Hrvatska
Alpe Adria Cup: Priznanje od strane FIBA-e nije daleko

Alpe Adria Cup: Priznanje od strane FIBA-e nije daleko

Autor: Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić

Usuglašen prioritet podizanja Alpe Adria Cupa na potpuno novi, viši nivo.

U Zagrebu je, u organizaciji Hrvatskog košarkaškog saveza, održan sastanak predstavnika nacionalnih saveza klubova koji sudjeluju u Alpe Adria Cupu, uz prisustvo predstavnika FIBA-e.

Hrvatski košarkaški savez ustraje u svojim naporima da klubove usmjeri u međunarodna, ponajprije europska natjecanja, a Alpe Adria Cup je odlična odskočna stepenica za jačanje i promoviranje hrvatske košarke te stjecanje iskustva domaćih igrača na međunarodnoj pozornici.

Sličan stav su na sastanku potvrdili i ostali nacionalni savezi uz usuglašeni prioritet podizanja Alpe Adria Cupa na jedan potpuno novi, viši nivo. Na sastanku se, osim o potrebi razvijanja nacionalnih igrača, razgovaralo i o vrlo opipljivim temama poput COVID protokola i mogućnosti organiziranja balona uz jasan cilj da se i u slučaju pogoršane epidemiološke situacije liga odigra do kraja.

Vodili su se detaljni razgovori o svim razinama lige, bilo je riječi o eventualnim promjenama u propozicijama, istupu u medijskom i marketinškom smislu, ali i o ostalim mogućim suradnjama prisutnih saveza koji bi samu ligu nadišli. U perspektivi se savezi zalažu i za slično natjecanje ženskih ekipa, kao i kampove i suradnju na području reprezentativnih okupljanja.

Ni priznanje od strane FIBA-e nije daleko: Savezi moraju ligu službeno priznati, uskladiti kalendar natjecanja kako ne bi bio u koliziji s reprezentativnim ciklusima te poštivati pravilnik FIBA-e koji se odnosi na registraciju i pravo nastupa igrača.

Potencijal je ovdje, slažu se svi, sada predstoji rad Saveza i samih klubova na ostvarivanju zacrtanih ciljeva.