Europa i Svijet
Anadolu Efes "zakucao" Himki na posljednje mjesto ZDBT-a

Anadolu Efes "zakucao" Himki na posljednje mjesto ZDBT-a

Autor: Teo Cilar

U neefikasnoj utakmici na mali broj poena, bolje se snašao Anadolu Efes koji je nanio i treći poraz za momčad Himkija.

Anadolu Efes ostvario je drugu pobjedu na Zadar Basketball Tournamentu. Oni su u neizvjesnoj utakmici na mali broj poena bili bolji od Himkija s 66:64 i tako im nanijeli i treći poraz

Krunoslav Simon odveo je Anadolu Efes do početnog vodstva 9:0, on je u tu seriju ugradio sedam poena. Himki se probudio malo kasnije i odgovorio serijom 11:2 najviše zahvaljujući Dairisu Bertansu. Prva četvrtina je na kraju ipak otišla na stranu turskog prvaka s 18:14. 

Neizvjesna utakmica nastavila se u prvih par minuta drugog perioda da bi tada Himki došao do prvog vodstva na susretu 23:21 poslije trice Sergeya Karaseva. Zaigrao je tada Efes bolje i preko Amerikanaca Chrisa Singletona te Briana Dunstona dolaze do vodstva 29:23. Kako se igralo na "refule" u drugoj četvrtini, red je došao na Himki i njihovu seriju poena. Ubacili su ih osam u nizu i opet došli do vodstva 31:29. Poludio je tada trener Ergin Ataman na svoje igrače, a to je očito urodilo plodom i uozbiljilo njegovu momčad koja prvo poluvrijeme završava serijom 8:0 za vodstvo 37:31. 

U trećoj četvrtini Efes je održavao stečenu prednost iz prvog poluvremena, ali Himki im nije dopuštao da se odlijepe sve do posljednje četvrtine kada su na 6:45 do kraja bili na minus devet. Bertans i Jonas Jerebko tada su kombinirano ubacili tri trice i vratili utakmicu u potpuni egal na nešto više od tri minute do kraja utakmice. Himki je kod vodstva Efesa 63:62 odlučio braniti zadnji njihov napad, a to im nije najbolje prošlo jer je Rodrigue Beaubois ubacio tricu na četiri sekunde do kraja kojom je pitanje pobjednika bilo riješeno. Jerebko je na drugoj strani atraktivno zakucao sa zvukom sirene.  

Izjednačenu momčad Efesa je predvodio Alec Jeffrey Peters s 13 poena i 6 skokova dok je Simon nakon uvodnih sedam poena, do kraja utakmice ubacio samo dva te je utakmicu završio s 9 poena, 4 skoka i 3 asistencije. Bertans je kod Himkija bio najbolji s 24 poena i 4 skoka dok je NBA povratnik Jerebko u svojoj prvoj utakmici na ovom turniru zabio 12 uz 6 skokova.