Kolumne
VIDEO: Na prste jedne ruke

VIDEO: Na prste jedne ruke

Autor: Branko Tabak

Hrvatski klubovi u ABA ligi.

Šest kola prije kraja 'regularnog dijela' ABA lige hrvatski predstavnici boje pobjede na prste jedne ruke.

Zadar je izbrojao do četiri, a Cibona do pet. Ostalih predstavnika, kao što znate, nemamo,

Spala karta na dva slova, a s obzirom na raspored natjecanja i trenutni položaj na ljestvici urušavanje bi se moglo nastaviti.

Za podsjetnik, u sezoni 2008/09 Hrvatska je imala četiri predstavnika u regionalnom natjecanju. Liga je tada brojala 14 klubova. Cibona je natjecanje završila na drugom mjesto s omjerom 19-7. Zadar je bio peti s 15 pobjeda i 11 poraza. S 10 pobjeda i 16 poraza na deseto mjesto smjestio se Split, dok je pretposljednji s omjerom 8-18 bio Zagreb.

Sljedeće dvije sezone također smo imali četiri predstavnika. Iz igre je ispao Split (domaće prvenstvo je predstavljalo kvalifikacije za regionalnu ligu), a u prvi puta na regionalnoj sceni se pojavljuje Cedevita.

Cibona je u sezoni 2009/10 natjecanje završila na prvom mjestu (20-6), a kasnije u doigravanju poražena u finalu od Partizana tricom Dušana Kecmana 'iz svlačionice'.Zagreb je bio šesti s omjerom 14-12, dok su se  Zadar i Cedevita smjestili na sedmo i osmo mjesto s istim omjerom (13-13).


Sezona 2010/11 donosi rast Zagreba i Cedevite te pad Cibone i Zadra. Zagreb je s omjerom 15-11 zauzeo peto mjesto i prvi i jednini puta bio najbolje plasirani hrvatski klub. Mjesto niže i pobjedu manje imala je Cedevita. Cibona je prepolovila broj pobjeda u odnosu na prethodnu sezonu (10-16) i natjecanje završila na 12. mjestu. Zadar je sa sedam pobjeda bio posljednji i ispao iz lige.

Značilo je to da će Hrvatska u sezoni 2011/12 imati tri predstavnika. Cedevita je složila sastav za napad na sam vrh, no kako tada, tako i u budućnosti, naslov nikada nije osvojila. Regularni dio setone Vitamini su završili na 2. mjestu s omjerom 19-7. Cibona je s polovičnim uspjehom (13-13) zauzela sedmo mjesto dok je Zagreb s pobjedom manje bio deveti.

U sezoni 2012/13 na regionalnu scenu vraćaju se Zadar i Split. Zagreb je kroz hrvatsko prvenstvo ostao bez plasmana u ABA ligu. Opet smo imali četiri kluba, no malo tko će sezonu pamtiti po dobrome. Cedevita je s omjerom 15-11 bila šeta, Cibona i Zadar ligu su završili s po devet pobjeda i 17 poraza (11. i 12. mjesto), dok je Split ispao iz lige zauzevši posljednje mjesto s 8 pobjeda i 18 poraza. U posljednjem kolu Zadrani i Splićani su odlučivali tko će ostati u ligi. Zadar je bio bolji i za dlaku izbjegao novo poniranje.


I u sezoni 2013/14 Zadrani su se spašavali na Višnjiku u zadnjem kolu. Ovoga puta protiv Olimpije. Mnogim navijačima Zadra posljednji šut gostiju prema zadarskom košu skratio je život. Tu sekundu dvije, dok je lopta letjela prema obruču nitko nije disao, a kada se odbila od njega sve frustracije cijele sezone pretvoreno su u euforično slavlje, kao da je osvojen naslov. Ustvari, tada je postalo svima jasno da je ostanak u ABA ligi Zadranima ravan trofeju. 


Cedevita je 'regularni dio'  sezone završila na drugom (19-7), a Cibona na četvrtom (17-9) mjestu. Sezona je to u kojoj Cibona uzima trofej iznenađujućom pobjedom u finalu nad Cedevitom. Bio je to drugi naslov za hrvatske klubove u povijesti. 


Prvi je osvojio Zadar u sezoni 2003/04. Kako je klub iz Savske tada bio u velikim financijskim problemima izboreno mjesto u Euroligi nije iskorišteno. Nastavak priče vam je poznat, u igru ulazi Crvena zvezda, a  Cedevita nastavlja stalnim ulaganjima i korekcijama u momčadi preko Eurokupa ili ABA ligi doći do elitnog klupskog natjecanja.

Pa su u sezoni 2014/15 Vitamini bili treći s 18 pobjeda i 8 poraza, ali u doigravanju su ostali bez glavnog plijena. Zadar se ponešto oporavio i sezonu završio na 8. mjestu (12-14), dok je Cibona bila tri stepenice niže s dvije pobjede manje.

