Europa i Svijet
Hrvatska
Ako izborimo OI idemo na...

Ako izborimo OI idemo na...

Ždrijeb olimpijskog turnira u košarci.

Danas su u FIBA-inom sjedištu, Kući košarke Patrick Baumann u Švicarskoj, izvučene skupine za Olimpijske igre u Tokiju.

24 vrhunske ekipe iz cijelog svijeta, 12 muških i 12 ženskih reprezentacija pokušat će se okititi naslovom olimpijskih pobjednika.

Rezultat izvlačenja skupina za Olimpijske igre na muškom turniru su:

Drugim riječima, ako Hrvatska s Olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Splitu (29. lipnja – 4. srpnja 2021) izađe kao pobjednik, naći će se u skupini B s Australijom, Nigerijom i pobjednikom Olimpijskog turnira iz Beograda.

Naime, osam se ekipa već direktno kvalificiralo sa Svjetskog prvenstva 2019, a četiri reprezentacije će svoj put pokušati izboriti na kvalifikacijskim turnirima.

Na predstojećim Olimpijskim igrama sustav natjecanja će biti ponešto drugačiji u odnosu na prošle OI. 12 reprezentacija je smješteno u 3 skupine po četiri ekipe, a među najboljih 8 će se kvalificirati prvi i drugi u skupini te dva najbolja trećeplasirana. Tako će npr. olimpijski pobjednik odigrati šest, umjesto osam utakmica kao što je to do sada bio slučaj. Time su, kako stoji u službenom priopćenju FIBA-e, utakmice po skupinama dodatno dobile na važnosti, a smanjilo se opterećenje na igrače.

Više o sustavu natjecanja pogledajte OVDJE.