Hrvatska
FOTO: 20 minuta treninga, 20 minuta utakmice

FOTO: 20 minuta treninga, 20 minuta utakmice

Autor: Paulo Sarić

Zagrepčani su pružili izvrstan otpor u prvome poluvremenu.

Zadar je pred nekoliko stotina gledatelja na otvaranju domaće sezone HT Premijer lige u dvorani Krešimir Ćosić svladao KK Zagreb rezultatom 124-99 i došao do svoje prve pobjede u hrvatskoj ligi. Utakmica je prelomljena u trećoj četvrtini koju je momčadi Aramisa Naglića dobila s 20 koševa razlike nakon čega je prednost samo nastavila rasti do kraja dvoboja.

Iako se očekivalo da će Zadrani od početka zagospodariti parketom, to se nije dogodilo. Susret je na otvaranju bio lišen obrane i teških taktičkih zamisli što je bilo upravo ono što je Nikola Garma želio uoči puta u Dalmaciju. Mlada je momčadi Zagreba čitavo vrijeme trčala u leđa Aramisovim momcima i tako dolazila do laganih poena. Da utakmica neće biti tek lakši trening uoči Partizana, kako se predviđalo, moglo se naslutiti nakon što su gosti poveli 6-12, no ipak se mislilo da će se Zadar ranije pribrati i lakše riješiti pitanje pobjednika. Zagreb se jako dobro držao u prvoj četvrtini, te je na ulasku u desetu minutu nakon trice Macnera čak i vodio 28-30. Domaća obrana gotovo nije ni postojala pa je semafor već na ulasku u 13. minutu pokazivao 43 zabijena koša mladića iz Trnskog. Bio je to signal za uzbunu. Zadar se malo pribrao, a ubrzo je do izražaja počela dolaziti fizička superiornost domaće momčadi koje je napravila seriju 15-0 i prelomila utakmicu. Mladi su Zagrepčani ostavili jako dobar dojam u prvih 15-ak minuta, nošeni izvrsnim Junakovićem i Šangom, no za više od toga nisu imali snage.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Još je na poluvremenu bilo samo minus šest iz njihove perspektive (56-50), a onda je domaćin zaigrao kako zna i učas se odlijepio na dvoznamenkastu razliku, da bi Krajina zakucavanjem u kontri koji napad kasnije odveo Zadar na plus 15 (67-52). Zagreb je stao, a Zadar je pokazao ono što se od njega očekivalo od početka. Serija 19-3 krajem treće dionice razriješila je sve dileme oko pobjednika. Ako ih je netko i imao. Jedino je pitanje bilo kada će momčad u bijelim dresovima prebaciti stotku. To se dogodilo u 32. minuti nakon trice Vukovića za 102-71. Do kraja je priliku dobio i mladi Toni Jelenković, a razlika se zaustavila na 25 poena.

Najefikasniji u domaćem sastavu bio je Domagoj Vuković s 23 koša i osam skokova, koliko je zabio i Knowles, a treba istaknuti i raspoloženog Kristijana Krajinu s 18 poena, osam uhvaćenih lopti i pet asistencija. Momčad Zagreba je predvodio Junaković s 36 koševa, osam skokova i šest asistencija, dok je bivši igrač Zadra Franko Šango dodao 21 poen.