Intervjui
Aco Petrović: Karte će se u budućnosti malo drugačije pomiješati

Aco Petrović: Karte će se u budućnosti malo drugačije pomiješati

Autor: Teo Cilar

U razgovoru za Basketball.hr Petrović se prisjetio dana kada je ostao bez brata, a Hrvatska bez jednog od najvećih sportaša ikada.

Osam dana ostalo je do početka Eurobasketa 2017. Posljednji puta Hrvatska je uzela medalju 1995., broncu, a izbornik je bio Aco Petrović. Dvadeset i dvije godine kasnije Hrvatska ima konkurentnu momčad za postolje i istog izbornika na klupi. U jeku završnih priprema Petrović je pronašao vremena za Basketball.hr i razgovor s našim suradnikom Teom Cilarom koji je posjetio reprezentaciju u kampu u Svetom Martinu.

Prvo pitanje bilo je i najvažnije - kakva je situacija po pitanju zdrastvenog stanja igrača?

Čekamo da završi period rehabilitacije s Ukićem, on bi morao biti u stopostotnom angažmanu najkasnije od ponedjeljka, utorka (21. ili 22. rujna). To je onaj jedini problem koji nas je mučio tijekom pripremnog perioda. Ozljeda polako ide kraju, sanira se i vjerujem da će već u ove dvije utakmice, koje igramo u Ljubljani, Roko uzeti svoje mjesto i minutažu koja mu svih ovih godina i pripada. To je pred fazom riješavanja i možemo biti zadovoljni.

Hrvatska je slavila u sve četiri dosadašnje prijateljske utakmice, što ste vidjeli u tim susretima, koje su pozitivne stvari, a na čemu bi još trebalo poraditi?

Ovo je pripremno razdoblje, bez obzira što tri od te četiri utakmice nisu bile prijateljske niti u tom kontekstu pripremne, bile su praktički natjecateljske i protiv Francuske, Litve i Slovenije. Igralo se na pobjedu, vidjelo se da u tim susretima i jedna i druga momčad žele pobijediti, prema tome, to je bio profil utakmica koji nam jako puno koristi. Kada kompariram, ono što je dobro i na čemu moramo raditi, logično je da kada pobjeđuješ takve protivnike neke zamjerke ne bi trebalo biti, međutim čini mi se da smo nakon dva tjedna rada ovog trenutka u puno boljem stanju što se tiče napada, a obrana nam još uvijek nije na onom nivou na kojem je bila proteklog ljeta. To je možda i normalno jer mali je fond radnih dana bio i, s druge strane, igrači još nisu energetski sto posto spremni tako da to zahtjeva perfektnu fizičku spremu i ovog trenutka mi još nismo u stanju to napraviti. I u ovih par dana na početku drugog dijela priprema biti će isključivo vezano uz kondicioniranje, podizanje fizičke spreme uz dodatak taktičkih stvari koju momčad treba.

Koliki napredak očekujete sada u ove iduće dvije utakmice protiv Slovenije?

Jednostavno sada gledamo malo dalje. Te dvije utakmice kao takve dobro će nam doći. Međutim, ja gledam već  prema početku Eurobasketa i prema prvoj utakmici s Mađarima. Ovog trenutka, konture nekakve naše igre, raspodjela uloga u momčadi. Ta hijerarhija je općepoznata. Moramo taktički doraditi par stvari na kojima ćemo inzistirati ovaj drugi dio. Ove dvije utakmice, ako dobijemo ili izgubimo, one nam ništa ne znače u tom kontekstu kao ni ove četiri pobjede. To smatram anegdotalno, statistički podatak, nije nešto na što se treba pretjerano obazirati. Ono na što se treba obazirati je da u solidnom stanju dođemo u Cluj i da kroz tih pet utakmica u Cluju dižemo formu. To je ona bitna razlika od prošlog ljeta. Prošlo ljeto smo odmah morali doći spremni jer je turnir u Torinu bio kratak. Sad ipak, s obzirom da smo kasnije počeli od svih drugih reprezentacija, tih deset dana koji nam fale, vjerujem da možemo dobiti kroz ovih pet utakmica i deset dana natjecanja u Rumunjskoj kako bi 10. rujna u optimalnom stanju dočekali osminu finala.

Adam Hanga-ACB Photo/I.Martin

Da li ste već radili skauting ekipa iz skupine, prvenstveno tu mislim na Mađarsku koja je prvi protivnik?

Dražen Orešković skuplja sve te podatke, gledamo sve te utakmice, ali ovog trenutka je to iluzorno pratiti jer još uvijek nije definirano stanje. Hanga još uvijek nije krenuo s njima, ovog trenutka drugi protivnik nakon što su počeli pripreme mjesec dana prije svih, imali su pauzu od nekih desetak dana što se igranja utakmica tiče. Što se skupine tiče, strašno nam je bitno da dobijemo prave i kvalitetne informacije vezane uz Mađarsku. Oni još do početka prvenstva igraju pet utakmica i bit će valjda jasnija situacija s Hangom kako bi onda mogli konačni skauting napraviti. Što se tiče ovih drugih ekipa, sve smo ih gledali, ali imamo vremena tamo na samom prvenstvu Europe, kad ih budemo gledali u natjecateljskom ritmu, napraviti sve ono što nam je potrebno. Ovog trenutka ipak više računa vodimo o sebi samima.

