Hrvatska
Alkar Damir Milačić „u sridu“, Zadrani „u ništa“!

Alkar Damir Milačić „u sridu“, Zadrani „u ništa“!

Autor: Paulo Sarić

Ne mogu se gosti izvlačiti na zdravstvene probleme. Valja pogledati istini u oči i kazati da je ovo bio kiks Jusupove momčadi.

Veliko iznenađenje u Sinju! Kako drugačije nazvati uvjerljivu pobjedu Alkara nad Zadrom u prvom susretu 17. kola HT Premijer lige? Unatoč početnim kašljucanjima, domaćini su pred punom dvoranom „Ivica Glavan-Ićo“ stigli do svog osmog trijumfa u sezoni svladavši Zadar rezultatom 93-84.

Sukladno najavama, igrači Danijela Jusupa ozbiljno su i agresivno ušli u utakmicu i u manje od dvije minute ubacili osam poena. Nije dugo trebalo ni da se gosti tricom Bryona Allena odvoje na dvoznamenkastu prednost (8-19) i, činilo se, trasiraju put ka laganoj pobjedi. Na semaforu je otkucavala tek šesta minuta... Nedugo potom iz daljine je pogodio i kapetan Ivanov za velikih plus 14 Zadra, no ako je itko i očekivao da će se Sinjani predati, grdno se prevario. Razbudili su se Milačićevi momci taman na vrijeme i serijom 10-0 ozbiljno priprijetili natjeravši Jusupa na razgovor tada još preventivnog tipa sa svojim igračima (20-24).

Prvi je nalet odbio Muhammed Bashir Ahmed, no razigrali su se Brocić i Kučan i eto domaćina na samo poenu zaostatka. Ma što poenu zaostatka, eto Alkara i u prednosti nakon ubačaja Wembija za 30-29! Sve to praktički bez doprinosa najkorisnijeg igrača HT Premijer lige Raphaela Neala koji je svoje jedine koševe ubacio s linije slobodnih bacanja. Nestala je ona zadarska obrana s početka susreta pa se sve do odlaska na veliki odmor igralo gotovo koš na koš. Za domaćine su pogađali Marić i Vucić, za goste Ivanov i Planinić, pa je semafor nakon 20 minuta igre pokazivao 38-40.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kao iz startnih kućica izišli su 'Alkari' iz svlačionica i u galopu napravili seriju 11-3 kojom su se odvojili na ugodnih plus osam potvrdivši da u Sinju nikome, pa ni abaligašima, nije lako.

Koliko nadahnute košarke domaćeg sastava, bila je to posljedica i indisponirane igre Zadra. Očito je nedjeljni poraz od Igokee ostavio trajnije posljedice.

Ipak, individualna kvaliteta gostiju nije dozvolila da plavo-bijeli upadnu u dvoznamenkasti minus pa se zahvaljujući dvama dobrim potezima Dominika Mavre i Domagoja Vukovića u odlučujućih deset minuta ušlo s rezultatom 62-59.

Ono što nisu uspjeli u trećoj, igrači Damira Milačića napravili su na otvaranju četvrte četvrtine. Probuđeni Neal iskoristio je tehničku pogrešku Martina Junakovića zbog koje je šibenski vanjski igrač morao napustiti teren i uz pomoć Ivana Kučana odveo svoju momčad na deset poena razlike (73-63). Upalilo je to crvene alarme kod gostujućeg sastava, točnije kod njegovih najboljih igrača Mavre i Allena koji su učas prepolovili zaostatak, ali za potpuni preokret trebalo je zaigrati puno kvalitetniju obranu nego su je Zadrani pokazivali u posljednjih 25 minuta.

FOTO: Antonio Mirko Macan Photography

Uistinu, podigli su Jusupovi momci intenzitet na defenzivnom dijelu parketa, no nisu na željeni način uspijevali povezati napadačke redove pa je Alkar mirno držao dva posjeda prednosti. Na tricu Gabriela Marića dvije minute prije kraja odgovorio je Mavra za minus pet (80-75) i posljednju nadu Zadra, ali koncentracija domaćina nije popuštala te je Alkar na koncu stigao do velike pobjede.

Imali su Zadrani napad na minus četiri, no Uljarević je bio neprecizan, da bi u kontranapadu Allen napravio nesportsku pogrešku za veliko slavlje sinjskog sastava.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Kučan i Marić s 25, odnosno 17 poena, dok je bolji od ostalih u gostujućim redovima bio Mavra s 20 koševa, čemu je dodao i osam asistencija.