Kolumne
Ako Zvezda jedina može spasiti regularnost ABA lige, molim vas ne spašavajte ju

Ako Zvezda jedina može spasiti regularnost ABA lige, molim vas ne spašavajte ju

Autor: Branko Tabak

Nakon divljačkih scena u finalnoj seriji doigravanja prošle sezone regionalna liga i ove dobiva nove snažne udarce.

Imali Ognjen Kuzmić i Filip Čović pravo nastupa u ABA ligi ili ne njihovom deportacijom iz Crvene zvezde u FMP regionalno natjecanje je dobilo još jednu šamarčinu.

Ovim je činom ustvari priznato da su Crvena zvezda i FMP jedan klub s jednim ciljem, a taj je da se Zvezda domogne doigravanja i izbori ostanak u Euroligi.

Na nagli pad forme FMP-a treba se i službeno gledati suspektno i istražiti jesu li određene utakmice bile posljedica sklanjanja s puta Zvezdi, odnosno je li prvenstvo (ne)regularno.

Da se razumijemo, moralno neispravno je da su dva kluba pod istom upravljačkom mašinerijom. Neregularno je i ovo natjecanje i zbog presedana prema kojem je Zvezda polovično kažnjena zbog nedolaska na utakmicu u Podgorici.

Ako su Beograđani u pravu onda se nije smjelo dogoditi da utakmica bude registrirana u korist Budućnosti, a Zvezdi vraćen oduzeti bod. Valja onda i odigrati novu utakmicu.

Ako su zgriješili onda je uz pobjedu Budućnosti morala ostati na snazi kazna oduzimanja jednog boda Zvezdi. Jer trenutačna sankcija prvim dijelom negira drugi. I gle čuda, Zvezdu ostavlja u igri za doigravanje.

Koliko može biti regularno natjecanje koje dopušta dovođenje igrača na žeton u trajanju od tri dana čime je Mega Bemaxu omogućeno da dođe do ključne pobjede za ostanak.

Je li regularno spašavanje Olimpije fuziranjem s Cedevitom? Klub sa sjedištem u Ljubljani je ispao iz ABA lige. Pa kako onda taj klub igra ABA ligu? Klub sa sjedištem u Zagrebu koji je imao uredan ABA-ligaški status više ne postoji. Ne igra hrvatsko već slovensko prvenstvo. Preselio se u Ljubljanu, spojio se s klubom koji je ispao iz lige. Da se Olimpija preselila u Zagreb, da Cedevita Olimpija igra hrvatsko, a ne slovensko prvenstvo, onda bi neke stvari imale smisla.

Nakon divljačkih scena u finalnoj seriji doigravanja prošle sezone regionalna liga i ove dobiva nove snažne udarce.

Da stvar bude apsurdna do kraja Zvezda je ta koja će tužiti ligu. Zvezda će stati u obranu digniteta i regularnosti?  Poznato?

ABA liga je izvrsna ideja i nikada ne bi pojela samu sebe da je dana u ruke Tanjevićima, Slavnićima, Kićanovićima, Trninićima, Delibašićima, Šolmanima, Jerkovima, Giergiama, Paspaljima, Rađama, Kukočima, Tvrdićima, Sagadinima, Zdovcima, Bodirogama i ostalim istinskim legendama košarkaške igre s ovih prostora, ljudima punih ljubavi prema ovoj igri i respekta kojeg iskazuju jedni prema drugima.

Nažalost, ligom drmaju neki drugi likovi. Njihove su namjere časne! Časna im pionirska!