Intervjui
Preko DIF-a i ženske košarke do europskog trona

Preko DIF-a i ženske košarke do europskog trona

Autor: Paulo Sarić

Imao sam zadovoljstvo upoznati Krešu Ćosića, a uvjeren sam da će Zadar u narednim mjesecima izgledati puno bolje.

U Zadru je tijekom četvrtog izdanja Zadar Basketball Tournamenta boravio jedan od najtrofejnijih mladih europskih trenera Dimitris Itoudis. Grk rođen prije 47 godina u Veriji dugi je niz godina bio pomoćnik ponajboljem treneru u Europi Željku Obradoviću u Panathinaikosu s kojim je osvojio nebrojeno mnoštvo trofeja. No, ono što je našoj javnosti manje poznato jest činjenica da Itoudis tečno govori hrvatski.

- Ja sam studirao u Zagrebu. Došao sam u glavni grad još za vrijeme bivše Jugoslavije 1988. godine u devetom mjesecu i zato hrvatski pričam jako dobro. Dok vodim utakmice većinom i razmišljam na hrvatskom. U Zagrebu sam završio DIF i postao profesor tjelesne kulture – započeo je današnji trener moskovskog CSKA.

Recentna karijera Dimitrisa Itoudisa poznata je svima, no ono što je manje znano jesu njegovi trenerski počeci. Nakon završetka formalnog obrazovanja zaposlio se u Zagrebu gdje je počeo graditi svoj put do europskog trona.

- Počeo sam u Mladosti u omladinskim kategorijama. U klub sam došao na poziv Igora Jukića, mog sadašnjeg velikog prijatelja. Poziv da radim tamo je i usmjerio moj profesionalni put. Potom me je vidio Ciglar koji je vodio žensku ekipu Lokomotive, pa sam nakratko sam bio prešao u žensku košarku prije nego me pozvao Boško Pepsi Božić da preuzmem omladinski pogon KK Zagreb. Vodio sam juniore i kadete, a bio sam mu i pomoćni trener. Od tada sam ostao u KK Zagreb. Potom je došao PAOK, a kasnije se zna moja karijera – rekao je strastveni Grk i potom naglasio - prošao sam sve kadrove, kategorije i pogone u košarci. Izuzetno sam ponosan na to! Vodio sam brojne ekipe, od onih koje se natječu u mini basketu, pa do onih koje su osvajale naslove prvaka Europe. Time se uistinu ponosim. Bilo je teško, ali imao sam volju da radim i učim, a imao sam i prijatelje koji su vjerovali u mene. I koji i dan danas vjeruju, te sam im zahvalan na tome.

Hrvatskoj je publici najpoznatiji iz razdoblja koje je proveo u Ateni, u Panathinaikosu. Jednom je prigodom prije, sada već ima i desetak godina, sudjelovao na trenerskom seminaru u Jazinama gdje je zajedno sa svojim kumom predavao mladim trenerima. Nikoga nije iznenadila bliskost i prijateljski odnos s trenerom Obradovićem, no dobar dio prisutnih je ostao u čudu kada je Grk progovorio – hrvatski.

- Malo ljudi zna da sam karijeru počeo u Zagrebu iz kojega imam lijepa siječanja. Najradije se prisjetim 13 godina koje sam proveo kao pomoćnik Željku Obradoviću u Panathinaikosu. I dan danas imamo izvanredan odnos pošto smo kumovi. Sve te titule, brojni završni turniri Eurolige, 11 državnih naslova, sedam osvojenih grčkih kupova... Mi zaista imamo specijalan odnos. Ali, ne mogu reći ni da mi je u Banvitu bilo loše. Tamo sam stekao brojna prijateljstva. Jednu stvar moram istaknuti. To što je Banvit uradio za mene, možda ne bi učinio ni rođeni brat. Imao sam trogodišnji ugovor kada je došao CSKA da mi ponudi suradnju. Iz kluba su samo rekli da sam slobodan. Rasparali su ugovor i ništa me više nije vezalo s njima. To je velika stvar! I dan danas sam ih zahvalan. Čitava suradnja je bila fenomenalna. Od toga kako me sam grad primio kao Grka, a zna se kakva je povijest između Grka i Turaka, pa do odnosa u samome klubu. Tamo sam se osjećao kao doma. Također, i sada u CSKA-u se osjećam kao doma. Kćer mi tamo ide u školu, čitava familija mi je u Moskvi. Gdje god odem raditi ja se vežem – iskreno priznaje Grk.

FOTO: Euroleague.net

U žižu europske javnosti Itoudis je došao nakon lanjskog osvajanja europske krune s moskovskim sastavom. Iako je tada kazao da će reći tek nekoliko rečenica, na kraju je održao pravi kastrovski govor u kojemu je ušao u srca većini ljubitelja košarke.

