Intervjui
Trninić: Bajo i Jordano su potencijali za seniorsku košarku

Trninić: Bajo i Jordano su potencijali za seniorsku košarku

Autor: Paulo Sarić

Trener juniora Cedevite dr. sc. Marko Trninić izuzetno je zadovoljan nastupom njegove momčadi na juniorskom ABA turniru.

Juniori Cedevite prošli su vikend sudjelovali na juniorskom turniru ABA lige. Vitamini su bili smješteni u zagrebačku skupinu zajedno s Budućnosti, Igokeom, Partizanom i Petrol Olimpijom i na koncu su natjecanje završili s po dvije pobjede i dva poraza.

- Organizacija je bila na visokom nivou. Što se tiče same igre, turnir u Zagrebu je bio kvalitetom iznad turnira u Beogradu. Doduše, popraćenost u medijima bi trebala biti bolja, a samim time bi i posjećenost bila veća – započeo je razgovor za Basketball.hr trener juniora Cedevite dr.sc. Marko Trninić.

Za razliku od beogradskog turnira na kojemu su tri momčadi odskakale kvalitetom, zagrebački je bio puno ujednačeniji. Nije bilo momčadi poput MZT-a i, pogotovo, Mornara koje su izgledale nedoraslima da se igraju sa starijim dečkima.

- Slažem se s vama što se tiče procjene kvalitete ekipa. Smatram da je svih pet momčadi, uključujući i moju, bilo na visokoj razini. Puno govori činjenica da je Partizan, koji je došao kao favorit u Zagreb, završio na posljednjem mjestu, i to sa sastavom u kojemu su bila dva seniorska igrača – Pecarski, koji već participira i u ABA ligi i u EuroCupu, i Tadić. I ostale su ekipe prikazale vrlo kvalitetnu igru. Igokeina je prednost bila što igraju dosta dugo zajedno. Oni već dvije godine nastupaju i u juniorskoj ligi, ali i u seniorskom prvenstvu Republike Srpske. Ostale su momčadi također pokazale da su dobre. Beogradski je turnir, s druge strane, bio praktički između tri ekipe – Cibone, Crvene zvezde i Mege, dok su MZT i Mornar ipak pokazali nešto niži nivo kvalitete – kazuje trener juniora Vitamina.

Cedevita je nastup završila s omjerom 2-2. Nakon što je tijesno poražena u prve dvije utakmice koje su odlučene praktički na jednu loptu, u preostala je dva susreta pokazala kvalitetu i uvjerljivo trijumfirala.

- Izuzetno sam zadovoljan nastupom. Možemo žaliti za dva uvodna poraza s obzirom da smo izgubili u neizvjesnim završnicama, no nakon toga su uslijedile dvije uvjerljive pobjede u utakmicama u kojima smo dominirali od početka do kraja. Posebno me veseli napredak igrača u odnosu na početak sezone, potvrda Jordana i Baje kao dvojice seniorskih igrača koji su se pokazali kao nositelji, te napredak trojice najmlađih Radovića, Matkovića i Bošnjaka.

FOTO: ABA liga: Cedevita (Marin Sušić)

Forma zagrebačkog sastava je rasla iz utakmice u utakmicu, no i u prva su dva dvoboja Vitamini pokazali dobre partije. Nažalost, one nisu bile dovoljne za pobjede nad Igokeom i Budućnosti.

- U završnici prvih dvaju susreta je došlo do izražaja zajedničko provedeno vrijeme rada. Oba su protivnika osjetno duže zajedno te nam je trebalo neko vrijeme za adaptaciju. Prvenstveno Darku Baji koji ima veliki potencijal i po meni je treću i četvrtu utakmicu odigrao na vrhunskom nivou. No, trebala su proći dva dvoboja da se adaptira na juniorsku momčad, ali i da se juniori adaptiraju na njega. Mislim da je to bilo presudno – smatra Trninić.

Bajo je kao igrač, koji aktivno participira u elitnom razredu hrvatske košarke, posuđen juniorima za turnir Jadranske lige. Iako bez dvojbe veliko pojačanje, poteškoća je ležala u činjenici da mladi hrvatski reprezentativac trenira sa seniorskom momčadi te mu je, za razliku od Antonija Jordana koji trenira s juniorskom momčadi, trebalo određeno vrijeme da se uigra.

- Bajina kvaliteta uopće nije upitna. Trebalo mu je određeno vrijeme za prilagodbu. Ono što je pokazao protiv Partizana, gdje je po mom mišljenju pružio bolju igru od Pecarskog, je dokaz da je kalibar za velike stvari i da mu je mjesto u seniorskom timu. To isto smatram i za Antonija Jordana koji je cijeli turnir odigrao na izuzetno visokom nivou – kazao je Marko Trninić i nastavio - Bajo i Jordano su definitivno potencijali za seniorsku košarku. Tu bih još apostrofirao i trojicu najmlađih igrača – Matkovića i Radovića koji su 2001. i Bošnjaka koji je 2002. godište. Oni su definitivno potvrdili da su potencijali za vrhunsku košarku.

FOTO: ABA liga: Cedevita (Marin Sušić)

Cedevita već godinama dosta ulaže, ne samo u seniorsku ekipu, već i u omladinski pogon. Iako je, uvjetno rečeno, tek nedavno otvoren Dom košarke na Velesajmu je već nadaleko poznat te služi kao magnet brojnim igračima iz države, ali i regije.

- Uz izvanredne uvjete za treniranje u Domu košarke, također imamo stacionar u blizini dvorane za smještaj mladih igrača. Adaptacija novopridošlih momaka nije problem, to su mladi ljudi kojima ne treba puno vremena da se prilagode novoj sredini. Kao što je važan rad na terenu, bitne su i okolinske stvari. Brinemo se i o školi i o prehrani te imamo doista cjelovit program za razvoj mladih igrača.

Jedan od problema hrvatske košarke je prijelaz iz juniorske u seniorsku konkurenciju. Talenta je bilo, i uvijek će biti, no svjedoci smo da u posljednjim godinama opada proizvodnja igrača, pogotovo onih koji nisu ekstra talenti.

- Najteže je povezati rezultat i stvaranje igrača. Svrha omladinskog pogona je stvoriti igrača za seniorsku košarku. Kod nas je, govorim o hrvatskoj košarci, još uvijek rezultat u omladinskom pogonu značajniji od same proizvodnje igrača – smatra Cedevitin stručnjak i nastavlja - prevelika je razlika u kvaliteti između juniorske lige, odnosno A2 lige, koju igraju igrači mog tima u odnosu na zahtjeve prve momčadi. Prije svega tu mislim na EuroCup i ABA ligu. Potreban je međukorak koji bi igračima olakšao da se prilagode zahtjevima vrhunske seniorske košarke. 

Kao rješenje tog problema neki nude slanje mladih igrača na posudbu u HT Premijer ligu ili Drugu ABA ligu kako bi stekli potrebno igračko iskustvo i pripremili se na izazove na višoj razini. No, kao kontraargument se javlja kvaliteta treninga u slabijoj konkurenciji.

- Sve što ste nabrojili ima svoje prednosti i nedostatke. No, nešto od toga je potrebno kako bi se igrači brže adaptirali na zahtjeve seniorske košarke. U ovom uzrastu je najbitniji pravilan omjer između kvalitetnih i razvojnih treninga te utakmica, no vrlo je teško igrača kroz juniorsku košarku i A2 ligu pripremiti na ono što ga čeka na razini ABA lige, EuroCupa i naposljetku Eurolige, kao onoga čemu mi kao klub težimo. – zaključio je dr.sc. Marko Trninić.