Intervjui
Ante Samac: Djeci će povratak na parket biti lakši

Ante Samac: Djeci će povratak na parket biti lakši

Bez obzira na sve slijedeća sezona će biti vrlo zahtjevna.

Vrijeme bez košarkaških uzbuđenja iskoristili smo i za razgovor s trenerom mlađih kategorija Cibone koji ima najduži staž u klub. Ante Samac već osam godina radi s mladim nadama Vukova, a i sam kao igrač prošao je sve kategorije Cibone te svoju seniorsku karijeru razvijao igrajući za Donu Dubravu, Vajdu iz Čakovca, Slavonski Brod, Hiron (današnja Cedevita Junior) te u inozemstvu za klubove u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji i Austriji. Igračka karijera koju je obilježio i nastup za sve mlađe dobne reprezentacije Hrvatske prekinuta je ranije nego kod većine igrača, a razlog su bile dvije operacije križnih ligamenata koje su mu su dogodile u 21. i 25.godini.

Brojni reprezentativci Hrvatske su u počecima svjih karijera prošli kroz njegov način rada, a on svakako izdvaja četiri godine rada s Rokom Prkačinom, dvije prve sezone je radio između ostalih sa Ivicom Zupcem, Nikom Slavicom i Lovrom Mazalinom, te u ovo bliže razdoblje s igračima 2001/2002 godište kao što su Rudan, Paponja, Buljević, Majcunić, Gnjidić i ostali.

- Ovaj period od osam godina me čini izuzetno sretnim i zadovoljnim. U radu s djecom sam se baš nekako našao što se kaže. Kroz njihov razvoj i ja se razvijam kao trener. Puno lijepih trenutaka, a jedan od većih je i kada sam bio izbornik U15 reprezentacije (2002.godište) na tradicionalnom turniru u Slovenj Gradecu (Slovenija). Nemam u ovom trenutku ambicija biti seniorski trener iako je bilo poziva, već se želim nadograđivati kroz rad u omladinskom pogonu. - ističe Samac koji ove sezone trenira U13 selekciju Cibosa ”Jedna izuzetno potentna selekcija predvođena Stojićem, Čabrajom, Bubalom te još nizom dobrih igrača. Igrali smo odlično kroz ovaj dosadašnji dio sezone, ali evo nažalost spletom ovih okolnosti pitanje je hoće li se i na koji način završiti sezona’‘.

Mladi Cibosi već godinama nastupaju u U14 EYBL ligi klubova iz srednje Europe pa su tako igrali i ove sezone.

- Kroz niz turnira na kraju smo osvojili 7.mjesto, a šest ih je izborilo završnicu uz još dvije pozivnice koje će organizatori dodijeliti. Bili smo u kontaktu s organizatorima koji su naravno sada sve suspendirali do jeseni kada bi se moglo nastaviti. Ostaje pitanje hoće li nama dodijeliti pozivnicu ili klubovima koji su njima marketinški zanimljiviji. Uglavnom igranje tih utakmica je iskustvo više za naše dječake.

Ovaj prekid sezone naravno teško pada i djeci koja s nestrpljenjem očekuju povratak među obruče.

 ”Apsolutno. Kazao bih da će djeci povratak na parket ipak biti lakši nego seniorskim igračima iako i mi koji radimo s mladima moramo znati da trenažni procesi imaju svoje cikluse i treba napraviti dobar plan kako se što bolje pripremili za natjecanja. Kod djece je puno manje taktičkih stvari, a puno više igre. Bez obzira na sve slijedeća sezona će biti vrlo zahtjevna”.

Veseli sve veći broj trenerskih seminara pogotovo od strane HKS-a, kao krovne kuće naše košarke.

 - Svakako bi pohvalio HKS što u posljednje vrijeme sve više svojih aktivnosti ulažu u rad s trenerima, odnosno kroz niz kvalitetnih seminara pomažu da i mi treneri budemo kao jedno tijelo. Mislim da je neophodno da budemo svi zajedno i da mišljenja podijelimo za dobrobit naše košarke, kazao je Samac koji više i ne broji medalje i turnire koje je kao trener osvojio s mlađim kategorijama Cibone.