Hrvatska
Alkar namučio kompletni Zadar, izostao je samo trener Jusup

Alkar namučio kompletni Zadar, izostao je samo trener Jusup

Autor: KK Alkar Photo: AB foto

Dvije trice Lakića izvukle Zadrane s ruba ponora

Premda krajnji rezultat to ne pokazuje, Zadar se morao pomučiti kako bi odnio bodove iz Sinja. Konačnih 70:84 izravna je posljedica Zadrove serije 18:2 u posljednje četiri minute. Treba dodati da su gosti, s izuzetkom bolesnog trenera Jusupa, nastupili u najjačem sastavu.

Iako je Zadar otvorio utakmicu ubačajima Božića i Lakića, nije se uspio odmaknuti jer su Sinjani jako dobro fizički odgovorili. Imali su uz to i jake napadačke adute u Andriji Blatančiću i razigravaču Andersonu koji je odigrao najbolju utakmicu od nedavnog dolaska u Sinj.

Blatančićevom trojkom Alkar je u 4. minuti poveo 10:6. U rezultatskom zbiru, Zadar je imao +1 nakon uvodnih deset minuta.

Drugu dionicu Alkar je otvorio dvojkom Blatančića i trojkom Jukića te preuzeo vodstvo. Cijeli ovaj period Sinjani su, na krilima trojca Blatančić, Anderson i Jukić, imali prednost koja je u nekoliko navrata iznosila pet poena. Zadrani su ipak na velikom odmoru (38:35) zadržali priključak premda su promašili svih 12 pokušaja izvan luka i nemali broj slobodnjaka.

Na otvaranju drugog poluvremena pomoćni trener Dijan poslao je na parket i kapetana Ramljaka koji je do tada odmarao. Zadarska petorka dvometraša (Lakić, Božić, Ramljak, Drežnjak, Žganec) svojom je energijom brzo prebacila prednost na svoju stranu. Sinjani su muku mučili probiti gostujuću obranu, a na ruku im nije išla ni četvrta osobna greška dobrog Jukića.

S druge strane gostima se, nakon početnih ubačaja Ramljaka, konačno otvorio vanjski šut i to preko odličnog Drežnjaka i Božića. Ubačajem potonjeg Zadar je otišao na +8 (42:50) u 25. minuti. Glavni cilj domaćih u tom momentu bio je ne dopustiti gostima da se značajnije odlijepe prije završne četvrtine. I u tome su koliko-toliko uspjeli jer je Zadar u posljednjih 10 minuta prenio višak od sedam koševa (49:56).

Nije dugo trebalo Sinjanima da u posljednjoj dionici, nošeni na krilima navijača s tribina, potpuno uhvate priključak. Serijom 7:0, koju trojkom zaključuje Jukić, Alkar u 33. minuti vraća egal (58:58). Novom trojkom Jukića, domaći šest minuta prije kraja prelaze u vodstvo (64:61). Dvije minute poslije Alkar (opet Jukić) je još uvijek imao prednost na svojoj strani (68:66). No, tu domaći staju, odnosno bolje rečeno gosti dižu obrambeni intenzitet na maksimum.

Najprije Drežnjak poravnava, a potom Lakić zabija vrlo bitnu tricu za preuzimanje vodstva. Napad domaćih se raspao, a gostujuću seriju od 14 uzastopnih ubačaja zaključio je Božić tricom za 68:80 minutu prije kraja. Pitanje pobjednika time je bilo riješeno.


Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Drežnjak s 21 poenom. Ne manje bitnu ulogu imali su svestrani Božić (14 poena, 7 skokova, 6 asistencija), Lakić (13 poena, 5 skokova, 6 asistencija) i Žganec (11 poena, 8 skokova).

Kod Alkara, kojemu je nedostajao bolesni kapetan Vučić, dominirao je Blatančić s 26 poena. Njemu uz bok bili su Jukić sa 16 poena te Anderson s double-double učinkom od 15 poena i 12 asistencija.

Standings provided by Sofascore