Hrvatska
Nitko ne pobjeđuje Cibonu osam puta za redom, osim Splita!

Nitko ne pobjeđuje Cibonu osam puta za redom, osim Splita!

Autor: Branko Tabak

Žuti su prvi finalisti HT Premijer lige!

Mile Karakaš je nakon serije loših rezultata Splita (Krka, Borac, Škrljevo) izjavio kako je njegova momčad 'osjetila mentalitet okoline i kako se velikom brzinom dolazi od euforije do depresije'. 

- Pomalo mi je smiješno da je prije sedam dana sve bilo savršeno, a sada je sve tragično. Sezona je još otvorena, ništa nije izgubljeno, ima još puno utakmica. Ništa se do sada nije dogodilo što se ne može ispraviti. U dobru situaciju smo se i doveli odličnim periodom u posljednjih mjesec i pol dana, naglasio je tada strateg Splita. 

Malo tko mu je vjerovao, posebice nakon poraza u prvoj utakmici kvalifikacija za ostanak u ABA ligi na Gripama od Sparsa. A onda se Split razgoropadio. Prvo je slavio u Sarajevu s 20 poena razlike i osigurao majstoricu u Splitu, pa na Gripama s ugodnih +15 poveo u polufinalnioj seriji doigravanja za naslov prvaka Hrvatske protiv Cibone 1-0, onda isprašio Sparse na svom parketu s 30 poena razlike i izborio ostanak u regionalnoj eliti te nepuna 24 sata nakon toga u Zagrebu još jednom ponizio Cibonu, ovoga puta s +22 i ušao u finale domaćeg prvenstva.

Žuti su u Draženovom domu slavili 93-71 i stigli do sedme ovosezonske pobjede u nizu, osme u posljednjih osam međusobnih susreta.

Osim prve četvrtine, koja je protekla u izjednačenoj igri, Split je diktirao ritam i rezultat utakmice preostalih 30 minuta.
Splićane je do pobjede predvodio Roko-Leni Ukić s 18 poena i dvije asistencije, a slijedio ga je Marko Luković sa 16 poena (4 skoka, 3 asistencije). Blaž Mesiček je upisao 13 poena, Pavle Marčinković 12 (7 skokova), a Toni Perković 10. U redovima Cibone Darko Planinić je postigao 16 poena (5 skokova), a Mateo Drežnjak 15. Po 10 poena zaradili su Krešimir Radovčić (6 asistencija) i Ivan Novačić.

- Mislim da su u današnjoj utakmici bile bitne dvije stvari. Jedna je da mi ne dajemo nikakav izgovor sebi s obzirom na ono što smo prošli zadnjih par dana i da shvatimo da je danas bila najveća šansa za pobijediti, bolje nego ići u majstoricu. Nakon 6-0 realnost je bila da će Cibona izaći maksimalno snažno na početku. Kad smo odbili taj prvi pa drugi udar, znali smo da će oni padati, a da će naša kvaliteta dolaziti do izražaja. Ne sumnjam da možemo do kraja i čestitam momcima. Igramo u odličnom ritmu i meni je kao treneru lako povlačiti poteze jer svatko govori na pravi način. Ako budemo takvi i u finalu ne vidim zašto ne bi izašli kao pobjednici, rekao je Karakaš nakon plasmana u finale.

Trener Cibone Vladimir Jovanović polako se okrenuo prema novoj sezoni:

- Prvo bi iskoristio priliku da čestitam Splitu na više nego zasluženom ulasku u finale. Zaista su u ovoj seriji bili bolji i kvalitetniji, igrali bolju košarku. Mislim da je do izražaja došlo njihovo iskustvo i širi roster. Jednostavno, pokušali smo, imali smo energiju na kraju, međutim, onog trenutka kad je Split pogodio nekoliko teških šuteva i odlijepio se na prvu neku osjetniju razliku, mi smo se nažalost predali. Mogu s tim biti nezadovoljan. Nije sramota izgubiti od Splita u polufinalu, ali smo zaista i ja i cijeli klub i igrači očekivali da se možemo vratiti u Split. Još jednom im čestitam na prolazu. Mi ćemo sada imati vremena da analiziramo sezonu, da analiziramo naš sastav i vidimo što nam je to potrebno da iduće sezone budemo puno bolji.

Splićani u finalu čekaju boljeg iz susreta Zadar-Gorica koji je na rasporedu u nedjelju. S obzorom na trenutak u kojem se nalaze sva tri kluba koja su ostala u igri, Žuti imaju velike izglede da odu do samog kraja. Prvo je ovo finale Splićana nakon 13 godina, a jednako dugo na finale čekaju i Zadrani.