Kolumne
ABA liga: Iskočiti ili zakočiti?

ABA liga: Iskočiti ili zakočiti?

Autor: Branko Tabak Photo: Basketball.hr (Šime Zelić)

Što je Euroliga poručila regiji?

Dvostruko tumačenje jedne odluke. To je ABA liga danas!

Euroliga je promijenila način licenciranja prema kojemu nacionalne i regionalne lige (ABA, VTB, Španjolska, Njemačka) nemaju više izravan pristup natjecanju.

To znači da će uz 11 vlasnika A licence te nedavno pridruženih novih članova Asvela i Bayerna u Euroligi od sezone 2020/21 nastupiti finalisti Eurokupa dok će sama liga dijeliti tri pozivnice.

- ABA liga je jedina s prioritetom dodjele preko tri pozivnice koje će biti dodjeljene svake godine. Naš je zadatak da zajedničkim radom ABA ligu dovedemo na jednu još višu razinu i time opravdamo povjerenje Eurolige, tješi se dopredsjednik lige i direktor Cibone Domagoj Čavlović u izjavi koju je na adrese medijskih kuća dostavila PR služba Cibone, zadovoljan da je čvrsto pravilo svedeno na političku formulaciju 'imamo jamstva'.

Ne umanjujući sportske ambicije negdašnjeg giganta (dvostruki prvak Europe) želimo samo podsjetiti da je Cibona u blokadi FIBA-e, kao i naglasiti činjenicu da to nije jedini problem aktualnog prvaka Hrvatske. Pitanje je što dobivaju Cibona i Zadar (koji se godinama bori za ostanak) ovim prolongiranjem neminovnog.

S druge strane mi (i ne samo mi, već i dobar dio medija u regiji) u ovoj odluci vidimo još jedan korak unatrag za ABA ligu koju pritišću unutarnja previranja. Ona su eskalirala nakon mučne finalne serije doigravanja između Crvene zvezde i Budućnosti.

Veza između Eurolige i ABA lige može jačati samo ako se ABA liga otvoreno suprotstavi primitivizmu, ne samo onih na tribinama i s navijačkim rekvizitima, već i onih u odijelima.

Mržnja je, nažalost, jedino što puni dvorane na utakmicama ABA lige. Mržnja je kao pogonsko gorivo dovela ABA ligu do zida. I to u punoj brzini. Iskočiti ili zakočiti? Odluka mora biti trenutačna i efikasna.

Jer vremena je malo.