U sezoni 2015/16 Cedevita, koja se u međuvremena pretplatila na sve domaće trofeje, s omjerom 19-7 u doigravanje kreće s trećeg mjesta, Zadar je imao još jednu mirnu sezonu (6, mjesto, omjer 12-14), dok je Cibona opet završila iza Zadra. Cibosi su bili osmi s 11 pobjeda.

I evo nas u sezoni 2016-17 koju je obilježio koš Maja Kovačevića u posljednjoj sekundi iz odbijanca na Višnjiku protiv Mulaomerovićeve Cibone. Cibosi su tada već imali osiguran ostanak, no popusta nije bilo. Zadar se opet spasio, na kraju je zauzeo 12. od 14 mjesta. Za ostanak je bilo dovoljno 9 pobjeda. Cibona je s dvije pobjede više bila  sedma, a Cedevita s omjerom 20-6 druga.  No, ni ovoga puta od naslova nije bilo ništa.


Sezona 2017/18 je zahvaljujući lošem MZT-u omogućila Ciboni da sa sedam pobjeda ostane u ligi. Zagrepčani su natjecanje okončali na pretposljednjem 11. mjestu. Zadar je bio šesti s 10 pobjeda i 12 poraza, a Cedevita treća s omjerom 17-5.

Prošla sezona bila je oproštajna za Cedevitu. Završili su je na drugom mjestu s omjerom 16-6. Uzeli su Kup Hrvatske, a u finalu HT Premijer lige izgubili od Cibone 4-0. Pokazalo se kako se već tada kuhala priča o fuziranju Cedevite i Olimpije kojom je Ljubljančanima vraćen prvoligaški ABA-ligaški status kojeg su pošteno izgubili na parketu. Iste smo sezone ostali i bez KK Zagreb. Uagsio se, nestao, propao...

Cibona je natjecanje završila na sedmom mjestu s devet pobjeda. Da! Omjer 9-13 vinuo je Cibose prilično visoko.

Zadar je imao dvije pobjede manje i izvukao se u nevjerojatnom raspletu sezone. Sa sedam pobjeda i 15 poraza bio je pretposljednji te je krenuo u dodatne kvalifikacije s finalistom ABA 2 lige MZT-om. Makedonci su u seriji na dvije pobjede poveli na Višnjiku i propustili meč loptu kod kuće. U majstorici na svom parketu Zadar je sve nadoknadio i izborio ostanak.




Opet slavlje, opet fešta i opet, u tekućoj sezoni, borba za goli život! S ugroženim momčadima Zadrani imaju ukupni omjer (1-7), a  baš sa svima negativni međusobni skor.

Zadar ima 4 pobjede, jednu više od Mege, no Beograđani imaju relativno lakši raspored do kraja. Zadnje mjesto znači oproštaj od AB lige, pretposljednje opet vodi u dodatne kvalifikacije gdje bi protivnik mogao biti i Split (poražena momčad iz finala ABA 2 lige). Cibona ima pet pobjeda i 2-0 sa Zadranima, no pet kola prije kraja nisu ni blizu toga da se osjećaju sigurno.

Nekada su nas omjeri ispod 50 posto činili nezadovoljnima, pa smo se zgražali na jednoznamenkast broj pobjeda, pa smo ostanak u ligi počeli percipirati kao uspjeh, da bismo se u konačnici doveli do toga da dva hrvatska kluba šest kola prije kraja zajedno nisu izbrojali deset pobjeda.

Hoće li se Zadar (a bome i Cibona) opet izvući? Nije to ključno pitanje. Pitanje glasi - je li vrijedno sve ove godine zbog ostanka u ABA ligi i ad hoc rezultata (neš ti meni rezultata) zapostavljati vlastiti igrački kadar. I Zadar i Cibona ispred sebe moraju postaviti ciljeve, okupiti kritičnu masu koja je te ciljeve spremna ispuniti, naoružati se strpljenjem, stvoriti stvaralačku i motivirajuću klimu koja će svake sezone u svakom od ovih klubova izbaciti dva nova seniorska igrača i dati im priliku da se kale kroz HT Premijer ligu.

Preživjela ABA liga ili ne, ispali iz nje hrvatski klubovi ili ne, zaigrali u nekom drugom natjecanju ili ne naprijed nećemo dok Cibona i Zadar kao nositelji kvalitete hrvatske klupske košarke ne naprave zaokret u kormilarenju. Smjene kormilara ne znače ništa ako je kurs pogrešan. Svedeno je tko će nas nemirnim morima dovesti do pogrešne luke ili doživjeti brodolom. Ishod je isti.

Brojimo na prste, kako pobjede tako i igrače koji će u budućnosti biti nositelji igre na klupskoj i reprezentativnoj sceni.