Hrvatska
Regija
ABA liga: Cibona ponovno slavila nakon produžetka i produžila nadu u doigravanje

ABA liga: Cibona ponovno slavila nakon produžetka i produžila nadu u doigravanje

Autor: KK Cibona KK CIbona Photo: Marin Sušić/Cibona

Briljirali Mazalin i Kapusta

CIBONA – FMP 110:99 (29:23, 50:50, 71:70, 92:92, 110:99)


Košarkaši Cibone odigrali su još jednu spektakularnu utakmicu i ponovno slavili u produžetku! Samo 20 sati nakon trijumfa protiv Cedevite Junior, Cibosi su opet igrali 45 minuta i svladali FMP sa 110:99, održavši na taj način živu nadu za plasman u doigravanje AdmiralBet  ABA lige jer trenutačno sa Splitom dijele 9. mjesto s omjerom 9-14.

Cibona je krenula racionalno, laganim i dugim akcijama želeći susret u svom ritmu. S obzirom na ozljede Bundovića i Aranitovića, te odlazak Bakovića u Španjolsku to je i logična postavka trenera. Prvo vodstvo 11-10 u 5. minuti kojega su uglavnom održavali kroz cijelo prvo poluvrijeme. Mazalin i Kapusta su bili najraspoloženiji. Smirenost se ogledala i u činjenici kako je Cibona pogodila svih 9 slobodnih bacanja u prvoj četvrtini, a na poluvremenu su u tom segmentu imali nestvarnih 17/18. Uz 2,3 pogođena šuta s velikih udaljenosti Cibona je stvorila i najveću prednost 24:14. 

Radovčić tada izlazi zbog trećeg prekršaja, a trener Sesar je morao odmoriti Mazalina i Ljubičića. FMP je to iskoristio. Počeli su igrači iz Beograda loptu češće spuštati centrima, pa su laganim poenima Simovića, Stepanovića i Izundua okrenuli rezultat u svoju korist koncem poluvremena. Iscrpljena Cibona je igrala dosta zonsku obranu u cilju manjeg opterećenja prekršajima nositelja igre. Posve izjednačeno poluvrijeme, čak 100 koševa ravnomjerno podijeljenih na obje strane. Sjajno izdanje Mazalina koji je ubacio 19 koševa uz 5 skokova, pogodivši svih 9 slobodnih bacanja što je prava metamorfoza u odnosu na neke utakmice iz bliske prošlosti. Kapusta čak 18 minuta na parketu u prvom dijelu s učinkom od 10 koševa i 4 asistencije.

A onda opet ludi nastavak s produženim trajanjem poput jučerašnjeg. Cijelo drugo poluvrijeme proteklo je u gabaritima minimalnih prednosti jedne ili druge ekipe. Najveće je vodstvo imao FMP 59:55, a Cibona je uzvratila svojim najvećim udaljavanjem 69:66.

Kapetan Krešimir Radovčić odigrao je savršeni nastavak ubacivši u tom razdoblju 16 od svojih 18 koševa. Kvalitetu su poduprli Majcunić, te Vuković na poziciji petice. Svi oni, uz junake prvog dijela Mazalina i Kapustu, doveli su Cibonu pred pobjedu. 27 sekundi prije svršetka hrvatski su prvaci tricom Radovčića poveli s 92:89. Sesarova ekipa nije bila u bonusu, napravili su dva mala prekršaja, ali ne i treći koji bi protivnika poslao na liniju slobodnih bacanja. Tako je Charles Moore zabio tricu izjednačenja sekundu prije kraja i ponovno smo gledali produžetak.

Suprotno očekivanjima Cibona je i u dodatnih 5 minuta ponovno bila velika. Trica Kapuste, pa tri bacanja Majcunića, te Vukovićeva spretnost u reketu i to u trenutku kad je zbog petog prekršaja ispao Mazalin. Defanzivno gotovo na granicama fanatizma. Zaista impresivno, pogotovo s obzirom na sinoćnju potrošnju, ozljede i odličnog protivnika.

Kao i jučer obilje snažnih statističkih činjenica. Mazalinova vjerojatno utakmica karijere 32 koša uz 13 skokova. „Double double“ učinak imao je i Kapusta. 20 poena i 11 asistencija. Već spomenuta „luda“ partija Radovčića koji je ubacio 18, a Majcunić i Vuković dodali su 11.

U sastavu FMP-a velika završnica Charlesa Moorea. Postigao je 23 koša od čega 17 u nastavku. Cibona ovom pobjedom zadržava šansu plasirati se u doigravanje ABA lige, a već u srijedu u nastavku HT Premijer lige hrvatski prvaci igraju s Furnirom.

Josip Sesar, trener Cibone:

„Odigrali smo veliku utakmicu. Posebno mi je drago da smo riješili enigmu skoka. Imali smo 38 uhvaćenih lopti od čega 11 u napadu.

Također i veliki broj asistencija. Svi koji su igrali imali su svoje dobre role. Netko kroz šut, a neki kroz asistencije ili defanzivu. Igrali smo puno zonu i bila je dobra. S obzirom na jučerašnju utakmicu koja je također otišla u produžetak ja sam oduševljen. Imali smo samo osmoricu u rosteru, a ubacili 110 poena. U samopouzdanju nam je puno pomogla jučerašnja pobjeda u Trsnkom. Vidjelo se to i u produžetku u kojem smo ubacili čak 18 koševa. Teško mi je izdvajati igrače. Baš svi su bili odlični. Mazalin je možda odigrao i utakmicu karijere. Kod vodstva 92-89, sedam sekundi prije kraja dogovorili smo se kako ćemo napraviti prekršaj. No, mlada smo ekipa, sve je dečkima oprošteno“.

Nenad Stefanović,  trene FMP-a:

„Čestitam Ciboni na pobjedi. Nevjerojatno je da su u dva dana odigrali dvije utakmice na ovakav način…. Dva produžetka…. I oba dobili…. Generalno to me ipak ne čudi jer gledam stalno Cibonu. Igraju odlično ove sezone, trener Sesar s njima radi odličan posao. Mi se okrećemo završnici sezone i želimo i u doigravanju napraviti još poneko ugodno iznenađenje.