Hrvatska
Babo i Šiši: Jedna duša, a nas dvoje...

Babo i Šiši: Jedna duša, a nas dvoje...

Večernjakov izbor najboljeg košarkaša Hrvatske.

Dogodio se presedan. Nikad u 40-godišnjoj povijesti Večernjakova izbora za košarkaša godine nije se zbilo da su dvojica sportaša podijelila naslov najboljeg kao što je ovom prilikom bio slučaj s 28-godišnjim članom Indiana Pacersa Bojanom Bogdanovićem i 23-godišnjim igračem  Philadelphia 76ersa Darijem Šarićem.

I kada je bilo situacija s jednakim brojem bodova, primjenjivalo bi se pravilo većeg broja prvih mjesta, no ni ono ovaj put nije bilo primjenjivo. Jer, čanovi našeg ocjenjivačkog suda dodijelili su Bojanu i Dariju potpuno jednak broj (po pet) prvih i drugih mjesta i nitko treći nije im bio niti blizu. 

Koliko su njih dvojica po učinku, i dojmu, bili izdvojeni iznad ostalih, vidi se i iz konačnog zbira bodova koji kaže da trećeplasirani Ante Žižić za njima, koji su sakupili po 85 bodova, zaostaje čak 66 bodova. Četvrto mjesto su pak podijelili Efesov Simon i Venecijin Perić kojeg izbornik Skelin nije niti zvao u reprezentaciju, a glasači su ga označili kao ključnog igrača u osvajanju naslova prvaka Italije. 

Takav Bojanov i Darijev bodovni bijeg pred konkurencijom nas niti najmanje ne čudi jer obojica su etabilirani NBA igrači, dok, recimo, jedan Žižić mora strpljivo čekati svoju priliku u družini koju predvodi najsvestraniji košarkaš današnjice LeBron James.

Sudeći po tome koliko su se naši ocjenjivači lomili oko toga kome će od njih dvojice dati svoj glas, odnosno svojih 10 bodova, možda je ovo i najpravedniji ishod. Jer, bilo je i onih koji su pitali mogu li podijeliti prvo mjesto, što nije bilo moguće, a i onih koji su tražili nekoliko dana da odvažu.  

Od mogućih 100 bodova, Bogdanović i Šarić osvojili su 85. Bogdanoviću je ovo već četvrti naslov, a tek prvi Šariću, kojeg je upravo Bojan najavio kao svog legitimnog nasljednika. 

No, da bi se izborio za priliku da se izdigne iznad Bogdanovića, uvijek pouzdanog reprezentativca, Šarić bi sljedeće ljeto morati odigrati puno bolje nego na Eurobasketu 2017. gdje je, zagonetno, igrao ispod svojih kapaciteta. No, sudeći po komentarima članova Večernjakova žirija, u igru za ovaj trofej vratila ga je vrlo kompetitivna kandidatura za naslov najboljeg NBA novaka kao i niz dobrih utakmica u samoj završnici kalendarske godine. 

Ono što je pak rasnog šutera Bogdanovića održalo na vrhu ovog izbora svakako su dobre igre za reprezentaciju, a bez obzira na individualnu formu i stanje momčadi, on uvijek nađe načina da dobro igra za nacionalnu vrstu i bude njen najbolji strijelac. Bojan to crpi iz svog velikog talenta ali i iznimne motivacije za igranje u nacionalnoj vrsti, ali i iz mentalne otpornosti na utjecaj vanjskih faktora, u čemu mu Šarić, očito, još nije ravan. 

No, Dario zato ima nevjerojatnu radnu etiku, silnu energiju i elan i kada sve to upogoni onda je svojevrsni tihi vođa kao u svojim Philadelphia Sixersima. Doduše, i tamo se za sve mora izboriti sam baš kao što se to vidjelo i najsvježijoj londonskoj NBA utakmici Sixersa protiv Celticsa. Sve što Dario dobije jest pokoji otvoreni šut za tricu dok se za sve ostale lopte mora "potući", ponajprije obranom i hvatanjem odbijanaca.  

