Hrvatska
VIDEO: Zadar došao na minus dva i pokleknuo, Bošnjak i Gatarić odveli Cedevitu do finala

VIDEO: Zadar došao na minus dva i pokleknuo, Bošnjak i Gatarić odveli Cedevitu do finala

Autor: Paulo Sarić

U kadetskoj ćemo konkurenciji gledati 'reprizu' juniorskog finala.

Košarkaši Cedevite izborili su plasman u finale kadetskog prvenstva Hrvatske svladavši u tijesnoj utakmici vršnjake iz Zadra rezultatom 72-61. Iako su pred početak turnira najavljivali lov na trofej, domaćini, svoj borbenosti i podršci s tribina unatoč, nisu pronašli odgovor na „juniorski dvojac“ 'Vitamina' Bošnjak-Gatarić te će sutra protiv Splita krenuti u borbu za broncu.

Zadrani su bolje otvorili utakmicu i poveli 8-0. Agresivna obrana Dalmatinaca punih je pet minuta ostavila Matovljeve mladiće bez koša iz igre, te je za buđenje 'Vitamina' trebalo čekati ulazak Bošnjaka i Gatarića. Hrvatski i bosanskohercegovački reprezentativci inicirali su gostujuću seriju 0-9 nakon koje je Cedevita uhvatila priključak te pretkraj prve četvrtine prešla u vodstvo. U sličnom se ritmu nastavilo i u drugoj dionici. Iako je Buljan u 11. minuti nakratko poravnao na 14-14, bijeli su teško dolazili do poena što je Cedevita koristila da na krilima Mateja Bošnjaka i dobrog učinka s linije penala mirno održava prednost.

Kako je vrijeme odmicalo, do izražaja je sve više dolazila širina igračkog kadra zagrebačkog sastava, pa nije dugo trebalo da se 'Vitamini' odvoje na dvoznamenkastu prednost. Bilo je to djelo Roka Rađe koji je polaganjem uz prekršaj odveo svoju momčad na 22-33.

Do odlaska na veliki odmor, klupa Cedevite zabila je 32 poena, naspram samo jednog Zadra. Podatak koji dovoljno govori. Domaćinima na ruku nije išao ni loš šut iza linije 6,75 (0-11), pa je devet poena minusa s koliko su Selinovi momci otišli u svlačionice još i dobro izgledalo po Zadrane koji se nadali da preokretom u drugom dijelu mogu doći do finala i okršaja s vršnjacima iz Cibone.


Novi je impuls toj tvrdnji dao u prvom poluvremenu samozatajni Duje Brala koji je u prvih nekoliko minuta nastavka ubacio osam poena, no Cedevita je nastavila s igrom iz prvih 20 minuta mirno održavajući razliku. Semafor je još u 27. minuti pokazivao 36-48, ugodnih plus 12 za momke iz glavnog grada, da bi Tomislav Buljan tricom pokrenuo nalet Zadra koji je primakao domaćine na samo četiri poena zaostatka pred posljednjih deset minuta (46-50).

Prilazili su domaćini u nekoliko navrata i na minus dva, no nisu imali rješenja za prodornog Aleksu Gatarića koji je zabio prvih sedam poena svoje momčadi u četvrtoj četvrtini. U posljednjih se pet minuta ušlo s tri posjeda prednosti Cedevite (54-61), što su gosti nakon velike borbe uspjeli očuvati do samoga kraja.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Gatarić i Bošnjak s 27 odnosno 26 poena, čemu je potonji dodao 13 skokova, dok su Zadrane predvodili Brala s 21 košem i deset uhvaćenih lopti te Buljan koji je ubacio poen manje, ali i uhvatio 17 skokova.