Hrvatska
Aco se nije pojavio na predstavljanju Sesara, ovaj mu zahvalio pa otkrio tko je u stožeru i što će biti s Božićem

Aco se nije pojavio na predstavljanju Sesara, ovaj mu zahvalio pa otkrio tko je u stožeru i što će biti s Božićem

Autor: Z.D. Photo: Marin Sušić/HKS

Postaje sve zanimljivije

U zagrebačkom hotelu Aristos danas je održana konferencija za medije Hrvatskog košarkaškog saveza na kojoj je javnosti predstavljen novi izbornik seniorske reprezentacije Hrvatske – Josip Sesar.

Zanimljivo je da predstavljanju nije nazočio sportski direktor Aco Petrović koji je uzeo godišnji odmor. Upravo on je Izvršnom odboru na stol stavio imena dvojice kandidata, uz Sesara tu je bio i Dario Gjergja, da bi nakon Sesarovog izbora izjavio kako je šokiran i kako je sugerirao članovima odbora Gjergju. 

Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, Nikola Rukavina u uvodu je rekao: 

“Kao što znate, nakon Europskog prvenstva reprezentacija je ostala bez izbornika, nakon čega je HKS imenovao sportskog direktora koji je u sljedećim akcijama, prozorima pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025 u studenom i veljači, obnašao dužnost izbornika i paralelno radio na pronalaženju izbornika za duži vremenski period. Došli smo do rješenja, ne treba ga puno predstavljati, – Josip Sesar, veliki hrvatski igrač, trenutačni trener Cibone i u posljednje vrijeme pomoćnik Aleksandru Petroviću u reprezentaciji. Nadamo se da smo dobili izbornika na duže vrijeme, kao i što boljim rezultatima u nadolazećim akcijama.”

“U proteklom periodu obavljen je niz konzultacija, dosta se komuniciralo. Josip Sesar je na hrvatskoj sceni izuzetno dugo prisutan i nadam se jednoj dugoj i izuzetno kvalitetnoj suradnji”, složio se i glavni tajnik HKS-a, Josip Vranković.

“Bit ću originalan i reći da mi je izuzetna čast i zadovoljstvo što sam dobio priliku biti izbornik”, rekao je odmah na početku Josip Sesar unijevši opušteni dašak u konferenciju za medije.

“Zahvalio bih se Upravnom odboru, predsjedniku, glavnom tajniku i sportskom direktoru Aci Petroviću koji me i predložio. Ponavljam, čast mi je i radostan sam, međutim svjestan sam i kakva je ovo obaveza“, zahvalio se izbornik i odmah se prebacio na reprezentativni period:

“Pred nama je radno ljeto, dosta toga smo već pripremali kroz razgovore posljednjih 4-5 mjeseci, a bio sam i sa sportskim direktorom u komunikaciji oko organizacije priprema koje će najvjerojatnije početi 5. srpnja. Sada moram obaviti razgovore sa svojim stručnom stožerom, a onda i sa svim igračima. Vjerujem u ono što sam radio dosad i vjerujem u ono što sam zamislio za sljedeći period. Što se stožera tiče, tu je Ivan Tomas kao pomoćni trener, uz Ivana Perinčića, i kao video koordinator Bariša Krasić. Što se igrača tiče, treba biti otvoren prema svima, svi koji imaju mogućnost i želju su dobrodošli. Nadam se da neće biti otkaza i da će reprezentacija biti dobro sastavljena. Računamo na najbolje hrvatske igrače, i NBA i one iz hrvatskih klubova. Mogu odmah reći da imam Luku Božića u planovima vrlo visoko. Na kraju, vidjet ćemo u razgovoru s igračima u kojem će smjeru to ići.”

Uslijedio je upit predsjedniku Rukavini u smislu suradnje sa sportskim direktorom Petrovićem: 

“Sportski direktor je odradio lavovski dio posla i prihvatio se te uloge u dosta teškom trenutku. Odradio je izbornički posao u dva protekla prozora i nastavljamo u istom ritmu. Očekuje nas dugo ljeto, dva vrlo bitna natjecanja za nas i ja tu ne vidim problematiku.”

“Kako vratiti kult reprezentacije?”, pitanje je na koje je odgovorio novi izbornik: “Odgovor je vrlo jednostavan: treba napraviti neki rezultat. Međutim, kako sam rekao i u uvodu, treba razgovarati sa svim igračima koji su dostupni. Najprije moram sjesti sa svojim pomoćnicima, imam ideje, ali prije nego što sve definiramo neću izlaziti s imenima. Najbitnije je da se momci koji dolaze na pripreme osjećaju ugodno, moraju to htjeti, a što se tiče parketa, svaki trener ima svoje vizije i normalno da će nekima biti lakše, nekima teže iste prihvatiti. Svi mi kada dođemo na neko okupljanje ili natjecanje imamo neku svoju želju, međutim ovo je timski sport u kojem svi moramo težiti jednom cilju, a to je dobar rezultat. Trenutačno je, u svjetlu pretkvalifikacija, slika košarke prema van malo lošija nego što je to realno stanje, međutim ja smatram da imamo igrače koji se mogu izdići iznad toga i koji mogu izdići hrvatsku reprezentaciju iznad toga. S dobrom atmosferom, kakvu smo i imali u posljednja dva okupljanja kada je  Petrović bio izbornik, i malo sreće koju treba isprovocirati, nadam se da ćemo uspjeti.”