Europa i Svijet
Au revoir SAD!

Au revoir SAD!

Autor: Teo Cilar

Francuska će u polufinale gdje ih čeka Argentina, a dobili smo i dvoboj Srbije i SAD-a, ali ne u polufinalu već u borbi za peto mjesto!

Francuska je napravila novo iznenađenje ovog Svjetskog prvenstva i izbacila SAD već u četvrtfinalu. Francuzi su prosuli deset poena prednosti u trećem periodu da bi u posljednjoj četvrtini preokrenuli minus sedam za pobjedu 89:79 (18:18, 27:21, 18:27, 26:13) i polufinale protiv Argentine. 

Amerikanci su bolje krenuli u utakmicu i nakon što je Evan Fournier postigao prve poene na utakmici, odgovara Donovan Mitchell s pet vezanih poena. Francuska u nastavku bola te na sredini četvrtine ima vodstvo 12:8. Seriju SAD-a 5-0 tada pokreće polaganjem Marcus Smart, a njegov suigrač iz Bostona Kemba Walker pogađa tri slobodna bacanja. Uslijedilo je nekoliko promjena vodstva, a prvi period završava s nerješenih 18:18. 

Francuska je krenula bolje u drugi period i dolazi do vodstva od pet poena prednosti. Amerikanci preko Jaylena Browna i Mitchella rade seriju 7:0 i prelaze u vodstvo. Tu su stali, a Francuska odgovara serijom 9:0 preko odličnog Rudya Goberta i Evana Fourniera i odlazi na plus sedam, a na 18 sekundi do kraja prvog poluvremena i plus osam poslije dva pogođena slobodna bacanja Nanda De Coloa. Mitchell je sa zvukom sirene postavio konačan rezultat prvog poluvremena 45:39 za Francusku. 

Francuska je na početku drugog poluvremena došla do 10 poena prednosti poslije pogođene trice pod prekršajem Nicolasa Batuma, a nakon što je pogodio bacanje, bilježimo 51:41. Tih desetak poena prednosti Francuska je održavala iduće tri minute, a onda je krenuo "one man show" Mitchella koji je u trećem periodu ubacio 14 poena i doveo svoju reprezentaciju do vodstva 66:63 na kraju trećeg perioda. 

Nakon što je Walker doveo SAD u vodstvo 72:65 na osam minuta do kraja, činilo se kako Francuska polako posustaje. Ipak Francuzi nisu posustali, podigli su agresivnost u obrani i preko Goberta i jednog od junaka utakmice, Franka Ntilikine smanjuju na minus tri. Walker je na 5:28 do kraja s dva pogođena slobodna bacanja pogodio za 76:71, ali nitko nije znao da će do kraja utakmice zabiti još samo tri poena. Gobert je zaključao reket i prolaza nije bilo. Batum je smanjio na minus tri poslije skoka u napadu, a Ntilikina tricom preko Walkera poravnava na 76:76. Vidjeli smo tada nekoliko promašaja, kod Amerikanaca oba puta neprecizan Walker, a De Colo kod Francuske promašuje tricu. Fournier na 3:23 do kraja polaganjem donosi Francuskoj vodstvo 78:76. Harrison Barnes je izgubio loptu, a na drugoj strani Fournier pronalazi samog Goberta ispod koša za snažno zakucavanje i plus četiri. Amerikanci u tim trenucima nisu mogli pogoditi ništa, pa ni slobodna bacanja. Smart je promašio oba, a Ntilikina pogađa za 82:76 na dvije minute do kraja. Walker je tada konačno uspio zabiti loptu u koš iz igre i smanjuje na minus četiri. Uslijedili su promašaji Fourniera, a na drugoj strani Mitchella blokira neprelazni Gobert. De Colo je tada pogodio oba bacanja za plus šest na 53 sekunde do kraja. Gobert je tada na drugoj strani faulirao Walkera na trici, ali očito indisponirani danas, pogađa tek jedno od tri bacanja i tu je priči bio kraj. Francuska na kraju povisila prednost na konačnih plus 10 i polufinale protiv Argentine. 

Fournier je bio prvi strijelac Francuske s 22 poena, 4 asistencije i 3 skoka, a uvjerljivo najbolji igrač utakmice bio je Gobert koji je ubacio 21 poen uz 16 skokova, dvije asistencije i 3 blokade, a u rubrici +/- imao je plus 26! De Colo je ubacio 18 poena, a jedan od ključnih igrača bio je Ntilikina koji je ubacio 11 poena uz 3 asistencije. 

Kod SAD-a najbolji Mitchell s 29 poena, 6 skokova i 4 asistencije, Smart je zabio 11, a Walker 10 uz 3 skoka. Nitko drugi nije bio dvocifren kod šokiranih Amerikanaca.