Intervjui
Vanjski igrači imaju višu razinu osobne savjesnosti od unutarnjih

Vanjski igrači imaju višu razinu osobne savjesnosti od unutarnjih

Autor: Dražen Brajdić - Večernji list Photo: KK Cedevita junior

Veliki utjecaj na Markovo trenersko formiranje imao je njegov otac Slavko Trninić, čovjek kojeg Kukoč i Rađa spominju kao svog "arhitekta"

Nakon što je Cedevita kakvu pamtimo preselila u Ljubljanu, iz njena praha izrasta novi klub koji bi mogao biti produktivan projekt za hrvatsku košarku. Taj novi klub zove se Cedevita Junior i prvoligaš je koji se galopirajući uspinje ka HT Premijer ligi. Nakon 11 kola zagrebačka Cedevita je bez poraza, uz prosjek od 27 koševa po pobjedi, i šteta je što je ždrijeb Ćosićeva kupa bio nemilosrdan pa im je u osmini finala namijenio Zadar, piše Dražen Brajdić za Večernji list u uvodu u intervju s trenerom Cedevite Junior Markom Trninićem te naglašava kako valja odati priznanje klupskom vodstvu i 35-godišnjem treneru Marku Trniniću.

- Premda smo selekcionirali momčad kvalitetno, nisam očekivao da ćemo biti ovako uvjerljivi. Jedina utakmica u kojoj smo pobijedili preokretom bila je ona protiv Jazina, u svim ostalim smo pobjeđivali dominatnije od očekivanog.

U utrci za prvaka drugog ranga natjecanja cedevitašima će najveći konkurent biti Dinamo kojeg su pobijedili 11 koševa razlike.

- Oni su bili nakonstantniji, no u borbi za vrh vidim i Bosco, Jazine, Omiš, Dubrovnik i Kaštela. Naš primarni cilj je ući u HT Premijer ligu jer Cedeviti je mjesto u najvišem rangu hrvatske klupske košarke. Imamo tri dvorane i teretanu i nemamo problem s terminima što je najveća boljka klubova na ovoj razini. Nama je to bitna prednost u odnosu na konkurente.

Koliko smo vidjeli, Trninić insistira na što snažnijoj obrani i tranziciji. Koliko toga baštini od svog oca, doktora košarke Slavka Trninića, čovjeka kojeg velikani svjetske košarke Kukoč i Rađa spominju kao svog arhitekta?

- Otac je imao veliki utjecaj na formiranje mog sustava razmišljanja,sam sam odrastao u ambijentu u kojem je košarka bila nezaobilazna tema. Ona je to i danas pri čemu se otac ne nameće kada su u pitanju moje odluke.

Kada ima neku tehničko-taktičku ili pedagošku dvojbu, pita li za savjet profesora Slavka?

- Kada imam neku dvojbu otac je uvijek spreman pomoći savjetom. No,više je to iskustveno. Ne vodimo mi razgovore na dnevnoj bazi niti analiziramo moje protivnike. Kada sam ja počeo s trenerskim poslom on se distancirao od toga, ali je tu kada savjet zatrebam.

U klubu nam kažu da je Marko prilično sustavan i detaljan trener.

-To je i do karaktera. Volim raditi na detaljima individualne tehnike koji razlikuju vrhunske igrače od prosječnih, ali i na taktičkim detaljima koji donose prevagu. Danas su dominantne stvari energija i šut za tricu i ne posvećuje se dovoljno vremena radu na osnovama i razumijevanju igre. Europska košarka prati trendove NBA lige gdje igraju uglavnom igrači ekstremnih fizičkih sposobnosti. Za europske igrače koji generalno nisu toliko fizički dominantni, posvećenost radu na detaljima tehnike i taktike jedini je način da uspješno participiraju u igri.

Trninić junior zarana je odlučio jesti trenerski kruh sa sedam kora.

-Igrao sam košarku u Ciboninim mlađim uzrastima, a u Zrinjevcu sam završio juniorski status. Uz studij, kratko sam igrao A-2 ligu, no onda sam doživio prometnu nesreću i prijelom potkoljenice, a pojavio se i problem s leđima. Kao pješaka me udario motor pa je došlo do pomaka tri diska u donjem dijelu leđa. Pokušao sam se vratiti, imao sam veliku ambiciju, no shvatio sam da neću doći do željene razine pa sam sa 21 godinom prestao igrati. Tu sam prelomio i odluči ići u trenere.

A znanje je stjecao na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu gdje je sa 30 godina i doktorirao na temu "Osobine ličnosti i motivacijske dimenzije kod košarkaša različitih dobnih skupina i pozicija u igri". A iz tog rada nam otkriva ovo:

- Dobiveni rezultati pokazuju da vanjski igrači imaju višu razinu osobne savjesnosti u odnosu na unutarnje igrače. Isto tako, vanjski igrači imaju veći stupanj izraženosti motiva za postizanje uspjeha i za postizanje dominacije u odnosu na unutarnje igrače.

Iskustveni dio prošao je kao pomoćni trener u KK Kaštela, KK Zagreb, kao glavni trener A2-ligaša Mladost što je ujedno bila i juniorska momčad Cedevite u kojoj su mu kroz ruke prošla i dva povremena reprezentativca, Perković i Jordano.

Akao netko tko svakodnevno prati zbivanja u domaćoj i međunarodnoj košarci, Marko je imao posve jasnu sliku oko izbora košarkaša godine.

- Bogdanović je igrač koji čini razliku u svojoj momčadi kao niti jedan drugi hrvatski košarkaš i napadački je često i prva opcija u NBA sastavu Utah Jazza. Simon je imao najbolju godinu karijere u momčadi Efesa koja je igrala fantastično i bila prvi kandidat za naslov prvaka Europe. Šarić je jako dobro odigrao u balonu u Orlandu pa je potpisao novi ugovor s čime su mu poslodavci dali do znanja da s njim ozbiljno računaju. Zubac je bio starter u Clippersima i među najboljim je centrima u zatvaranju reketa i čuvanju obruča u NBA ligi. Bilan igra u životnoj formi što je pokazao u dresu reprezentacije, u kvalifikacijskom balonu, u Turskoj,a igra i jako dobro u svom Sassariju.


1.Bojan Bogdanović (Utah Jazz) ........................... 10

2.Kruno Simon (Anadolu Efes) ...............................7

3.Dario Šarić (Phoenix Suns) ..................................5

4.Ivica Zubac (LA Clippers) .....................................3

5.Miro Bilan (Dinamo Sassari) ................................1