Hrvatska
Regija
ABA liga, riječ stručnjaka: Zadar je oštećen protiv Splita, Borac protiv Zadra

ABA liga, riječ stručnjaka: Zadar je oštećen protiv Splita, Borac protiv Zadra

Autor: Z.D.

Sudačka ekspertiza

Dvije utakmice četvrtog i petog kola bila su pod povećalom sudačke komisije. U obje je jedan od aktera Zadar, a u drugoj i Split.

Na utakmici Borac - Zadar (4. kolo) 12,7 sekundi do kraja produžetka, pri rezultatu 91:92, sudac je dosudio prekršaj u napadu igraču Borca Nemanji Todoroviću, koji je nakon odbijene lopte bio u kontaktu s igračem Zadra Karlom Žganecom. Ovo nije bila dobra odluka. Sudačka komisija je utvrdila da nije bilo osnova za prekršaj u napadu, s obzirom da nije bilo dovoljnog intenziteta u kontaktu igrača, kao i da je došlo do pretjerane reakcije obrambenog igrača, pojašnjeno je na stranicama ABA lige. 

Kada je u pitanju utakmica 5. kola Zadar - Split, tu je komisija stala na zadarsku stranu. 

Situacija u kojoj je utvrđena pogreška bila je posljednji šut igrača Zadra Sanija Čampare kod rezultata 74:76. Nakon što je lopta prilikom šuta izašla iz ruku Čampare i on doskočio na parket, došlo je do kontakta između Zadranina i igrača Splita, Josipa Jukića. Do kraja je ostalo 0:07 sekundi, a suci su trebali dosuditi 2 slobodna bacanja igraču Zadra s obzirom na to da se osobna greška nije dogodila tijekom šuta već na parketu. Prateći sudac koji je bio primarno odgovoran za spomenutu akciju nije odreagirao. Pravilima igre i sukladno Pravilniku o radu sudačkog odjela AdmiralBet ABA lige je kažnjen. Sudac je ujedno i ocijenjen ocjenom ispod prosjeka. 

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar