Hrvatska
FOTO: Analitičari nepotrebno trošili novce za put u Šibenik - Narančasti slavili s +53!

FOTO: Analitičari nepotrebno trošili novce za put u Šibenik - Narančasti slavili s +53!

Autor: Saša Ćirić

Nadrealna utakmica.

GKK Šibenik je pobijedio Hermes Analiticu rezultatom 115-62 u susretu 17. kola HT Premijer lige.

U Draženovom gradu su još svježa sjećanja na utakmicu u Sinju, u kojoj su Šibenčani odigrali jako dobrih drugih dvadeset minuta, dok se u prvom poluvremenu nisu pojavili. Spornim situacijama na samom kraju unatoč, Sinjani su zasluženo slavili i ostavili Narančaste u teškoj borbi za izbjegavanje delikatne situacije u donjoj polovici premijerligaške ljestvice.

Protivnik za vraćanje na pobjednički kolosijek je u prvom dijelu sezone zadao igračima Mira Jurića jedan od najbolnijih poraza ove sezone. Premda su Šibenčani pri izjednačenom rezultatu imali posljednji napad, Martin Junaković je izgubio loptu i dao priliku iskusnom Jakovu Vladoviću da iz brze kontre položi sa zvukom sirene za konačnih 88-86. Međutim, momčad Hermes Analitice je doživjela potpunu preobrazbu uoči drugog dijela prvenstva. Dobre individualne izvedbe su omogućile Vladoviću, Domagoju Samcu, Anti Krapiću i Roku Rogiću da sreću pronađu u bogatijim sredinama, dok je Ivan Mileković kupio povratnu kartu za Baldekin. Relativno bezbrižni po pitanju opstanka u ligi, Analitičari na proljetnoj turneji obilaze premijerligaške dvorane diljem Hrvatske i haklaju za svoj gušt.

Da je bilo tko uoči utakmice pitao Jurića kako bi volio da se razvija ova utakmica, čisto sumnjamo da bi u opisu išao ovako daleko. Naime, utakmica je trajala otprilike tri minute. U tom razdoblju su igrači Zvonimira Mravka ravnopravno parirali domaćima, što je pokazivao i semafor - rezultat je u tim trenucima bio 6-6. No, nalet Šibenčana u drugoj polovici prve četvrtine je bio najava onoga što će se dogoditi u ostatku utakmice. Serijom 19-1 domaći dolaze do visokih +18 dvije minute prije prvog odmora (25-7), a lajtmotiv tog niza je bio vrhunski šut za tricu. Pogađali su Domagoj Šarić, Tonko Vuko i Toni Nakić, dok je iz reketa ordinirao Nik Slavica. Ubačaj Antonija Vlaića iz skoka u napadu je ostavio Hermesovce na manje od 20 poena zaostatka (30-11) nakon prvih deset minuta. 

Domaći su nastavili pritiskati u drugoj četvrtini, a gostima je sa svakom novom minutom padao ionako ne previsoki entuzijazam. Iskoristio je Jurić priliku da još jednom u igru ubaci kadeta Tomislava Ivišića, koji u svom drugom nastupu upisao prve seniorske poene (četiri ukupno). U gostujućim redovima je za to vrijeme privatnu zabavu (Jasmin Repeša™) imao Amerikanac Tevin Foster. Koliko god je šut služio njegove suparnike, toliko su njegovi pronalazili tek rubne dijelove obruča. Kako je većina akcija išla upravo na njega, ne čudi da su do kraja poluvremena Šibenčani dopustili Hermesu tek 23 postignuta poena. To se događa, protivnik odigra dobru obranu kojom te natjera na nekvalitetne i neizrađene šuteve. No, kada istovremeno tog protivnika pogodi kvalitetan šuterski ritam... ne treba čuditi +40 na poluvremenu (63-23).

Miro Jurić nije dozvolio opuštanje svojim igračima (Foto: Marko Slamić)

Da su se Analitičari predali, jasno su govorile i reakcije trenera Mravka. Bez previše riječi i gestikulacija, sjeo je na klupu i čekao da ova noćna mora što prije završi. Jurić je tako dobio priliku u neočekivano ranim fazama utakmice dati veliku minutažu mladićima s klupe, pa su tako prve seniorske poene upisali Marko Vlaić (3) te Martin Jelić (5). Razlika je eksponencijalno rasla, a u nekim trenucima je prelazila i šezdeset poena! Sedam minuta prije kraja utakmice Jurić na teren stavlja najmlađu moguću petorku (izuzev Nakića), pa Analitičari malo dolaze do daha i smanjuju razliku na konačnih 53 poena (115-62). Nevjerojatan je podatak o šutu za tri domaće momčadi, koja je na kraju pogodila 16 šuteva iz 23 pokušaja, a od 46 ubačaja iz igre asistirali su za čak 31!

U redovima Šibenčana učinak karijere je imao Šarić - 28 poena, trice 7-9, čemu je dodao sedam skokova i pet asistencija. Maestralna partija mladog beka Šibenčana je naznaka njegove spremnosti da u nadolazećoj sezoni u potpunosti preuzme uzde vođenja igre Narančastih. Uz njega, nevjerojatne partije pružili su visoki igrači Šibenika. Pavao Paić je za nepunih 16 minuta na terenu postigao jednako toliko poena, bez promašaja iz igre (7-7), a imao je i pet asistencija te dvije blokade za ukupnu valorizaciju od 24 indeksna poena. S klupe je sjajno odreagirao Vuko, koji poput Paića nije u ovoj utakmici znao za promašaj, a upisao je 13 poena i 9 skokova za valorizaciju 26. Slavica je dodao 14 poena, a Nakić 13. Kod gostiju je Foster na jedvite jade ubacio 19 poena, uz veliku potrošnju (šut iz igre 6-18 i četiri izgubljene lopte). Sjajnim akcijama u završnici susreta kao dvoznamenkast mu se pridružio atletični Filip Bjelanović (18 poena, šut 8-12), koji je prije nešto manje od dva mjeseca proslavio tek 17. rođendan i svakako je zanimljiv igrač.

Za tjedan dana Šibenčani gostuju kod Cedevite, a Hermes u zamjenskom domu dočekuje budućeg bivšeg premijerligaša, Bosco.

Rezultati by SofaScore

">

Rezultati by SofaScore