Europa i Svijet
Hrvatska
Aco poziva na utakmicu s Poljskom: Publika može donijeti pet, sedam ili osam poena kroz pritisak, dođite i pomozite

Aco poziva na utakmicu s Poljskom: Publika može donijeti pet, sedam ili osam poena kroz pritisak, dođite i pomozite

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: HKS - Marin Sušić

Sve je manje ulaznica

Uoči susreta s Poljskom, važne pretkvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo, hrvatska se reprezentacija još jednom srela s predstavnicima medija i to u svom pripremnom taboru, u zagrebačkom hotelu Aristos. 

Ovoga puta okupljenima su se najprije obratili igrači. Dario Drežnjak se u utakmici s Austrijom pokazao kao važan kotačić reprezentacije: "Očekuje nas naporna i jako bitna utakmica, ali pokušat ćemo pobijediti kao i onu prošlu u Grazu."


Borna Kapusta nije među mlađim igračima, no u Austriji je debitirao u hrvatskoj reprezentaciji:"Kao što je Dario rekao, moramo se energetski potrošiti dobro. Znamo da su Poljaci jako dobri i agresivni u obrani, treba ih stopirati, doći do lakih poena i nadam se pobjedi. Što se mog debija u Austriji tiče, meni je to bila želja odavno, drago mi je da se sad dogodio i nadam se da sam svoj posao odradio dobro. Bilo je malo treme, ali u svaku utakmicu isto ulazim, bilo reprezentaciji ili u klubu."

Dario Drežnjak u reprezentaciji ima i brata Matea koji je godinu mlađi i koji je u reprezentaciji zaigrao i prije njega: "Igranje sa bratom je već prelijep osjećaj, pogotovo u reprezentaciji i mislim da to nije mala stvar, ne može se puno braće pohvaliti sa zajedničkim nastupom. U slično vrijeme smo počeli trenirati košarku, tako da nije tu bilo baš neke velike prednosti, od samog starta je bilo  neizvjesno."

Vršitelj dužnosti izbornika Aco Petrović krenuo je odmah s važnim informacijama o rosteru: "Nakon tri dana treninga i puta u Austriju, Vito Kučić se vratio u Cedevitu s obzirom da 14. Cedevita Junior igra zaostalu utakmicu sa Šibenkom. Takav je bio dogovor od početka, ali dobra stvar je što je dečko kroz ova tri dana s nama bio i dobio je nove spoznaje i u kojem smjeru treba ići."

Potom se Petrović vratio sutrašnjoj utakmici: "U fokusu nam je 13 igrača. Konačni odabir dvanaestorice ovisi o tome hoće li u svom sastavu Poljska imati Grossellea ili ne. To je njihov novi Amerikanac na poziciji petice i osobno ga dobro poznajem. Prošlu sezonu je startao s Repešom , a sad je kod Tabaka u Zielenoj Gori. To je dominantna petica sa drugačijim karakteristikama nego prva njihova petica Balcerowski i može im donijeti drugačiji profil igre kada je on na terenu."

Kada pričamo o taktičkim stvarima, treba ispuniti dva preduvjeta, bez obzira što neki igrači nisu s nama. Nismo zaboravili kako je Sokolowski izubijao Bogdanovića u prvoj utakmici, bila je to legalizirana tučnjava koja nije bila sankcionirana od strane sudaca. To je DNK ove reprezentacije, devet igrača od njih 12 su iz rostera četvrte momčadi u Europi. Kvaliteta Igora Miličića je što je kroz ovaj mini ciklus kompletno okrenuo profil i način igranja poljske reprezentacije pri izostanku Slaughtera i Ponitke.

Prema tome kada dolazimo do taktičkih stvari, moramo odgovoriti s dvije stvari, a to su najprije tuča i trka. Nadamo se da će i publika biti raspoložena da nas podrži, neće biti lako i tražimo od njih strpljenje. Zatim, sve reprezentacije Hrvatske trebaju imati defanzivni pristup te kako napadačka, tako i defanzivna tranzicija. Ovdje je ta defanzivna tranzicija je ekstremno bitna. Na utakmici protiv Švicaraca, Švicarci su dobili tri četvrtine, ali u trećoj četvrtini je s pozicije Švicaraca bilo doista neugodno gledati kako su ih Poljaci iskažnjavali i izdominirali i nadtrčali. To su stvari koje moramo riješiti prije nego se dogode. Očekuje nas pressing po čitavom terenu, ali jednako tako to i njih očekuje. Nećemo odustajati od naše igre. Imamo dva načina razbijanja pressinga, ovisno o tome koji playmaker je na terenu. Igra Mavre i igra Kapuste diktiraju različite postave i tome ovise petorke. Pokušavamo spariti igrače koji bi tu njihovu agresiju mogli rješavati.

V.d. izbornika je nastavio o poljskom izazovu: "Ne treba nikoga podcjenjivati ni precjenjivati. Činjenica je da sutrašnja utakmica, svima nama, HKS- u, igračima, donosi veliki cilj o kojem, kada smo bili frustrirani nakon EuroBasketa nismo o tome na takav način računali. Dao bih Poljacima, čisto zbog tog četvrtog mjesta na EuroBasketu laganu prednost, ali bez ikakvog srama ćemo im baciti rukavicu u lice. Ja sam miran, vjerojatno jer imam puno utakmica u nogama. Preduvjet mira je onog trenutka kada tvoja momčad ispunjava obavezne stvari - pritisak na loptu, kvalitetne rotacije i ponavljam, defanzivne tranzicije.

Progovorio je Petrović i o igračima koji ne ovaj put nisu našli na rosteru: "Ovog trenutka sam svjestan i znamo koji je put koji vodi ka cilju. Odredio sam se prema Kapusti i Mavri jer su to zaslužili. Ne treba Filipovića izbaciti, sam je dobio Švedsku i nije on van radara. Prate se svi igrači, na primjer Vranković igra sjajno. Kada su svi zdravi i u formi, imamo more petica i četvorki. Moramo se odrediti kako ćemo formirati igrače. Drago mi je da je Kučić bio tu, što sve taj dečko može biti za tri godine. Svaka utakmica je nova knjiga."

Za kraj je Aco Petrović u dvoranu pozvao i publiku: "Jučer kada sam gledao stanje na blagajni, 60-70% je dvorana popunjena i stanje je zadovoljavajuće. Moji su svi na utakmici, dolaze pomoći, dolaze kolika teška situacija bila. Publika može donijeti pet, sedam ili osam poena kroz pritisak, dođite i pomozite! Ova mladost to zaslužuje, a mi ćemo se baciti na svaku loptu."