Intervjui
Aleksandar Aranitović: Hrvatskim klubovima nedostaju veći budžeti, to Srbija ima

Aleksandar Aranitović: Hrvatskim klubovima nedostaju veći budžeti, to Srbija ima

Autor: Maja Kostović Photo: KK Zadar

Razgovor s povodom

Malo je onih koji su uoči utakmice Zadar - Cibona na Višnjiku vjerovali da se Cibona s pjesmom i novim bodovima u FAVBET Premijer ligi može vratiti u Zagreb. Ali, po tko zna koji put pokazalo se da je "ranjena zvijer", u ovom slučaju vuk i najopasnija.

Nakon (ne)očekivanog poraza od Šibenke na domaćem terenu u prošlom kolu, Zagrepčani su stisnuli i redove i zube i slavili važnu pobjedu nad favoriziranim Zadrom.

Jedan od junaka pobjede Vukova svakako je bek Aleksandar Aranitović, koji je u ključnim trenucima utakmice tricom odveo Cibose do plus osam, što je po mnogima bio i prijelomni trenutak utakmice.

Dan poslije, razgovarali smo sa Sanijem, koji je za naš portal iznio svoje viđenje utakmice.

 - Lijepa i velika pobjeda za nas, a ono što je najbitnije je da smo na kraju utakmice svi ostali zdravi. To svaki put ponavljamo jer nam je rotacija u domaćoj ligi  skraćena i umor ipak stiže, ma koliko se mi trudili da se to ne primijeti na terenu. Nije nam bilo lako, ali nekako smo u sebi vjerovali da možemo, pokazali smo karakter, ispoštovali plan koji smo dogovorili u svlačionici i uspjeli smo.  Došli smo na kraju do zaslužene pobjede - priča Aranitović.

Promjena trenera u sred sezone uvijek je veliki rizik. U ovom slučaju je, bar kako pokazuje rezultat, bila pozitivan šok za Cibonu.

- Sve to može utjecati na psihu igrača. Mi se stvarno pokušavamo što više držiti parketa i da smo nam fokus bude isključivo na igri. Mislim da dobro guramo do sada, jer se bavimo samo onim što je naš posao - jasan je Aranitović.

Vremena za slavlje, ali ni odmor nije bilo, jer momčad Dina Repeše već u utorak očekuje novi izazov. Slijedi utakmica osmine finala SuperSport Kupa Krešimir Ćosić, a u goste dolazi ekipa Škrljeva. Podcijeniti se nikoga ne smije.

- Bit će nam sigurno teško fizički, jer je bilo premalo vremena za odmor, a potrošnja je velika. Morat ćemo iznijeti tu utakmicu kako znamo i umijemo, jer Škrljevo ima svoje kvalitete. Već smo igrali protiv njih, imaju odličnog pojedinca Uljarevića,  koji ima sjajnu sezonu. Moramo ući maksimalno u tu utakmicu, jer naša želja se zna, dogurati što dalje u borbi za prvi trofej ove sezone,  poručuje bek Vukova.

Ni Aranitović, kao ni njegovi suigrači nikada se ne žale mnogo i ne pričaju glasno o svim problemima s kojima se suočavaju. Počevši od onih financijske prirode, pa do izuzetno napornog ritma igranja utakmica s pet seniora, koji zbog blokade kluba jedini mogu nastupati u domaćim natjecanjima. A koliko trpi tijelo sportaša to najbolje zna i naš sugovornik koji je još rekonvalescent iz ozljede.

- Nažalost, takav je ritam utakmica i nema tu izbora. Prisiljeni smo tražiti načine kako se što prije spremiti, a istovremeno oporaviti od prezahtjevnog ritma. Sve kako bi se pokušali sačuvati od ozljeda, kojima smo svakako skloniji zbog velike potrošnje koju trpimo.  Nažalost, imao sam iskustva s ozljedama pa sam sada dosta pažljiviji . Ali kada si na parketu, kada krene utakmica, jednostavno te povuče, proradi taj inat, želiš pobijediti i u tim trenucima  vjerojatno ni ne budemo svjesni da smo u igri svih 40 minuta, pojašnjava Sani Aranitović.

Mnogi igrači svoje mjesto pod košarkaškim suncem traže odlaskom iz Hrvatske, a naš sugovornik je jedan od primjera da ne mora uvijek biti tako. Prošle sezone je stigao pod Toranj iz Srbije i odlučio je ostati tu, bez obzira na ponude koje su stizale ovog ljeta.

- Kada sam to ljeto razgovarao s Marinom Rozićem i tadašnjim trenerom Josipom Sesarom, bez puno razmišljanja sam prihvatio ponudu. Ne samo zato što sam slobodan igrač, već zato što sam znao što je Cibona kroz povijest predstavljala u regiji, ali i Europi i kakvu težinu nosi taj dres. Ispostavilo se to kao odličan potez i vrlo brzo sam se i ovog ljeta  dogovorio s klubom. Jednostavno uživam i lijepo mi je ovdje, kaže Aranitović i dodaje:

- Hrvatska liga sigurno ima kvalitetu. Događaju se iznenađenja i ima jako zanimljivih utakmica. ABA-ligaši ne mogu samo tako doći na utakmicu i prošetati parketom do pobjede. Nekada se moraju dobro pomučiti što ukazuje na to da kvaliteta postoji. Za razliku od srpske lige, ako me pitate za sličnosti i razlike, hrvatskoj košarci, odnosno klubovima nedostaju veći budžeti, koji bi još više podigli kvalitetu lige, kao što je slučaj u Srbiji. Ostajalo bi više igrača tu.

Cibona i pored brojnih problema nastavlja borbu i stiže do odličnih rezultata, pa se samo po sebi nameće pitanje mogu li Vukovi ponoviti prošlosezonski rezultat i ove godine.

- Pričalo se i prošle sezone kako je cilj samo ostati u ABA ligi, pa smo došli do toga da su nas jedna, dvije pobjede dijelile od play offa.  Mislim da smo sada dobro krenuli, ali moramo ići polako. Da svi budemo zdravi i da što je prije moguće osiguramo ostanak u regionalnom natjecanju. Onda  ćemo vidjeti jesmo li spremni i za više. Domaće prvenstvo i Kup su uvijek ambicija kluba kakav je Cibona, ali  zbog ove specifične situacije u kojoj se nalazimo zbog blokade, vidjet ćemo što će na kraju biti. Ne zavisi baš sve od nas, kazuje Aranitović.

Blagdani su sve bliže i svi imamo pravo na bar po jednu želju. Što bi Sani poželio sebi, suigračima i klubu u nadolazećoj godini?

- Prije svega zdravlje, potom uspjeh na svim poljima i da se Cibona vrati tamo gdje košarkaški pripada. Ovaj klub to zaslužuje, poručio je za kraj Aleksandar Sani Aranitović.

Standings provided by Sofascore

/p>