Europa i Svijet
Aco Petrović postaje "noćna mora" za Grčku

Aco Petrović postaje "noćna mora" za Grčku

Autor: Teo Cilar

Brazil preokrenuo 17 poena minusa i slavio u drami na kraju utakmice.

Drugo iznenađenje dana nakon ispadanja Njemačke priredio je Brazil našeg Aleksandra Petrovića koji je slavio protiv Grčke 79:78 (15:19, 15:21, 26:13, 23:25).

Teško je opisati što se sve događalo na utakmici između Grčke i Brazila. Aco Petrović opet se odlučio za taktiku kojom je i na klupi Hrvatske dobio Grčku. Usporio je igru, punio reket, udvajao Giannisa Antetokounmpa i otvarao vanjski šut Grcima. U početku to i nije najbolje štimalo, razigrao se Georgios Printezis koji pogađao sve živo, Nick Calathes je pogađao izvana i Grčka je pobjegla na 17 poena prednosti. Brazil je uspio smanjiti na podnošljivih minus deset do kraja prvog poluvremena. 

U drugom se poluvremenu sve promijenilo. Grcima je stao šut, Antetokounmpo je bio dobro uštopan, Brazil je počeo igrati odlično i stizati prednost, a nakon četiri minute igre u trećem periodu prišli su na samo minus jedan. Košem Alexa Garcie dolaze do vodstva 45:44, a nešto kasnije imaju i plus šest. Grčka je do kraja četvrtine smanjila na minus tri.

Grčka je nakon nešto više od dvije minute igre preokrenula i košem Kostasa Sloukasa povela s 60:59. Pokazalo se kasnije da je to bilo posljednje vodstvo Grčke na utakmici. Brazil je odmah vratio vodstvo preko odličnog Andersona Varejaa, a kada se konačno razbudio do tada loš Leandro Barbosa, bježe do svoje najviše prednosti na utakmici 71:64. Do kraja je ostalo nešto više od četiri minute. Brazil je čuvao prednost, a kada je na 68 sekundi do kraja Calathes izgubio loptu kod vodstva Brazila 76:71, činilo se kako je sve gotovo. Nije bilo jer je prilikom ulaza pod koš Rafi Luzu pobjegla lopta, a on ju je u naletu pokušao vratiti u svoj posjed i zaletio se u Kostasa Papanikolaua. Nakon pregledavanja snimke, suci su mu odlučili dati nesportsku pogrešku, iako je to bio običan prekršaj te su tako vratili Grčku u život. Papanikolaou je pogodio oba bacanja, a nakon što su izveli loptu sa strane, Printezis pogađa tricu i poravnava rezultat na 35 sekundi do kraja. 

Odličnu akciju tada su odigrali Barbosa koji je krenuo na ulaz i navukao na sebe dva čuvara i lijepo asistirao Varejau koji pogađa za novo vodstvo Brazila 78:76 na 14 sekundi do kraja. Grčka je krenula u posljednji napad, Brazil ga prekida prekršajem na 7 sekundi do kraja taktičkim prekršajem jer još nisu bili u bonusu. Pokušao je tada Calathes lob dodavanjem za Antetokounmpa na zakucavanje, ali Bruno Caboclo krade loptu. Grci, točnije Antetokounmo kojem je to bio peti prekršaj, šalje Barbosu na liniju bacanja, a do kraja su ostale četiri sekunde. Promašio je prvo, pogodio drugo, a onda veliku glupost radi Didi Louzada. Sloukas prima loptu u prvom polju, nije mu preostalo ništa drugo nego da pokuša dalekometnom tricom izboriti produžetak, a neoprezni Louzada ga faulira. Sloukas je dobio s tri pogođena slobodna bacanja utakmicu odvesti u produžetak. Prva dva je pogodio, a kod trećeg mu je loptu s obruča skinuo Cristiano Felicio za veliko, veliko slavlje Brazila. Aco je još jednom uspio!

Brazil su do pobjede predvodili Varejao s 22 poena i 9 skokova, Marquinhos Sousa s 15 i 3 skoka, Garcia s 13 i 6 asistencija te Barbosa s 13 poena. Valja spomenuti i Cabocla koji je bio vrlo važan kotačić s 8 poena i 10 skokova. Printezis najbolji kod Grčke s 20 poena i 4 skoka, Calathes je ubacio 16 uz 7 skokova, 4 asistencije, ali i pet izgubljenih lopti. Antetokounmpo je odigrao blijedu partiju s 13 poena (3/7 iz igre) i 4 skoka.

Brazil je sigurno prvi i prenosi dva boda bez obzira na ishod utakmice protiv Crne Gore koja je posljednja u skupini. O drugom putniku odlučivati će Grčka i Novi Zeland.