Europa i Svijet
Hrvatska
Aco Petrović prvi prozor otvara bez Bendera i Božića: Poprilično sam optimist da će to dosta dobro izgledati

Aco Petrović prvi prozor otvara bez Bendera i Božića: Poprilično sam optimist da će to dosta dobro izgledati

Optimizam Acu ne napušta

Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu danas je održan prvi trening košarkaške reprezentacije Hrvatske. 14 reprezentativaca i stručni stožer na čelu s v.d. izbornika Aleksandrom Petrovićem ulaze u novi, drugi ciklus pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. 

Tim je povodom sazvana i konferencija za medije, a na raspolaganju za sva pitanja bili su Aco Petrović, novi kapetan Dominik Mavra i reprezentativac Mateo Drežnjak

V.d. izbornika Aco Petrović nije okolišao te je odmah pristupio objašnjenju promjena u  nedavno objavljenoj  listi igrača: "Stigao je medicinski izvještaj iz Zadra prema kojem Luka Božić naredna dva tjedna ne može igrati, pa tako ni participirati u ovom reprezentativnom ciklusu, a umjesto njega sa šire je liste pozvan Runjić iz Splita. Drugi, prilično neugodan izostanak je onaj Dragana Bendera. Prije par dana me nazvao njegov španjolski agent iz Amerike i obavijestio da Bender mora provesti rehabilitaciju koljena s obzirom da je u protekla dva mjeseca bio pod iznimnim naporom. U ovom slučaju nisam zvao zamjenu jer u ovom trenutku imamu šestoricu visokih igrača, tri petice i tri četvorke. Kako bi sutrašnji dan iskoristili na najkvalitetniji mogući način, posudio sam jednog Ciboninog igrača vanjske linije Majcunića kako bi formirali tri petorke i što bolje odradili sljedeća dva treninga, jer sutra će svi biti na okupu. Danas ih je na treningu dvanaestoro, Prkačin se priključuje na popodnevnom treningu, tijekom noći dolazi Dario Drežnjak, a zadnji koji se priključuje, zbog loših avionskih linija, je Toni Nakić i ukupno brojimo 14 igrača."

Igrači su dobili set akcija, no u ovom kratkom trenažnom procesu to ne smije biti previše široko. Dobra je okolnost što je većina njih u dobroj natjecateljskoj formi, moram priznati da sam zadovoljan stanjem u kojem su došli. Sad je bitno da na kvalitetan, dobar i agresivan način s totalnim intenzitetom posložimo stvari za Austriju. Po povratku iz Graza imamo dva kvalitetna dana pripreme za ono što je fokus ovih priprema - Poljska u Zagrebu jer nam ta utakmica mnogo donosi. Ovdje su igrači koji su duže u reprezentaciji, Mavra je bio i na EuroBasketu, Drežnjak je tu već niz godina, no svi igrači trebaju izaći iz sjene i uzeti ono što im pripada. Poprilično sam optimist da će to dosta dobro izgledati u nadolazećem prozoru."

Novopečeni kapetan Dominik Mavra: "Uvijek je isto, pripreme su kratke za vrijeme prozora, ali svima je tako, kako nama, tako i drugima. Ima tu dosta i novih momaka i nekih koji su bili ranije, no generalno smo jako mlada momčad, neopterećena... i imam neki dobar osjećaj. Kapetanska traka je velika čast, nemam što reći dalje od toga, to je nešto što sanjaš kad se kreneš baviti košarkom."

Mateo Drežnjak o aktualnom sastavu reprezentacije: "Drugačija je postava, dosta je mladih igrača. Nadam se da ćemo pokazati dobru energiju, tako trebamo i igrati s obzirom da smo mladi i nadam se da ćemo ostvariti pobjede."

Naravno, postavilo se pitanje koliko će Božić i Bender nedostajati reprezentaciji.

"Ambicija nam se apsolutno ne mijenja", odgovorio je Petrović. "Ne želim prebacivati fokus na Poljsku s obzirom da nas čeka utakmica protiv Austrije. No, svi znamo što nam znači ta utakmica protiv Poljske. Ne znamo kojih će 12 Poljaka nastupiti s liste od 14, ali oni će imati zasigurno devet igrača koji su igrali na zadnjem EuroBasketu gdje su bili četvrti. Prošle sam godine odigrao s njima dvije utakmice s brazilskom reprezentacijom pred Olimpijski turnir u Splitu i znam način na koji im se treba suprotstaviti. Ono što oni imaju u izobilju, što i vi morate imati, jest silina, agresija i intenzitet, to je prvi preduvjet kad se susrećete s takvom momčadi. Nažalost, projicirana centarska linija za možda i dva sljedeća olimpijska ciklusa, Matković i Bender nisu tu. Matković je ponovno ozlijeđen, s njim sam u kontaktu na tjednoj bazi, a po završetku ovog prozora će početi s treningom. Linija koja je tu - Branković, Bundović, Rudan je kvalitetna i možemo biti zadovoljni, a razlog mog optimizma je to što je dosta igrača u veoma solidnoj formi."