Sa svojim četvrtim naslovom najboljeg košarkaša godine, Bogdanović je prestigao Nikolu Vujčića (3) i dostigao legendarnog Tonija Kukoča (4) i sada je na vječnoj ljestvici jedino iza nezaboravnog Dražena Petrovića (5) koji je sve svoje trofeje osvojio u negdašnjoj SFRJ, u znatno jačoj konkurenciji no što će ona biti po osamostaljenju Hrvatske. Dakako, valja nam primjetiti i da bi  genijalni Kukoč zacijelo imao još koju Sikiričinu statuu da sredinom 90-tih, odnosno tijekom njegovih najboljih godina u Bullsima uz Jordana i Pippena, nije bilo razdvojenog izbora najboljeg hrvatskog košarkaša u Hrvatskoj i u inozemstvu. 

No, bilo kako bilo, nama preostaje za vidjeti može li se itko od naših NBA 'klinaca' (Hezonja, Bender, Žižić, Zubac) u 2018. toliko nametnuti svojim trenerima da zaoštre konkurenciju za košarkaša godine. A još više nas zanima hoće li aktualni laureati, zajedno sa spomenutim nadama, preko ljeta uspjeti nadoknaditi kvalifikacijski minus i u one četiri ljetne utakmice (u kojima NBA igrači mogu igrati) omogućiti Hrvatskoj prolaz na Svjetsko prvenstvo u Kini. Jer, bez toga sve što oni postižu na NBA parketima nama u Hrvatskoj vrijedit će vrlo malo. 

Poredak: 

 

1. Bojan Bogdanović  (Washington/Indiana)............ 85

1. Dario Šarić (Philadelphia).....................................85

 

3. Ante Žižić (Darušafaka/Cleveland)........................19

4. Kruno Simon (Armani/Efes).................................16

4. Hrvoje Perić (Reyer Venezia)................................16

6. Luka Žorić (Cibona)..............................................12

7. Marko Popović (Fuenlabrada)...............................9

8. Filip Krušlin (Cedevita)..........................................6

9. Roko Ukić (AEK/Cedevita).....................................4

10. Rok Stipčević (Dinamo Sassari)...........................3

10. Dragan Bender (Phoenix)...................................3

12. Mario Hezonja (Orlando)...................................2


Košarkaš godine:


1978. Dražen DALIPAGIĆ
1979. Dragan KIĆANOVIĆ
1980. Mirza DELIBAŠIĆ
1981. Krešimir ĆOSIĆ
1982. Dražen PETROVIĆ
1983. Dražen PETROVIĆ
1984. Mihovil NAKIĆ
1985. Dražen PETROVIĆ
1986. Dražen PETROVIĆ
1987. Dražen PETROVIĆ
1988. Duško IVANOVIĆ
1989. Žarko PASPALJ
1990. Dino RAĐA
1991. Toni KUKOČ
1992. Arijan KOMAZEC
1993. Zdravko RADULOVIĆ
1994. Ivica ŽURIĆ
1995. Veljko MRŠIĆ
1996. Damir VOLODER
1997. Josip SESAR
1998. Damir MULAOMEROVIĆ
1999. Toni KUKOČ
2000. Toni KUKOČ
2001. Toni KUKOČ
2002. Damir MULAOMEROVIĆ
2003. Gordan GIRIČEK
2004. Nikola VUJČIĆ
2005. Nikola VUJČIĆ
2006. Nikola VUJČIĆ
2007. Zoran PLANINIĆ
2008. Marko POPOVIĆ
2009. Ante TOMIĆ
2010. Roko UKIĆ
2011. Luka ŽORIĆ
2012. Zoran PLANINIĆ
2013. Bojan BOGDANOVIĆ
2014. Ante TOMIĆ
2015. Bojan BOGDANOVIĆ
2016. Bojan BOGDANOVIĆ
2017. Bojan BOGDANOVIĆ, Dario ŠARIĆ


Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/sport/kruna-obojici-bogdanovic-i-saric-zajedno-laureati-poredak-za-2017-godinu-1219660 - www.vecernji.hr