Kolumne
Što će odlučiti Zadar? Linija manjeg otpora ili potez koji će uzdrmati temelje ABA lige?

Što će odlučiti Zadar? Linija manjeg otpora ili potez koji će uzdrmati temelje ABA lige?

Autor: Branko Tabak

Zadar ima milijunske dugove koji bi ga davno ugasili da je u privatnim rukama, a ne mezimac gradskog proračuna.

FIBA-ina liga prvaka ili ABA liga? Pitanje je ovo koje moraju prelomiti Zadrani nakon prijedloga, bolje rečeno ponude, Hrvatskog košarkaškog saveza koja je stigla na Višnjik.

HKS je za Zadrane pripremio milijun kuna i osigurao izravan plasman u Ligu prvaka. FIBA bi im također poželjela financijsku dobrodošlicu. Ne toliko izdašnu, ali značajnu. Jedini uvjet koji Zadrani moraju ispuniti je da ne participiraju u natjecanjima koji nisu pod ingerencijom FIBA-e, ili pojednostavljeno, izlazak iz ABA lige.

Kažu li u Gradu košarke, ne hvala, loptica se prebacuje na Split, a ako i Gripe odbiju, na red dolazi Cibona. Odbiju li I Zagrepčani budžet za podršku onih klubova HT Premijer lige koji ne igraju natjecanja koja HKS službeno ne priznanje bi s predviđenih milijun kuna otišao na dva.

Ovo je možda i ključni dio novonastale situacije jer za tri godine košarkaška karta Europe mogla bi izgledati znatno drugačije. Euroliga će udomiti Crvenu zvezdu, Eurokup Partizana, Cedevita Olimpiju i Budućnost, a ABA liga će se svesti u natjecanje u kojem se igra samo da se ne ispadne.

Ne bude li za par godina ABA lige, koja već duže vremena šeta po rubu, a Zadar poželi igrati FIBA-inu Ligu prvaka, uvjeti zasigurno neće biti ovako povoljni. Ako se prilika uopće ukaže.

Trenutak je ovo u kojem se mora staviti na vagu sve ono što eventualno napuštanje ABA lige i povratak u FIBA-ino okrilje donosi i odnosi.

Činjenica je  da je Zadar ovo natjecanje osvojio 2003. godine s igračima koji nisu stasali niti u bivšoj yugo ligi niti u, tada dvogodišnjoj bebi, ABA ligi. Činjenica je da je glavnina igrač tada bila iz Zadra. Činjenica je da od Jure Ružića, kojeg uzimamo za primjer klasičnog klupskog igrača, do danas Zadar stvorio jako malo Ružića.

S druge strane činjenica je da ABA klubovima sudionicima pruža besplatna putovanja i smještaj. Ali opet, kako je proizvodnja stala, za korištenje tih pogodnosti Zadar (Split, Cibona) kupuje igrače, plaća im smještaj, hranu i još štošta. Pa nekako na kraju to i nije toliko besplatno koliko se čini. Dakle, činjenica je da se silni gradski novci troše na igrački kada, prvenstveno da bi se izbjeglo ispadanje u ABA 2 ligu.  

O čemu treba voditi računa pri donošenju odluke? Valja gledati unaprijed. Kao u šahu.Potrebno je dobro proučiti raspored figura na polju i predvidjeti ključne poteze glavnih igrača.

Zadar je kroz povijest nemalo puta bio avangarda hrvatske košarke. Podjednako često se ponašao ziheraški prepuštajući svoju sudbinu drugima u ruke po onoj - neka bude što mora biti. Ta šetnje linijom manjeg otpora, a u ovom trenutku se još uvijek osjeti manji otpor prema poznatom okruženju ABA lige, nego nepoznatoj klimi u okrilju FIBA-e, već desetljećima je šetnja po rubu ponora. Ne, samo po rubu rezultatskog uspjeha u ABA ligi već i rubu egzistenciji. Tri osvojena trofeja u posljednje dvije sezone s poslovne, a ne rezultatske točke gledišta, pijesak su u oči, jer Zadar ima milijunske dugove koji bi ga davno ugasili da je u privatnim rukama, a ne mezimac gradskog proračuna.  

Euroliga je za hrvatske klubove sanak pusti. Čak i kada ju izbore, poput Cibone 2014. godine, šalju je dalje od sebe jer se financijski, organizacijski I natjecateljski ne mogu nositi s mašinerijama koje podržavaju košarkaške gigante poput Barcelone, Žalgirisa ili Efesa. Crvena zvezda nije imala ništa protiv uručenog poklon bona iz Zagreba. Danas su Beograđani pretplaćeni na Euroligu, a Cibona životari u regionalnoj ABA ligi vjerujući da će ova pronaći način kako preživjeti i odgovoriti na sve izazove koji ju očekuju.

FIBA-ina Liga prvaka je prilika za izlazak u Europu barem jednog hrvatskog kluba. U ovom slučaju kao prvaku ona se nudi Zadru. Konkurencija, ravnajući se prema sudionicima netom završene zone, i nije tako slabašna: AEK, Bamberg, Zaragoza, Sassari,  Nymburk, Darussafaka, Cholet, Oostende, Fortitudo, Galatasaray, Brindisi, Pablo Burgos, Igokea, Dijon, Tenerife, Limoges, Nizhny, Bilbao, Karsiyaka, Peristeri, Bilbao, Strasbourg, Rytas Vilnius…

Odluka je na Zadru. Linija manjeg otpora ili potez koji će uzdrmati temelje ABA lige?