Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Alpe Adria kup: Veliki uspjeh Škrljeva, prvo pa-finale!!!

Alpe Adria kup: Veliki uspjeh Škrljeva, prvo pa-finale!!!

Autor: Duje Jurić

Nije moglo bez drame, a tako je još slađe!

Pobjedom u vručoj završnici uzvratne utakmice polufinala Alpe Adria Cupa nad Levickim Patriotima 94:84, košarkaši Adria Oil Škrljeva plasirali su se u finale ovog natjecanja. Tako su Zeleni sa Škrljeva u svojoj premjernoj europskoj sezoni napravili pravi podvig.

Domaćin od samog početka počinje loviti zaostatak iz Slovačke. Već u prvoj minuti ima prednost 4:0, nakon što su koševe postigli Ušić i Kučan. U 4' već je 11:4, da bi minutu kasnije Adria Oil Škrljevo imalo i najveću prednost od plus devet 13:4.  Gosti se ne predaju već preko centra Borisa Bojanovskog koji je postigao 7 koševa uzvraćaju, pa se na mini odmor odlazi rezultatom 23:21 za Zelene.

Drugu četvrtinu bolje otvaraju Patrioti koji prvo izjednačavaju u 11' na 23:23, a onda minutu kasnije dolaze u vodstvo 26:24. Adria Oil Škrljevo se tada budi, pa domaćin preokreće rezultat. U četrnaestoj minuti već je plus pet 32:27, da bi u 18 domaćin došao do željene prenosti od plus osam 41:33. Na veliki odmor otišlo se s prednošću Zelenih 46:37. U prvom dijelu najučinkovitiji kod domaćeg sastava bili su Karlo Uljarević sa 8 i Stipe Krstanović sa 7 postignutih koševa, dok je kod gostiju Martin Bachan postigao 9 koševa.

Drugo poluvrijeme, točnije treču četvrtinu označio je kapetan Adria Oil Škrljeva Josip Barnjak, koji je počeo trpati koš  gostiju pa domaćin u 24' odlazi na lus trinaest 56:43. Na mali odmor se odlazi sa rezultatom 73:58, plus petnaest za Adria Oil Škrljevo.

Nakon što je domaćin u 32' otišao na plus dvadeset 81:61, nitko nije vjerovao sa će se gost vratiti, jer je i trener Patriota Teo Hojč sjeo na klupu. Ipak u 37' Patrioti Levice dolaze na 84: 76. Uslijedila je prava drama jer domaćin stalno ima osam do jedanaest koševa prednosti. U posljednjoj minuti bila je prava penal završnica. Odlučujući trenutak dogodio se deset sekundi prije kraja kada Ashraf Yacoubou nije izveo loptu ispod koša, tek je ispustio loptu i kao da je u NBA tražio time out. Slovaci i suci nisu se snašli, pa Ušić uzima loptu i zakucava za konačnih 94:84.

Najučinkovitiji kod domaćeg sastava bio je kapetan Josip Barnjak sa 24 postignuta koša, dok je Karlo Uljarević dodao 13, a Marko Šarac  i David Ušić  po 12. Kod gostiju Dino Pita zabio je 20, a Dwwayne Benjamin 18 koševa.

U finalu Adria Oil  Škrljevo igra protiv mađarskog Kormenda i to dvije utakmice.