Europa i Svijet
Hrvatska
Aco protiv Austrije u vatru ubacuje Buljana, Runjića i Ivišića

Aco protiv Austrije u vatru ubacuje Buljana, Runjića i Ivišića

Autor: HKS- Hrvatski košarkaški savez Photo: Ivana Ivanović

Petrović pamti ovacije koje je u Splitu dobio kao izbornik Brazila

U Žutom salonu dvorane KK Split na Gripama održana je konferencija za medije kao najava pretkvalifikacijske utakmice Hrvatska - Austrija koja će se odigrati u nedjelju, 26. veljače s početkom u 18 sati. 

Hrvatska je posljednji put igrala reprezentativne utakmice u Splitu na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru 2021., a na Gripama (u velikoj dvorani, doduše) 28. studenog davne 1998. s Bosnom i Hercegovinom.

V.d. izbornika Aleksandar Petrović odmah se na početku dotaknuo poveznica sa Splitom:

"Prije dvije godine postojala je velika šansa da sjednem na klupu "Žutih", gotovo sam se dogovorio s bivšim direktorom Blaževićem, ali tadašnji poslodavac mi je digao zabranu. Tako nisam uspio zatvoriti čarobni krug i biti trener četiri najjače hrvatske momčadi i zbog toga mi je žao. Druga stvar koja me povezuje sa Splitom su ovacije koje sam dobio kao trener po završetku utakmice Hrvatska – Brazil u Spaladium Areni. Bilo je to zaista nešto posebno."
 

Uoči utakmice s Austrijom, Petrović se osvrnuo i na nedavnu utakmicu u Švicarskoj: "Utakmica protiv Švicarske otišla je u smjeru koji nisam očekivao. Pet treninga koje smo odradili bili su sjajni, no sami smo sebe kroz promašene zicere i napadačku nervozu izbacili iz ritma. Ipak, zadržali smo energetski dio u drugom dijelu i nismo Švicarcima dozvolili nijedan lagani poen u našoj lošoj napadačkoj utakmici. Sada taj susret arhiviramo i prebacujemo se na Austriju", kazao je v.d. izbornika i najavio utakmicu s Austrijom:

"Voljeli bismo igrati u ambijentu u kojem Split igra u zadnje vrijeme, da završimo ovaj prozor na najbolji mogući način. Austrija je promijenila koncept momčadi i način igre. Dva krucijalna igrača Bogić-Vujošević i startni centar Radoš nisu ovdje, ali došla su dva još bolja igrača; Mahalbašić koji s petice kreira sve i Brajković, suigrač našeg Tonija Nakića kod Veljka Mršića koji u zadnje vrijeme počinje u petorci Breogana. Ova Austrija je kvalitetnija od one iz studenog, ali to apsolutno ne mijenja naše pozicije."

Hoće li se mijenjati popis igrača u odnosu na utakmicu sa Švicarskom?

"U startu sam igračima rekao da će svih petnaestero osjetiti utakmice. Sva trojica igrača koji su bili izvan zapisnika igrat će: Runjić, Buljan i Ivišić bit će u rosteru od 12 igrača. Željeli smo izaći ususret Jordanu koji je morao proći liječničke preglede u svojem novom klubu Chalonu. Večeras ću nakon zadnjeg treninga odlučiti koja će dvojica ostati izvan zapisnika."

  • 26.2.2023. u 18:00 Hrvatska – Austrija (Split, SC Gripe, dvorana KK Split)

Utakmica će se moći pratiti u prijenosu uživo na SportKlubu i na FIBA YouTube kanalu.

Ulaznice za utakmicu u Splitu u prodaji su putem sustava ulaznice.hr, a na dan utakmice bit će dostupne i na blagajni dvorane od 12 sati.