Europa i Svijet
Anadolu Efes uvjerljivo do trofeja na Zadar Basketball Tournamentu

Anadolu Efes uvjerljivo do trofeja na Zadar Basketball Tournamentu

Autor: Teo Cilar

Turski sastavi osvojili su svih šest ZDBT-a.

Košarkaši Anadolu Efesa pobjednici su šestog po redu Zadar Basketball Tournamenta. Oni su u dvoboju za prvo mjesto bili uvjerljivo bolji od ALBA-e s 92:74 te su tako potvrdili tursku dominaciju na zadarskom turniru

Igrač koji je jučer zatvorio utakmicu tricom i donio pobjedu Anadolu Efesu nad Himkijem, na isti je način danas otvorio susret za prvo mjesto protiv ALBA-e. Riječ je o Rodrigueu Beauboisu koji kao da je nagovijestio da će on i njegovi suigrači odigrati dobro prvo poluvrijeme. Četiri početne minute bile su dovoljne Efesu da povede 15:2, a sve poene za turski sastav u tom periodu postigli su Beaubois (5) i Alec Peters (10). Tri minute kasnije na semaforu je svjetlilo 21:6, a igrači ALBA-e tek su u posljednje dvije minute četvrtine zaigrali nešto bolje i zaključili je serijom 8:4. 

Efes je nastavio dominirati i u drugoj četvrtini, a na dvije minute do kraja prvog poluvremena dolaze do 22 poena prednosti što je bila najviša prednost na susretu. Njemački je sastav opet zaigrao nešto bolje u završnim trenucima poluvremena kada smanjuju na 15 poena minusa. 

Kao i u prva dva perioda, tako je i u treći period turski sastav krenuo bolje i zahvaljujući trici i dvici Krunoslava Simona dolazi do 20 poena prednosti. Imao je Efes plus 18 na dvije minute do kraja trećeg perioda, a budi se tada ALBA  te preko Luka Sikme, Marcusa Erikksona dolazi na minus 11. Do kraja četvrtine koševe postiže samo Efes i to tri puta po dva slobodna bacanja za vodstvo 69:52 uoči posljednjih deset minuta. 

Igrači Ergina Atamana dominirali su u posljednjoj četvrtini te u niti jednom trenutku nisu dopustili igračima ALBA-e da zaprijete te su na kraju slavili s uvjerljivih 92:74.

- Jučer nisam bio zadovoljan igrom, ali danas smo se kompletno promijenili. Svi igrači bili su koncentrirani, igrali smo našu regularnu igru, istaknuo je Ataman nakon utakmice, dok je trener drugoplasirane momčadi priznao kako su napravili dosta grešaka te da je Efes igrao puno bolje od njih. Obojica su pohvalila organizaciju turnira ističući kako je jedan od najboljih u Europi i važna referenca uoči sezone. 

Najbolji u redovima pobjedničke ekipe bio je Rodrigue Beaubois s 18 poena, 2 skoka i dvije asistencije dok je Alec Peters ubacio 14 uz 4 skoka, a susret je završio bez promašaja (3/3 dvica, 1/1 trica, 5/5 slobodna bacanja). Naš Krunoslav Simon susret je završio s 5 poena, 6 skokova i 5 asistencija. Kod ALBA-e najbolji Martin Hermannsson s 15 poena i 5 asistencija dok je Luke Sikma zabio 12 uz 5 skokova. 

Najboljim igračem turnira proglašen je Alec Peters iz momčadi Anadolu Efesa dok je najbolji strijelac turnira Bryon Allen s 63 postignuta poena u tri utakmice (21 po susretu).

Turnir je organizirala zadarska tvrtka S-Event uz partnere Hrvatsku turističku zajednicu i HEP.