Hrvatska
Ante Nazor se vratio korijenima i postao šef struke i novi trener KK Omiš Čagalj Tours: Od 22 godine trenerskog staža košarkom sam se bavio tek dvije

Ante Nazor se vratio korijenima i postao šef struke i novi trener KK Omiš Čagalj Tours: Od 22 godine trenerskog staža košarkom sam se bavio tek dvije

Još je tu zvučnih imena

Vrlo zvučno trenersko ime stiglo je u klub s ušća Cetine, Ante Nazor je postao šef struke za sve selekcije ujedno i novi trener KK Omiš Čagalj-Tours. Međutim, nisu to jedine ovoljetne promjene u klubu. Na skupštini kluba izabran je novi predsjednik Ivan Mimica, a u rad Upravnog odbora uključio se između ostalih još jedan poznati omiški košarkaški sin Andrija Žižić. Bivši hrvatski reprezentativac Žižić novo je zvučno ime u Upravi u kojoj otprije sjedi i nekadašnji nogometni reprezentativac Ivica Križanac, javlja Slobodna Dalmacija

Teško je pronaći grad veličine Omiša koji je sa svojih petnaestak tisuća stanovnika povijesti dao toliko poznatih košarkaša, nogometaša. Mnogi od prvospomenutih, onih mlađih generacija, su ovog ponedjeljka u dvorani na Ribnjaku najmlađim polaznicima klupskog omladinskog pogona, svim malim zaljubljenicima u loptanje pod obručima, otkrivali tajne košarke, svog uspjeha, kroz trening i priču, demonstracije na parketu. Pod paskom Nazora s malim košarkašima, ali i košarkašicama, trenirali su Andrijin mlađi brat centar aktualnog europskog prvaka Anadolu Efesa Ante Toni Žižić, hrvatski reprezentativac i član Mega Basketa Matej Rudan, košarkaš Splita i povremeni hrvatski reprezentativac Mate Kalajžić i Ivica Radić koji igra u portugalskom Sportingu.

Vrlo zvučno trenersko ime stiglo je u klub s ušća Cetine, Ante Nazor je postao šef struke za sve selekcije ujedno i novi trener KK Omiš Čagalj-Tours. Međutim, nisu to jedine ovoljetne promjene u klubu. Na skupštini kluba izabran je novi predsjednik Ivan Mimica, a u rad Upravnog odbora uključio se između ostalih još jedan poznati omiški košarkaški sin Andrija Žižić. Bivši hrvatski reprezentativac Žižić novo je zvučno ime u Upravi u kojoj otprije sjedi i nekadašnji nogometni reprezentativac Ivica Križanac.

Nazor je bivši trener Splita, Zadra, Cibone... trofejni izbornik mlađih kategorija i nesuđeni hrvatski seniorski izbornik 43-godišnji Nazor ovog ljeta trebao postati šef struke Omišana, a nakon što je prošlog ljeta bio u sličnoj, kratkoj ulozi voditelja omladinskog pogona, poslije savjetničkoj jer je imao inozemni angažman. Međutim, preuzeo je spletom okolnosti i ulogu trenera prve momčadi. Nazor već više od desetljeća živi u obližnjem Sumpetru.

- Iz ovog kluba nikada nisam ni otišao od kada sam bio ovdje trener prve momčadi 2010. godine. Ovo je praktično moj matični klub iako nikada nisam igrao za Omiš zbog promjene mjesta stanovanja, zbog toga što je ovdje na ovoj parceli moj pokojni pradjed imao svo voće ovog svijeta ha, ha – aludirao je Nazor na mjesto na kojem se nalazi dvorana.

- Ovo je moj klub, ovdje su moji korijeni. Mislim da je u Hrvatskoj nastala kriza rada koja je daleko veća nego financijska. Drago mi je da su me u klubu prepoznali kao čovjeka koji može postaviti plan i program za sve dobne kategorije. To je veliki izazov, naporan rad, ali odlučio sam ove sezone ostati kući i uhvatiti se u koštac s time.

Mnogi će se ipak s obzirom na vaš CV zapitati kako to da niste u nekom od najjačih hrvatskih klubova ili u inozemstvu, već u „malom” Omišu?

- Na tim mjestima sam bio, a pokojni Marin Kovačić, legenda Hajduka, mi je rekao da se nikad ne vraćam tamo gdje sam bio. Uvijek kad bih se vratio shvatio bih da je on bio u pravu ha, ha. A ono što ne piše u CV-ju je da sam već 22 godine trener, a da sam se u klubovima i nacionalnim selekcijama čisto bavio košarkom samo dvije godine. Ovih 20 je bio možda neki lov u mutnom zbog ovog ili onog razloga.

Mislite na financijske probleme i sve druge zbog kojih nije fokus na košarci?

- Mislim na stvari koje nemaju veze s košarkom. Moramo se vratiti korijenima i krenuti od toga da učimo djecu elementima jer sve drugo je neka šuplja priča koja nas je i dovela ovdje. Treba nam kompletan reset. Danas nema trenera koji će doći u dvoranu i raditi s igračima, pa i s trenerima, krenut od elementa do elementa, spajati te elemente, učiti djecu kako biti sportaši. I onda na temelju toga moramo graditi zdravu priču. Ja sam se odlučio na ovo jer organski više ne mogu podnositi stvari koje nemaju veze s košarkom niti sa sportom – iskreno će Nazor za Slobodnu Dalmaciju.

Više pročitajte OVDJE.