Europa i Svijet
Amerikanci se iskalili na Iranu, Česi zabili Francuzima 8 od prvih 9 trica - i stali

Amerikanci se iskalili na Iranu, Česi zabili Francuzima 8 od prvih 9 trica - i stali

Autor: Saša Ćirić

Kreće zaplet na olimpijskom košarkaškom turniru.

Košarkaška uzbuđenja na olimpijskom turniru u Tokiju su se nastavila nakon dana odmora.

Prvi susret dana bio je onaj između Nigerije i nama dobro poznate Njemačke. Premda su Nigerijci većim dijelom utakmice dobro parirali pobjednicima splitskog kvalifikacijskog turnira, Nijemci su na kraju ipak izborili pobjedu rezultatom 99-92. Najbolji u redovima pobjedničke momčadi bio je Johannes Voigtmann (19 poena, 7 skokova), dok je njegova zamjena Moritz Wagner bio iznimno efikasan u maloj minutaži (17 poena za 12 minuta). Nigerijcima nije pomogla sjajna šuterska izvedba Jordana Nwore, koji je za 30 minuta igre upisao 33 poena i 7 skokova. Jedini dvoznamenkasti uz njega bio je Miye Oni (15 poena).

Nakon njih na teren su izašli Iranci i, nakon gorke pilule protiv Francuske, iznimno motivirani Amerikanci. Pitanje pobjednika bilo je riješeno već do poluvremena, na koje se otišlo s rezultatom 60-30 za Amerikance. Razlika je eksponencijalno rasla i u drugom dijelu, a konačni rezultat je 120-66. Svi igrači u sastavu Gregga Popovicha su se upisali u listu strijelaca, koju je predvodio Damian Lillard (21 poen, 5 asistencija). Devin Booker upisao je 16 poena za 19 minuta igre, Jayson Tatum 14 za 17 minuta. Kod Iranaca najefikasniji s po 14 poena bili su neuništivi Hamed Haddadi (7 skokova) i Mohammad Jamshidijafarabadi

Najneizvjesniji dvoboj dana bio je onaj između Italije i Australije. Pobjedu je u penal završnici izvojevala Australija rezultatom 86-83 i tako s dvije pobjede u prva dva kola osigurala nastup u četvrtfinalu. Ključni potez utakmice bio je floater Pattya Millsa tridesetak sekundi prije kraja za pet poena prednosti Boomersa (82-77). Do kraja su on i Mathisse Thybulle ubacili oba izborena slobodna bacanja, dok je na drugoj strani Nico Mannion sa šest poena u nizu uspio tek smanjiti razliku. Čak pet igrača Australije ubacilo je 14 i više poena, najviše bivši centar Partizana Jock Landale (18, 7 skokova). Mills je dodao 16, ali uz lošu realizaciju (6-17 iz igre). Kod Talijana dvojica preko dvadeset poena, Simone Fontecchio (22) i Mannion (21, 7 asistencija).

Posljednja utakmica današnjeg programa bila je europski dvoboj Češke i Francuske. Premda su Česi otvorili utakmicu s nevjerojatnih 8-9 za tricu i imali vodstvo nakon prvih deset minuta (22-28), Francuzi su ih otpuhali s terena u ostatku utakmice i slaviili s uvjerljivih dvadeset poena razlike (97-77). Francuzi su tako druga reprezentacija koja je osigurala četvrtfinale nakon dva odigrana kola. Evan Fournier nastavlja s dobrim igrama (21 poen), a dobru podršku pružio mu je Nando De Colo (17 poena, 8 asistencija). Kod Čeha najistaknutiji centarski dvojac - Jan Vesely ubacio je 19 poena uz 5 skokova, Ondrej Balvin 18 uz 8 skokova.

Sutra se igraju dvije utakmice, Slovenci predvođeni Lukom Dončićem traže mjesto u četvrtfinalu protiv selekcije domaćina Japana, dok Španjolci traže isto u latino duelu s Argentinom.

Tagovi OI 2020