Europa i Svijet
Ako košarka u Hrvatskoj polučuje takav uspjeh, možete zamisliti kakav će tek u Turskoj

Ako košarka u Hrvatskoj polučuje takav uspjeh, možete zamisliti kakav će tek u Turskoj

Autor: Paulo Sarić

Potpisana suradnja europskog šampiona i turske kompanije kojom je Fenerbahçe postao Fenerbahçe Doğuş.

Aktualni europski prvak, turski Fenerbahçe, danas je službeno potpisao suradnju s Doğuş grupom unutar koje će klub naredne tri sezone nositi ime Fenerbahçe Doğuş.

- Ovo je velik dan za turski sport. Dvije velike zajednice, dva velika branda danas su se ujedinila. Ugovor je sklopljen na tri godine, a naša je želja dodatno produbiti prethodne uspjehe. Zahvalio bih se Doğuş grupi koja ulaže u sport već godinama – rekao je predsjednik Fenerbahçea Aziz Yıldrim.

Riječ je zatim preuzeo jedan od glavnih ljudi u turskoj kompaniji i veliki zaljubljenik u košarku Ferit Şahenk.

- Vrlo sam sretan što je košarkaška sekcija Fenerbahçea donijela dobar glas našoj državi s imenom Doğuş na prednjoj strani dresa. Kao Doğuş grupa odgovorni smo za vođenje i razvoj društvenog života te ćemo uvijek podržavati različite grane sporta, a posebno košarku uz koju smo već godinama. Uz dugogodišnje sponzoriranje turske košarke, posljednje dvije godine surađujemo s Euroligom, vodećom europskom košarkaškom organizacijom, kao i s Eurocupom.

Fenerbahçe je postavši prvak Europe napravio jedan od najvećih podviga u povijesti turske košarke. Želim da naša suradnja bude korisna cjelokupnoj turskoj košarci, Fenerbahçeu i Doğuş grupi – kazao je Ferit Şahenk, predsjedavajući u Doğuş grupi, koji je dodavši da njegov interes za košarkom seže još u 80-e godine prošlog stoljeća kada je studirao u Bostonu.

foto: Fenerbahce.org

Iako se našao na konferenciji na medije na kojoj je predstavljen ugovor između dva turska branda, tj. snažne kompanije i aktualnog prvaka Europe u košarci, u pozitivnom je svjetlu spomenuo i Hrvatsku.

- Nedavno smo investirali u Hrvatsku gdje podupiremo nekoliko turnira. Vidjeli smo koliko im košarka znači. Mislim da će košarka, koja polučuje toliki uspjeh u Hrvatskoj, državi s 4.5 milijuna stanovnika, biti još uspješnija u Turskoj koja ima 80 milijuna građana. Doğuş grupa će uvijek investirati u države u kojima se igra košarka, a u tom je aspektu Euroliga izuzetno bitna – rekao je Şahenk dodavši da nema govora o fuziji Fenerbahçea i Darüşşafake te da će oba tima nastaviti postojati.

Na koncu je riječ dobio i odgovorni za sportski segment turskoga kluba, Maurizio Gherardini.

- Ova suradnja nam je izuzetno bitna jer će nam omogućiti da ostanemo u vrhu europske košarke. Trenutno smo u procesu pregovora s igračima. Neke od njih čekamo i dok to radimo pokušavamo biti fleksibilni i kreativni. Kao klub ćemo biti izuzetno sretni ako igrači ostvare svoje snove, no i mi sanjamo neke stvari za klub i nastavit ćemo raditi u tom smjeru – zaključio je generalni menadžer Fenera, prije negoli su se svi skupa zaputili u dvoranu zaigrati – basket.

foto: Fenerbahce.org