- Bio sam emotivan. Htio sam se zahvaliti svim ljudima koji su mi pomogli u karijeri i u životu. To je sve išlo iz srca. Morao sam svima zahvaliti. Od prijatelja, preko vodstva kuba, trenera, pa sve do igrača u prvoj momčadi. Oni su uvijek najbitniji. Mi treneri smo ovdje samo da im pomažemo. Bez igrača ne možemo ništa. Oni su u prvom planu. Ja sam svjestan koliko sam zahtjevan i što tražim od njih. Znam i da sam ponekad prekritičan. Ali to radim iz dobre namjere s idejom da se oni poboljšaju kao igrači i da postanu sve dobro što mogu biti – kazao je zagrebački student.

U Zadru je boravio već nekoliko puta, ali ove je godine prvi puta došao na Zadar Basketball Tournament. Dojmovi su izvrsni. Prisjetio se i nekolicine poznatih Zadrana koji su ostavili dubok trag na njegovoj karijeri.

- Dojmovi su izvanredni! Zadar je prelijep grad. No, dobro, to se zna. Ja dugo nisam bio ovdje, no nekoliko stvari mi je ostalo duboko urezano u pamćenje. Sjećam se kada sam gostovao s KK Zagreb u Jazinama. Pamtim tu atmosferu i ljubav prema košarci. Grad ima dušu i košarkaško obrazovanje. Brojni su velikani potekli iz Zadra. Među njima i pokojni Krešimir Ćosić kojega sam imao čast i zadovoljstvo upoznati na fakultetu. Bio je veliki prijatelj s mojim profesorom Milanovićem te sa Slavkom Trninićem. Organizacija je na super nivou. Ovo je najbolji turnir na kojemu sam bio. Od gostoprimstva, smještaja, preko buseva, statistike, videa koja dobivamo. Dvorana je izvrsna. Nemam riječi da opišem koliko sam zahvalan. Svaka čast organizatorima – rekao je Itoudis.

FOTO: Basketball.hr (Zvonko Kucelin)

Neizostavna je tema bio KK Zadar. Domaća se momčad u prvom poluvremenu držala na pristojnom zaostatku za jednom od najjačih europskih momčadi, no u nastavku je razlika u kvaliteti došla do izražaja. Serija 21-3 prelomila je utakmicu, a na koncu je prijetilo i da završi s 30 ili 40 koševa razlike.

- Pričao sam s trenerom Zadra. Aramis mi je rekao da im fali nekoliko igrača. Igrali su bez dva startera u vanjskoj liniji. Amerikanac koji je došao nije htio riskirati težu ozljedu i ja ga razumijem. Sigurno da Zadar nije na našoj razini, premda i nama fali 5-6 igrača. No, moram istaknuti da su se dobro borili. Morali smo se potruditi i raditi da dođemo do pobjede. To je pokazatelj kako su igrali. Ja im želim sve najbolje. Vidjet ćete da će Zadar u narednim mjesecima izgledati puno bolje. Vidio sam potencijal. Zadar ima nekoliko igrača koji mogu napraviti lijepe stvari. Počevši od onog visokog igrača… preko Božića itd. Momčad zaista ima potencijala. Treba imati strpljenja i rezultat će doći – umirujućim se riječima po zadarsku publiku trener CSKA osvrnuo na igru Zadra.

Na koncu, jedno pitanje o reprezentaciji. Iako je vjerojatno „mokri san“, brojni bi navijači hrvatske reprezentacije upravo Itoudisa voljeli vidjeti na mjestu hrvatskog izbornika. Živio je u Zagrebu, zna jezik i kulturu. I ono što je najbitnije izvrstan je trener. No, Itoudis do sada nikada nije vodio reprezentativnu momčad. Samo klubove. Jeste li ikada razmišljali o preuzimanju neke nacionalne selekcije?

- Ako dođe do prave ponude u pravo vrijeme, zašto ne. Imao sam ozbiljnu i konkretnu ponudu od grčke reprezentacije ovoga ljeta koju nisam mogao prihvatiti radi preklapanja reprezentativnih i klupskih obveza. Došli su kod mene i zahvalan sam za to. No, ja sam profesionalac i u tom danom momentu nisam mogao prihvatiti ponudu. Bili smo na zajedničkoj večeri, razgovarali smo o svemu, no jednostavno nisam mogao pristati na tu ponudu radi klupskih obveza. Ja sam veliki navijač grčke reprezentacije, ali sam istovremeno i profesionalac. Možda u budućnosti – zaključio je Dimitris Itoudis.