Hrvatska
Regija
Velik interes hrvatskih klubova za Alpe-Adria Cupom

Velik interes hrvatskih klubova za Alpe-Adria Cupom

Autor: Paulo Sarić

Iako je lista tek preliminarna i ne znači da će svi zainteresirani nastupiti u europskom regionalnom natjecanju, očito je da postoji snažan motiv za gušćom sezonom.

Nije tajna da postoji velik interes hrvatskih klubova za igranjem još jednog natjecanja uz Premijer ligu i Kup „Krešimir Ćosić“ pošto većina naših premijerligaša smatra da je 30-ak utakmica koliko HKS-ova natjecanja donose – premalo za profesionalni klub u sezoni 2017/18. I što se tiče sportskih i što se tiče tržišnih kriterija. Premalen broj utakmica zna ne pružiti igračima dovoljno šanse za stjecanje natjecateljskog iskustva, a ni činjenica da se znalo dogoditi da pojedini klubovi sredinom sezone preko mjesec dana ne nastupe na domaćem terenu nije zanemariv problem.

Većina klubova nema uvjete, što financijske, što infrastrukturne, što sportske, za igranjem europskih natjecanja. Ništa čudno ako znamo koliki su njihovi troškovi koji u nekim situacijama obilato premašuju čak i ukupne budžete hrvatskih prvoligaša. Sjetimo se da se, prema riječima predsjednika GKK Šibenik Ante Grpca, troškovi eurokupova penju i do 300 000 eura. Stoga se hrvatski klubovi puno ugodnije osjećaju u regionalnom okruženju. A koje će natjecanje igrati ne odlučuju samo sportski kriteriji, kao što smo prošle sezone bolno vidjeli na primjeru ABA lige koja je „preko reda“ uzela Cibonu i Zadar umjesto Šibenika i prvenstveno Splita koji je jedini ispunjavao sve propisane kriterije za nastup u njoj. No, postoji još jedan bitan, dapače ključan, element koji odlučuje hoće li se klub orijentirati na jednu od dvije, nemojmo se lagati, jugoslavenske lige ili će se odlučiti za zapadnije regionalno natjecanje. A to je – tržište. Čisti interes sponzora koji ovisi ponajviše o mikrolokaciji kluba o kojemu pričamo i tržištu prema kojemu su sponzori koji im daju financijska sredstva okrenuti.

Stoga ne čudi velik interes hrvatskih klubova za nastup u Alpe-Adria Cupu. Dok je samo KK Split iskazao interes za nastupom u drugoj Jadranskoj ligi, čak su se tri hrvatska kluba prijavila za zapadno regionalno natjecanje. Uz Vrijednosnice Osijek koje su svoj nastup de facto potvrdile prije nekoliko tjedana, interes za regionalnu ligu Europske unije iskazali su i KK Gorica i KK Zabok, prema pisanju portala Eurobasket.

Naravno, to ne znači da će Hrvatska naredne sezone zaista i imati tri ekipe u Alpe-Adria Cupu. Za nastup u narednoj sezoni prijavilo se ukupno 20 momčadi iz sedam država, a sama je liga prošle sezone brojala 13 klubova podijeljenih u četiri skupine. Najveći interes dolazi iz susjedne Slovenije iz koje se prijavilo čak šest predstavnika: Helios Suns, Krka, Zlatorog, Rogaška, Šenčur GGD i Tajfun Šentjur. Četiri države su istaknule tri kandidata, a osim Hrvatske to su Austrija, Češka i Slovačka, a među njima su i Klosterneuburger Dukesi koje je prije nekoliko dana preuzeo, s punom pravom možemo napisati hrvatski stručnjak, Ante Perica. Iz Mađarske i Italije su se prijavili Egis Kormend i Pallacanestro Trieste.

Koliko će klubova Alpe-Adria Cup brojati iduće sezone i koliko će njih biti iz Hrvatske saznat ćemo u narednim tjednima. Ono što se zasad čini mogućim jest da više od pola klubova nadogradi svoj nastup u Premijer ligi nekakvim oblikom regionalnog natjecanja.