Hrvatska
Regija
Andrija Stipanović pojačao Cedevitu

Andrija Stipanović pojačao Cedevitu

Autor: Paulo Sarić

Bosanskohercegovački reprezentativac je peto ovoljetno pojačanje Vitamina.

Bivši igrač Splita i reprezentativac Bosne i Hercegovine Andrija Stipanović novi je igrač Cedevite. Vijest su prvo putem Twittera objavili Stipanovićev menadžer Miodrag Ražnatović i sportski direktor hrvatskog prvaka Matej Mamić, a ubrzo je potvrđena i na uvijek ažurnim internetskim stranicama zagrebačkog kluba.

Stipanović je rođen u Mostaru prije 30 godina, a košarkašku je karijeru započeo u KK Bosco koji se tada natjecao u trećoj ligi. Ubrzo je prešao u zagrebački Hermes u kojemu je pružao vrlo dobre parije koje su dovele do mlade hrvatske reprezentacije i ugovora s abaligašem Splitom. U Dalmaciji se zadržao naredne dvije sezone, a zahvaljujući svome pristupu košarci ubrzo je postao i kapetan splitskog sastava. Uslijedile su prvo dvije sezone u belgijskom Liegeu, da bi 2011. preselio u Italiju. Prvo u Casertu, a potom i u Vanoli Cremonu. Početkom sezone 2013/14 odigrao je nekoliko utakmica za belgijski Oostende prije nego se preselio u Tursku gdje se skrasio i nastupao posljednje tri i pol godine. Većinu je tog vremena proveo u Trabzonsporu gdje je s vremenom izrastao u jednog od nositelja igre, da bi prošlo ljeto prešao u Büyükçekmece gdje je u 30 utakmica domaće lige prosječno zabijao 10.5 koševa uz pet skokova i dvije asistencije po susretu, dok je u FIBA-inom EuropeCupu bilježio još bolje brojke od 11.7 poena, 6.6 skokova i 2.2 asistencije.


Iako je kao mladić nastupao za hrvatsku reprezentaciju do 20 godina, 2013. je odlučio zaigrati za Bosnu i Hercegovinu na EuroBasketu u Sloveniji, da bi isto ponovio i dvije godine poslije u Francuskoj gdje je bio najbolji igrač svoje momčadi s gotovo 15 koševa i sedam skokova u prosjeku.

Stipanovića odlikuje velika borbenost i čvrsta igra pod obručima, koja se možda najbolje može vidjeti u ovom klipu, što bi u kombinaciji s visinom od 208 centimetara trebalo pružiti jaku polugu Cedeviti u borbi za ispunjenje ciljeva naredne sezone. Ljestvicu je prilikom svog predstavljanja vrlo visoko postavio slovenski trener Jurij Zdovc koji je tada izjavio:

- Mislim da je jasno da je cilj osvojiti prvenstvo, hrvatski kup i ABA ligu. To moraju biti ciljevi. Samo visoki ciljevi vrše pritisak na sve nas. Nisam spomenuo Eurocup gdje mislim da cilj mora biti završni turnir. Neće bit lako. Spomenuo sam četiri fronta, no tako jest. Bit će uspona i padova. Tu su uvijek i povrede. No, ako je ekipa prava takve stvari ih samo jačaju i na kraju izađeš kao pobjednik. Prije ili kasnije.

Dovođenje Andrije Stipanovića je još jedan korak na tom putu.