Hrvatska
Splićanin s dva doktorata preuzeo austrijskog prvoligaša

Splićanin s dva doktorata preuzeo austrijskog prvoligaša

Autor: Paulo Sarić

Perica je upoznat s Bundesligom, te će mu ovo biti treće samostalno iskustvo u Austriji.

Jedna od najzanimljivijih i svakako najobrazovanijih osoba u hrvatskoj košarci je Ante Perica. Trener s dugogodišnjim iskustvom vođenja klubova u inozemstvu, većinom u Austriji i Sloveniji, gdje je kombinirano radio 12 godina, jučer je preuzeo austrijskog prvoligaša BK Klosterneuburg Dukes. Perica je posljednji angažman imao na mjestu šefa omladinskog pogona KK Split kojeg je vodio zadnje dvije godine.

- Veselim se novom poslu u Klosterneuburgu. Klub je nadaleko poznat po tome što daje priliku mladim igračima i uvjeren sam da ćemo uspjeti nešto izgraditi ovdje. Mislim da ćemo napraviti korak naprijed iduće sezone – kazao je hrvatski stručnjak za službene stranice svog novog kluba.

Perica se košarkaškim poslom počeo baviti vrlo mlad, još 1997. godine u omladinskom pogonu Cibone. Nije trebao dugo čekati na prvo inozemno iskustvo pošto je već naredne godine bio pomoćnik Jasminu Repeši u turskome Tofaşu, da bi se preko Krke vratio u Split. Prvi samostalni postao imao je u Kopru, a među ostalim vodio je Pivovarnu Laško, slovensku reprezentaciju do 21 godine, ciparski Apollon, Trogir i mađarski Körmend. Austrija mu nije nepoznata zemlja pošto je već u dva navrata radio u njoj. Prvi puta u razdoblju između 2007. i 2009. godine kada je bio na čelu Oberwart Gunnersa s kojima je dvaput došao do finala, dok je između 2011. i 2014. vodio Kapfenberg Bullse.

Iako sportske djelatnike u pravilu ne prati reputacija najobrazovanijih ljudi na planeti, Perica je svakako izuzetak. I to kakav! Čovjek s dva doktorata. Prvim iz teorijske fizike kojega je obranio 1996. godine na Sveučilištu u Zagrebu, prije nego je počeo svoj trenerski put, i drugim iz košarke kojega je stekao 2011.