Intervjui
Miljković: Ženski klubovi u Mađarskoj imaju veći prosječni proračun od članova HT Premijer lige

Miljković: Ženski klubovi u Mađarskoj imaju veći prosječni proračun od članova HT Premijer lige

Priča iz susjedstva.

Hrvatski košarkaški trener Vanja Miljković, od nedavno dipl.magistar košarke, je nakon dvije sezone rada u košarkaškoj akademiji u Mađarskoj prošle polusezone prihvatio poziv ženske prvoligaške ekipe iz grada Pečuha. Klub je tada bio u teškom rezultatskom zaostatku te se nalazio na dnu ljestvice s nula pobjeda. Ubrzo nakon njegovog dolaska u klub, ekipa sustiže i "preskače" izravanog konkurenta u prvoj mađarskoj ligi. Zbog pandemije je sezona 2019/2020 nažalost prekinuta prije početka playouta.

U Mađarskoj se treneri ne dijele na trenere u muškoj ili ženskoj košarci, ovdje su takvi prelasci uobičajeni iz sezone u sezonu. Nije neuobičajeno ni prelasci trenera prvoligaških ekipa na poslove trenera mlađih dobnih kategorija u nekoj od košarkaških akademija i to bez osjećaja da su nazadovali u karijeri ako nisu u tom trenutku treneri neke seniorske ekipe.

"Otvoreno mogu reći da se prije nisam vidio u ženskoj košarci. Otkada sam prešao u žensku košarku poprilično sam promijenio mišljenje jer sam vidio na kojoj razini mogu igrati cure, odnosno na kojoj razini može biti organizirano natjecanje. Nakon kratke avanture i završetka prošle sezone ubrzo pronalazim zajednički jezik sa klubskim vodstvom i produžujemo suradnju na još dvije sezone."

Prva liga se sastoji od 12 klubova koji se nakon regularnog djela natječu u sistemu playoffa za prvaka i playouta za ostanak. Način financiranja klubova ide preko ugovora o sponzoriranju, te preko državnog TAO sistema ulaganja u sport. Jedan i drugi način su odvojeni i privatne tvrtke nemaju pravo reklamiranja preko klubova bez sponzorskog ugovora na koji se mora platiti porez. Ako se tvrtka odluči za drugi način sponzoriranja preko TAO sistema "jedina" korist tvrtkama preostaje u vidu smanjenja poreza na dobit u sljedećoj godini.

Prva liga ima sponzora po kojem nosi ime (Tipmixx). To je jedina sportska kladionica koja postoji u državi i koja je pod kontrolom vlade. Kao generalni sponzor lige ima ugovor sa košarkaškim savezom prema kojem 10% od svojih prihoda uplaćuje u sport. Nakon toga savez na osnovu jasnih kriterija i ostvarenih rezultata u protekloj sezoni uplaćuje iznos svakom klubu u mjesečnim ratama. Svaka lokalna zajednica ovisno o svojoj politici ima pravo podržati klub iz svojega mjesta ili regije. Uglavnom se tu radi o manjem djelu proračuna svakog kluba...

Na početku ove sezone glavni cilj kluba iz Pečuha je bio ostanak u ligi. Politika prvoligaša iz Mađarske se u prošlih nekoliko sezona promijenila te je prijašnje visoke rezultatske ciljeve i igranje europskih natjecanja zamijenila sadašnja politika razvoja mladih igračica (2014. su bili prvaci Mađarske).

Mlada igračica Zita Vari ove sezone je pozvana u reprezentaciju U20 koja će na ljeto igrati europsko prvenstvo u Mađarskoj na što je klub jako ponosan. To je veliki uspjeh za nju i klub uzevši u obzir da prošle dvije sezone nije bila član niti jedne nacionalne selekcije Mađarske.

