Hrvatska
Regija
ABA izgubila stalno mjesto u Euroligi, ali…

ABA izgubila stalno mjesto u Euroligi, ali…

Autor: Paulo Sarić

Sve isto je, ništa isto nije.

Danas je u Münchenu održan sastanak dioničara Eurolige na kojemu je određen način popunjavanja najjačeg europskog klupskog natjecanja od 2020. godine nadalje. Od 18 slobodnih mjesta njih 11 će dobiti klubovi s važećom licencom, dva će ići finalistima Eurokupa, dok su dvije pozivnice darovane francuskom ASVEL-u i njemačkom Bayernu.

Premda navedena raspodjela ukazuje da je prvak regionalne lige izgubio garantirano mjesto u Euroligi, iz Njemačke je stiglo uvjerenje da će šampion 'Jadrana' imati prioritet pri popunjavanju jednog od preostala tri mjesta za koja će se svake sezone dijeliti pojedinačne pozivnice.

- Prvak ABA lige imat će zagarantirano mjesto u Euroligi u naredne dvije sezone – kazao je potpredsjednik regionalnog natjecanja Domagoj Čavlović dodavši – napravljeno je nekoliko promjena uključujući promjenu u načinu podjele licenci. Po novim pravilima preko domaćih se prvenstva više neće moći izboriti nastup u Euroligi, međutim ABA liga je dobila garancije da će sadržati svoje mjesto preko jedne od tri pozivnica koje će se dijeliti svake godine. Pred nama je zadatak zajedničkim radom podići ABA ligu na još višu razinu. Moramo opravdati ukazano povjerenje i pokušati osigurati još bolji status za naše klubove.