Dotaknimo se još jednom ovih izostanaka i otkaza vezanih za reprezentaciju. Ako i u budućnosti budete izbornik, hoće li ova njihova odluka utjecati na to da ih opet zovete u reprezentaciju?

O tome apsolutno ne razmišljamo, jednostavno smo fokusirani na ove zadatke koji su pred nama. Ovog trenutka, nitko tko je otkazao nije predmet mog razmišljanja niti razmišljanja reprezentativaca. Bavimo se samim sobom i mislim da smo to poglavlje zatvorili, a što će biti u budućnosti, vidjet ćemo.

Miro Bilan 

Nakon Eurobasketa slijede kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo gdje neće biti nositelja igre i NBA igrača Bogdanovića, Šarića, Bendera. Tu će biti igrači koji igraju po domaćim i Europskim klubovima kao i ovi iz B selekcije koja je igrala turnir u Kini.

Svi koji nisu u NBA ligi trebali bi biti u fokusu, a zbog toga je bila i organizirana ona Kineska turneja gdje smo dobili upotrebljivog Buvu koji je pokazao da može igrati na tom nivou, imate Zubčića, Perića. Naravno da neće biti najjača moguća reprezentacija, fale NBA igrači, ali u svakom slučaju trebala bi biti jedna reprezentacija koja bi uz manje ili više muke trebala proći te kvalifikacije za SP. Pogotovo što zadnje dvije utakmice prvog dijela kvalifikacija imaju pravo igrati NBA igrači. To je prozor u šestom mjesecu i isto tako prve dvije utakmice sljedećeg kruga oni imaju pravo. Tako da četiri od 12 utakmica mogu igrati NBA igrači i tako ti mogu poboljšati krvnu sliku u slučaju da negdje nešto zapne.

Tomislav Zubčić - Foto: KK Cedevita

Dotakli smo se i brata Dražena kojega je Aco tijekom ovog intervjua dobio izrezbarenog na gramofonskoj ploči od Renata Lečeka iz Murskog Središća. Govorio je izbornik o njegovom karakteru i još jednom, slučajno ili ne bocnuo ove koji su otkazali reprezentaciju. 

Podatak koji najbolje govori o tom njegovom karakteru, to posljednje natjecanje s kojeg se nažalost nije vratio, otišao je s parcijalnom rupturom koljena. Odradio je kompletno pripreme i sve pripremne utakmice. Odradio je i taj kvalifikacijski turnir u Wroclavu. Hoću reći, niti jedna ozljeda koliko god ona bila lagana ili teška, a radilo se o rupturi ligamenata koljena jer je s tim došao iz NBA lige, nije ga to spriječilo da odradi taj turnir. To dovoljno govori koliko je bio posvećen košarci.

Foto: Radiša Mladenović  

Upitali smo izbornika i to gdje se nalazio u trenutku kada je saznao da mu je brat Dražen poginuo u prometnoj nesreći?

Bio sam doma. On u Frankfurtu nije nastavio put sa nama nego je otišao s tim svojim golfom i negdje oko pola 12 navečer ta policija iz Ingolstadta je obavjestila kako roditelje tako i mene da je došlo do te prometne nesreće.

Zastala je malo „knedla u grlu“ nakon ponovnog prisjećanja na ovu temu pa smo brže krenuli dalje pitanjem o ciljevima na ovom Eurobasketu?

Biti spreman za tu osminu finala. Iluzorno je bilo što govoriti jer ne znam kako će se rasplitati situacija prije svega u našoj skupini, isto tako ne znate kako će se rasplitati situacija u skupini iz koje nam dolazi protivnik u osmini finala, znači iz turske skupine. To bi bilo definitivno nagađanje što i kako. Naša želja je biti spreman 10. rujna jer taj dan igramo utakmcu osmine finala. Tko god dođe iz te skupine biti će težak protivnik, ali praktički dvije knock-out utakmice te dijele od zone medalja. Treba ugrabiti priliku ukoliko ti se ukaže, a ipak smo mi protkla dva ljeta došli u situaciju, dobili sve, ako gledamo od prošlog prvenstva Europe iz 2015. nositelje medalja. To je dovoljan pokazatelj da smo moćni, kvalitetni, da možemo sa svima igrati, međutim knock-out je knock-out. Mi smo prošle godine imali četiri takve utakmice. Tunis je bio prva, Grčka druga, Italija treća i te tri smo dobili, međutim četvrtu knock-out utakmicu u četvrtfinalu OI protiv Srbije smo izgubili na jednu loptu. Srbija je košarkaška velesila, a mi smo od te velesile izgubili za jednu loptu i ispali na korak od zone medalja. Ipak, mislim da će se karte u budućnosti malo drugačije pomiješati.