"Obzirom na politiku i ciljeve unutar kluba prvi zadatak mi je bio bio sastaviti vrijedan i stručan trenerski tim koji će raditi ovaj težak posao - razvijati mlade igračice i pokušati ostati u elitnom razredu. Upravo ciljevi vezani za razvoj mladih igračica su me privukli na potpisivanje za današnje vrijeme dugoročnog ugovora od dvije sezone.
Mlađa polovica prve ekipe (čiji je ukupni prosjek 21 god.) igra u drugoj jedinstvenoj ligi Mađarske. Ekipa se sastoji od naših mladih igračica i juniorki koje su članice košarkaške akademije PVSK iz istog grada Pečuha. Sa spomenutom akademijom klub ima potpisan ugovor o suradnji. U navedenoj ligi smo ostvarili odličan rezultat, a tu prvenstveno mislim na planu individualnog razvoja i stjecanja iskustava. U drugom, rezultatskom pogledu većinu sezone smo bili na drugoj poziciji. U skladu s ciljevima ove sezone naš tim je ojačan s hrvatskim stručnjakom Franom Radanom koji je bio zadužen za vođenje mlade ekipe u drugoj ligi i asistenciji vođenja prve ekipe."

Druga ženska jedinstvena liga se sastoji od 16 klubova u kojoj prvoligaši imaju pravo registrirati ekipu do 23 godine starosti igračica.

Prvoligaš iz Pečuha je ove sezone osim mladih domaćih igračica imao registrirane i četiri strane igračice (Litva, USA, Rumunjska, BiH).

"Selektiranje stranih igračica odnosno njihov igrački i karakterni profil je trebao biti takav da u istomštrenutku mogu nositi rezultat koji je dovoljan za ostanak u elitnom razredu te pomagati i biti podrška u razvoju mladih domaćih suigrača, a to nije bilo lagan posao niti u jednom smislu. Nije presudno, no treba napomenuti i to da klub trenutno raspolaže sa proračunom koji spada među najniže u ligi." 

Jedna od stranih igračica u klubu je i talentirana BiH reprezentativka Dragana Zubac (2001) koja je na zadnjem U18 Eurobasketu proglašena MVP-om.

"Prošlog ljeta prije početka sezone smo bili u pregovorima i sa jednom od najtalentiranijih mladih igračica iz Srbije, no nažalost pregovori nisu urodili plodom. Na taj način i strani igrači prolaze jedan proces rada i razvoja što im otvara mogućnost odlaska na višu razinu. Za vrijeme sezone smo za tri naše strane igračice imali upita o prelasku u drugi klub, ali se nismo odlučili na takav rizičan potez ponovnog traženja igračica koje će nam odgovarati u ovom projektu." 

Ove sezone ekipa iz mađarskog grada Pečuha je tri kola prije kraja osigurala ostanak u prvoj ligi.

Od navedenih 12 klubova, Sopron se natječe u Euroligi i jos četiri kluba u EuroCupu. Ove godine Sopron se plasirao na F4 Eurolige, a Szeksard na F4 Eurocupa gdje je osvojio odlično treće mjesto.

Trenutno u ligi igra 7 igračica iz WNBA.

WNBA liga se igra preko ljeta tako da igračice imaju mogućnost igrati košarku svih 12 mjeseci u godini.

Ženska košarka u Mađarskoj ima veliku tradiciju i odlične rezultate kroz povijest. Proračun prosječne ženske ekipe u Mađarskoj je znatno veći od prosječnog proračuna naših ekipa u muškoj premijer ligi. Taj podatak puno govori o ulaganjima naših susjeda u sport općenito.

Prema Eurostatu za 2017 godinu prije korona pandemije Hrvatska je izdvajala 0.11% iz BDP za sport i rekreaciju, a Mađarska 1.19%. Kada se taj postotak preračuna, tada dobijemo da se za sport u Hrvatskoj po stanovniku izdvaja 13.30€, dok je u susjednoj Mađarskoj taj iznos po stanovniku 150€.

Ulaganja, napori i poticanje razvoja sporta se može vidjeti u zadnjih nekoliko godina kroz rezultate nogometne i košarkaške reprezentacije Mađarske, koje su upravo Hrvatsku pobjeđivale. To je nekada bilo nezamislivo bez obzira sa kojom ekipom smo mi nastupali...

"Ova sezona je svima bila jako teška i naporna zbog svima poznate pandemije koja je zahvatila gotovo sve igračice i trenere lige. Hvala svima koji su u ovoj situaciji na bilo koji način pripomogli radu i funkcioniranju kluba i košarke općenito. Također zahvaljujem košarkaskom savezu Mađarske koji je bio velika podrška klubovima."