Europa i Svijet
Šarić, Žižić i Simon vodili Hrvatsku do pobjede u Celju

Šarić, Žižić i Simon vodili Hrvatsku do pobjede u Celju

Autor: Teo Cilar

Hrvatska uzvratila Sloveniji.

Iz Celja za Basketball.hr - Teo Cilar

Hrvatska košarkaške reprezentacija uzvratila je Sloveniji za poraz u Varaždinu. Puno boljom igrom nego u prvom susretu, Hrvatska je upisala pobjedu u Celju rezultatom 75:83. Slovenija je u ovom susretu bila jača za Edu Murića i Luku Vončinu dok su cijelu utakmicu s klupe odgledali Gašper Vidmar i Saša Zagorac. Kod Hrvatske su van stroja bili Martin Junaković i Domagoj Bošnjak zbog upale zuba. 

Slovenija-Hrvatska 75:83 (22:23, 14:18, 15:20, 24:22)


Hrvatska je utakmicu protiv Slovenije u Celju započela drugačijom petorkom nego u Varaždinu. Krenuli su Rok Stipčević, Josip Bilinovac, Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac

Nije krenulo najbolje za Hrvatsku koja je svoj prvi napad promašila, a na drugoj strani Slovenija je iz trećeg pokušaja preko Matica Rebeca nakon dva skoka u napadu došla do prvog vodstva 2:0 na utakmici. Hrvatska uzvraća preko Šarića koji pogađa prve poene za Hrvatsku s linije slobodnih bacanja i poravnava rezultat.  Uslijedile su četiri trice u nizu, od čega ih je Hrvatska stavila tri preko Šarića, Stipčevića i Bogdanovića za vodstvo Hrvatske 11:8. Miha Lapornik zabio je za Sloveniju i poravnao na 11:11. U narednim minutama vidjeli smo šest poena u nizu Zubca koji je imao odličnu suradnju ispod koša s Šarićem te dovodi Hrvatsku do vodstva 17:13. Bilinovac je na četiri minute do kraja četvrtine morao na klupu zbog tri osobne pogreške, a zamijenio ga je najbolji igrač varaždinske utakmice, Jakov Mustapić. Ante Žižić koji je zamijenio Zubca, pogodio je jedno od dva bacanja za vodstvo Hrvatske 19:13. Slovenije je preokrenula preko raspoloženog Rebeca na 20:19, ali do kraja četvrtine Žižić vodi Hrvatsku do vodstva 23:22. 

Hrvatska je preko Ivana Ramljaka došla do novog vodstva od plus 6, ali Slovenija se preko Jakoba Čebalšeka i njegove prve trice dlazi na samo minus jedan poslije čega izbornik Dražen Anzulović traži minutu odmora. Sloveniji nismo dozvolili da povede, opet smo otišli na šest poena prednosti, ali nikako da preskočimo tu granicu. Tri puta smo propustili tu mogućnost poslije dvije promašene trice Bojana Bogdanovića i jedne povratnika Krune Simona. Hrvatska je na poluvrijeme otišla vodstvom 36:41 Vidjeli smo puno bolju obranu Hrvatske nego u prvom susretu, bilo je par puta problema u obrani picka,ali u puno manjem broju nego u prvoj utakmici. Šarić i Zubac ubacili su u prvom poluvremenu po 8 poena, Žižić 7, a Bogdanović 6 uz tri osobne pogreške. 

Hrvatska je u treću četvrtinu ušla odlično i ono što nisu uspjeli napraviti u prvom poluvremenu, to su napravili odmah na početku trečeg perioda kada smo došli do 10 poena prednosti. Slovenija je u nekoliko navrata zaprijetila, došla na pet poena minusa, ali raspoloženi Simon ubacuje dvije trice i vraća Hrvatsku na plus deset uoči posljednjih deset minuta.  

Slovenija je posljednju četvrtinu otvorila s dvije trice i za 53 sekunde smanjila prednost na 57:61. Precizni su bili Čebalšek i Gregor Glas. Zona Slovenije urodila je plodom jer je Edo Murić ukrao dvije lopte i pogodio tricu te Sloveniju potpuno vratio u utakmicu na 60:61. Post Hrvatske prekida Simon tricom i vraća na plus četiri. Žižić s četiri vezana poena diže na 60:68 na nešto manje od šest minuta do kraja utakmice. Domaćini su tada zaigrali puno bolje i serijom 6:0 preko Mesičeka i Čebalšeka dolaze na 66:68. Odgovaraju Žižić polaganjem i Šarić tricom za 66:73 na 3:40 do kraja utakmice. Nakon novih poena Slovenije, Šarić pogađa novu tricu za 68:76. U posljednje dvije minute utakmice ušlo se rezultatom 71:77 nakon nove trice Slovenije i jednog pogođenog bacanja Žižića. Na minutu do kraja je malo zaiskrilo, a "točku na i" stavlja Šarić polaganjem za 75:83 i zasluženu pobjedu Hrvatske. Hrvatska je posljednje tri i pol minute odigrala bez Bogdanovića, ali je rutinski sačuvala prednost. 

Najbolji u redovima Hrvatske bio je Šarić s 18 poena, 9 skokova i 8 asistencija, Žižić je ubacio 15 uz 7 skokova, Simon 12 uz 6 skokova i 3 asista. Dvocifren je bio i Zubac s 10 poena, 9 skokova i dvije blokade.