Europa i Svijet
Nakon početnih predstava, jako tijesno na vrhu liste favorita u NBA-u

Nakon početnih predstava, jako tijesno na vrhu liste favorita u NBA-u

Autor: BB.hr Photo: Image by tookapic from Pixabay

Nova sezona NBA lige praktički je tek počela, a ne postoji niti jedna ekipa koja nije upisala barem jedan poraz.

Međutim, neke su se svojim omjerima pobjeda i poraza već istaknule više od drugih, što je navelo mnoge obožavatelje najjače košarkaške lige na svijetu da se zapitaju tko bi mogao doći do naslova u ovoj sezoni.

Podsjetimo, Denver je branitelj naslova, a trenutno ima i najbolji omjer u ovoj sezoni. Međutim, pomalo iznenađujuće, ekipa je to koja se prema procjenama kladionice 22Bet nalazi tek na trećem mjestu liste favorita za osvajanje naslova. U nastavku ćemo istražiti tko su glavni favoriti uz Denver te zašto imaju tu ulogu.

Glavni favorit drugu godinu zaredom je Boston

Kao i prošle, ove sezone ponovno je glavni favorit za osvajanje NBA naslova ekipa Bostona. Prije dvije sezone, ova je ekipa došla do samog finala, koje je zatim izgubila od Golden Statea. U prošlu su sezonu stoga ušli puni optimizma, ali je njihov pohod na finale prekinuo Miami predvođen Jimmyjem Butlerom. Svoju namjeru Boston nije promijenio niti ove sezone, a može se reći da su ga na vrh ljestvice favorita smjestili dolasci dva bitna igrača. To su Kristaps Porzingis i Jrue Holiday, koji su se već sada sjajno uklopili u sastav.

Milwaukee Bucks

Na drugom mjestu liste favorita smjestio se Milwaukee. Osvajač naslova iz 2021. godine i ove će sasvim sigurno imati svoju riječ u tome tko bi mogao do naslova. Iako nisu pretjerano puno mijenjali svoj sastav, doveli su veliku zvijezdu iz Portlanda, Damiana Lillarda, koji uz igrače kao Giannis Antetokounmpo i Khris Middleton čini jedan izuzetno jak sastav, posebice u napadačkom dijelu. Iako zasad još uvijek ne možemo reći da ova ekipa pokazuje svoj maksimum, sezona je duga i očekuje se mnogo toga od Milwaukeeja u utakmicama koje dolaze.

Denver Nuggets

Ranije spomenuti branitelji naslova iz Denvera nalaze se na trećem mjestu liste favorita za osvajanje NBA lige. To je mnogima pomalo čudno, posebice nakon sjajnog ulaska u novu sezonu, a ostaje nam vidjeti koliko ima preciznosti u tim procjenama. Predvođeni sjajnim Nikolom Jokićem koji je ujedno i glavni favorit za osvajanje nove MVP titule prema kvotama u Bet at Home kladionici, Nuggetsi nisu previše mijenjali svoj pobjednički sastav. Naravno, za time nije ni bilo previše potrebe jer stara sportska poslovica kaže da se pobjednički tim ne treba mijenjati.

Phoenix Suns

Ekipi Phoenix Sunsa, koja je u svojim redovima već imala velike zvijezde Devina Bookera i Kevina Duranta, za ovu se sezonu priključio i Bradley Beal. Iako je imao problema s ozljedom pri ulasku u sezonu, sada je konačno spreman i trebao bi pomoći svojoj ekipi da se podigne na ljestvici Zapadne konferencije. Jednom kada svi budu potpuno zdravi i spremni, vidjet ćemo koliko je potencijalno jaka ova ekipa i opravdava li visoko četvrto mjesto na listi favorita za naslov.

Dvije ekipe na petom mjestu

Na petom mjestu liste favorita za osvajanje NBA lige našle su se dvije ekipe koje dijele jednake šanse po procjenama stručnjaka. To su prvaci iz 2022. godine, Golden State Warriorsi i još jedna takozvana “mega-momčad”, Los Angeles Clippersi. Warriorse je ove sezone napustio Jordan Poole, ali je kostur ekipe koji čini trojac Curry-Thompson-Green ostao na okupu, a to je ujedno i trojac koji se nikako ne smije otpisivati.

S druge strane, Clippersi su konačno kompletni i u ovom trenutku zdravi. Paul George, Kawhi Leonard i Russell Westbrook, za ovu su sezonu dobili pojačanje i u Jamesu Hardenu, a fantastičnu petorku zaokružuje naš Ivica Zubac. Unatoč velikim imenima, ova ekipa je također nešto slabije ušla u sezonu, ali kada se sve posloži u ekipi, mogla bi biti jako opasna za bilo kojeg protivnika.

Ekipe koje ne treba otpisati

Samo zato što su ranije spomenute ekipe među pet glavnih favorita, ne znači da će i osvojiti naslov. Puno je tu još klubova koji mogu iznenaditi, a među njima su sigurno Los Angeles Lakersi, Philadelphia 76ersi, Dallas Mavericksi i mnogi drugi.

Igrači kao LeBron James, Joel Embiid, Luka Dončić, Jimmy Butler i mnogi drugi sigurno si nisu za cilj ove sezone postavili ništa manje od naslova, tako da će biti zanimljivo vidjeti koliko mogu ugroziti ove glavne favorite na putu do tog cilja.

Zaključak

Ova NBA sezona obećava postati jedna od najneizvjesnijih u zadnje vrijeme, budući da su razlike između šansi glavnih favorita minimalne. Boston Celtics je ekipa koja je unatoč snažnoj konkurenciji na vrhu ljestvice favorita, ali sve ekipe koje smo spomenuli imaju svoju realnu šansu. Štoviše, postoje čak i one koje nismo spomenuli, a imat će priliku iznenaditi i pokušati doći do naslova. No, pravu istinu ćemo znati tek zadnjeg dana sezone jer dotad ipak možemo samo nagađati.