Hrvatska
3x3 kvalifikacije za Olimpijske igre: U četvrtak s Kanadom i Austrijom

3x3 kvalifikacije za Olimpijske igre: U četvrtak s Kanadom i Austrijom

Sretno dečki!

Neke od najboljih svjetskih 3×3 igrača ovaj vikend čeka ostvarenje sna: kreće Olimpijski kvalifikacijski turnir!

Borba za odlazak na prve Olimpijske igre na kojima će se igrati 3×3 košarka počinje već danas, 26. svibnja u Grazu, a odlučne se utakmice igraju u nedjelju, 30. svibnja.

Hrvatsku na turniru predstavljaju: Ivan Rašetina, Toni Mindoljević, Stanko Kujundžić i Luka Petrašić uz vodstvo nekadašnjeg 3×3 reprezentativca Hrvoja Marina.

40 muških i ženskih ekipa odigrat će 94 utakmice u pet dana, raspored je krcat, a raspored Hrvatske u skupini D koju dijeli s domaćinom Austrijom, Kanadom, Latvijom i Nizozemskom je sljedeći:

27/05/2021
  • 19:20  Kanada – Hrvatska
  • 20:30  Hrvatska – Austrija
29/05/2021
  • 17:15  Hrvatska – Latvija
  • 21:00  Nizozemska – Hrvatska

Raspored cijelog turnira pogledajte OVDJE. Sve utakmice moći će se uživo pratiti na SportKlubu, ali i na 3×3 FIBA društvenim mrežama Twitchu, Facebooku i Youtubeu, dok će se live update moći pratiti i na Twitteru i Tik-Toku.

Od 20 muških ekipa, samo će tri osvojiti ulaznicu za Olimpijske igre, stoga našoj reprezentaciji slijedi bespoštedna borba uz renomirane 3×3 protivnike.

3×3 reprezentativac Luka Petrašić približio nam je tijek i dužinu priprema za izvanredno zahtjevan turnir: “S kondicijsko-taktičkim pripremama smo krenuli još 1. ožujka. Što se pripremnih utakmica tiče, najprije smo bili na turniru u Novom Sadu, a zatim smo otišli u Ljubljanu na trening kamp sa slovenskom reprezentacijom. Potom je 3×3 ekipa iz Srbije došla kod nas na trening kamp, a za kraj priprema smo nastupili na Lipik Challengeru. Sad smo, eto, stigli u Graz gdje ćemo dati sve od sebe da budemo što bolji i nadamo se plasmanu na Olimpijske igre”.

Na predstojećem turniru se skupine sastoje od po 5 ekipa, a najbolje dvije iz skupina igrat će završnicu 30. svibnja. Iako je konkurencija Hrvatskoj na turniru više nego respektabilna, ipak u 3×3 košarci nije lako predvidjeti pobjednike jer u prosjeku 25% susreta odlučuje jedan koš. Utakmica traje do 10 minuta, broji se samo do 21 poena i često dolazi do iznenađenja. Idemo Hrvatska!

Na Olimpijskim igrama nastupit će samo 8 ekipa, od čega su se već kvalificirali Japan kao domaćin te Srbija, Rusija i Kina. Tri ekipe će plasman ostvariti u Grazu, a još jedna će mjesto zaraditi na dodatnom turniru na kojem mogu sudjelovati samo zemlje koje u posljednja dva ciklusa nisu imale svoje košarkaške predstavnike na Olimpijskim igrama.