Hrvatska
Tko je smjestio Danu Marinoviću i KK Jazine Arbanasi?

Tko je smjestio Danu Marinoviću i KK Jazine Arbanasi?

Autor: Paulo Sarić

Maratonska konferencija za medije s malo konkretnih odgovora.

Danas je održana zanimljiva konferencija za medije u organizaciji KK Jazine Arbanasi na kojoj su predstavljeni novi trener, novi sportski direktor i šef omladinskog pogona. Za stratega druge zadarske momčadi u Premijer ligi izabran je lanjski trener KK Zadar Neven Plantak, dok će prošlosezonski prvi trener Jakov Borčić postati sportski direktor kluba. Novi šef omladinskog pogona bit će lanjski pomoćnik Borčiću i Nevenov sin - Josip Plantak.

No, ono što je prvenstveno privuklo pažnju medija, a ruku na srce je i bio jedan od razloga, ako ne i ključni razlog, sazivanja konferencije jest priča o odnosu institucija lokalne i područne (regionalne) samouprave prema novopečenom prvoligašu. Naime, kao što svi znamo igranje profesionalne lige kakva hrvatska Premijer liga jest – košta. Samo za pokrivanje administrativnih, tj. hladnih troškova potrebni su iznosi koji dosežu stotine tisuća kuna. KK Jazine Arbanasi pokušali su taj dio izdataka pokriti subvencijama od strane grada Zadra, odnosno Športske zajednice Grada Zadra, za što im je za prva tri mjeseca naredne sezone namijenjeno 120 000 kuna.

Problem se javio djelomično zbog toga što iz zadarskog prvoligaša smatraju da je taj iznos u svom globalu premalen, a prvenstveno zbog činjenice da pravilnik o subvencioniranju sportskih klubova ne dopušta pokrivanje troškova trenerskog kadra, licenciranja te troškove iznajmljivanja i održavanja dvorane.

Cijela je situacija dovela do toga da po trenutnom stanju KK Jazine Arbanasi – nemaju gdje igrati. Preciznije kazano, oni mogu po tržišnim uvjetima iznajmiti dvoranu Krešimir Ćosić, no bez izravnog dogovora s predstavnicima Grada njima će na kraju mjeseca biti ispostavljen račun za korištenje. Igranje u Jazinama zasad ne dolazi u obzir jer kultna dvorana hrvatske košarke ne ispunjava minimalne kriterije za licenciranje za nastup u Premijer ligi. Naime, Hram košarke nema riješeno pitanje grijanja pa se temperatura u zimskim mjesecima spušta ispod propisanog minimuma od 16 Celzijevih stupnjeva. Ulaganje gradskih institucija u postojećem bi stanju puno koštalo i vjerojatno bi bilo neisplativo. Doduše, takva je situacija bila i prije desetak godina dok je KK Zadar igrao u njoj, a iskreno govoreći nije drugačija ni u dvoranama nekih drugih prvoligaša. No, Jazine trenutno ne ispunjavaju ni neke druge kriterije potrebne za sudjelovanje u prvom razredu hrvatske košarke.

Ono što smeta člana uprave KK Jazine Arbanasi Dana Marinovića jest i podatak da se i dalje nalaze na listi čekanja nove gradske vlasti koja se u međuvremenu, prema njihovim podacima, sastala s predstavnicima KK Zadar, te trećeligaša NK Zadar, ali ne i s ljudima iz novog zadarskog košarkaškog prvoligaša.

Sukus čitave situacije jest da je problem administrativno-političke naravi. Naime, do kraja godine KK Jazine Arbanasi se smatraju klubom koji nastupa u drugom razredu hrvatskog sporta te sukladno tome dobivaju subvencije od lokalne samouprave unutar tog kvalitativnog razreda. Kakva će biti situacija u idućem proračunu zasad se ne može znati te bi ikakav razgovor o tome spadao u sferu špekulacija.

foto: Marin Gospić (basketball.hr)

Ono što je jasno jest da traženje člana uprave KK Jazine Arbanasi da njegov klub dobiva isti iznos od grada Zadra kao što je dobivala Sonik Puntamika tijekom sudjelovanja u elitnom razredu hrvatske košarke – baš i nema osnovu. Zakon i pravilnik o financiranju sportskih klubova u međuvremenu su se promijenili te su uvedene strože kontrole, tj. preciznije su propisane stavke koje se smiju subvencionirati. KK Jazine Arbanasi kao udruga građana ne spadaju u istu kategoriju kao KK Zadar koji je športsko dioničko društvo, što je ključan razlikovni kriterij u određivanju iznosa subvencije. Treba naglasiti da se Marinović na današnjoj konferenciji nije toliko izravno doticao KK Zadar, već je prvenstveno tražio da njegov klub ima iste uvjete kakve je imala Sonik Puntamika za vrijeme boravaka u, tada, A1 ligi. Na njegovu žalost, promijenile su se stavke koje se smiju subvencionirati ove 2017., odnosno naredne 2018., u odnosu na razdoblje prije 2015. godine.

Na konferenciji za medije je bio i tajnik Športske zajednice Grada Zadra Josip Miočić koji je iznoseći drugu stranu medalje upotpunio priču, pa je javnost mogla dobiti uvid i s administrativno-institucionalne strane i spoznati širu sliku problematike koja danas muči zadarski, a sutra će i hrvatski košarkaški auditorij.

Bilo kako bilo, tri su se zaključka mogla izvući nakon današnje konferencije za medije. Prvi je da se situacija treba razriješiti što prije, u interesu zadarske ali i hrvatske košarke kako nastup još jednog premijerligaša ne bi došao u pitanje. Drugi je da je postojeći sustav postavljen na klimavim temeljima i da je čitavom hrvatskom sportu potrebna strategija i potpuno drugačiji zakonski okvir od postojećeg koji bi regulirao davanja i subvencije institucija lokalne i područne (regionalne) samouprave po ujednačenim kriterijima na čitavom teritoriju Hrvatske.

Treći, a zapravo i najbitniji zaključak, je da bi se konačno trebalo odmaknuti od sufinanciranja profesionalnog sporta i okrenuti se tržištu kako bi se ukinule situacije da gradovi kao jedinice lokalne samouprave jednim dijelom indirektno (su)financiraju HKS putem namjenskih sredstava i pokrivanja kotizacija za natjecanje, a drugim dijelom – same sebe prebacivanjem novca iz jednog džepa u drugi. Konkretno, time da grad Zadar pokriva troškove iznajmljivanja dvorane Krešimir Ćosić ŠC Višnjik, tvrtki koja je u vlasništvu grada, kako bi platila korištenje iste od strane udruge građana, što KK Jazine Arbanasi jesu, ili, još očitije, KK Zadar koji je sportsko dioničko društvo u vlasništvu – grada.

Jasno, ne odmah i ne jednim rezom. No, planski, polako i s vremenom. Tada nam se ovakve situacije i konferencije za medije od sat vremena – ne bi događale.