Europa i Svijet
Barcelona: Tražimo trenera drugačijih karakteristika

Barcelona: Tražimo trenera drugačijih karakteristika

Autor: Paulo Sarić

Nakon sezone u kojoj je najveći uspjeh ulazak u četvrtfinale prvenstva.

Ono što se danima špekuliralo, jučer je dobilo i službenu potvrdu. Barcelona je raskinula ugovor s Giorgiosom Bartzokasom, kako prenosi Marca. 

Grčki stručnjak je na klupi katalonskog kluba proveo tek jednu neuspjesima prožetu godinu. U najgoroj sezoni koju je klub imao u posljednjih podosta vremena Barcelona je ostala bez ijedne titule. Ispali su u prvoj rundi španjolskog kupa, zapeli su već u četvrtfinalu doigravanja ACB lige, a nisu se plasirali niti u drugi krug Eurolige. Rastanak je bio logična opcija.

- Nisam vidio nikakvu razliku kada smo pobjeđivali i kada smo gubili. Jednostavno ne smatramo da je on adekvatna osoba koja će se pobrinuti da Barcelona bude kompetitivna i u narednim sezonama – riječi su Ignacija Rodrígueza, odgovornog za selekciju u klubu.

Katalonski klub želi napraviti veliki zaokret uoči iduće sezone, no to možda neće proteći glatko kao što se planiralo.

- Devet igrača ima ugovor za narednu sezonu. U tom pogledu su nam ruke ponešto vezane. Dobro ćemo razmisliti koje su nam opcije. Odradit ćemo dosta razgovora sa potencijalnim trenerima da vidimo na čemu smo. Pokušat ćemo se zajednički dogovoriti oko budućnosti kluba, no nećemo inzistirati na svim podudarnostima – nastavlja Rodríguez.

Problema je u protekloj sezoni bilo dosta, a napravljene su i mnoge greške.

- Jasno je da želimo klub koji može svim udovoljiti višim zahtjevima, na svim razinama. Počevši od mene osobno pa nadalje. Moramo biti samokritični, jer smo upravo mi odgovorni za ono što se dogodilo ove sezone – govori bivši igrač Blaugrane i nastavlja – imali smo atipičnu sezonu u kojoj smo kasno doznali da ćemo ostati bez Satoranskog i Abrinesa. Pogodilo nas je puno ozljeda, a tu je bio i novi Euroligaški format. Bila je to drugačija sezona u kojoj nismo ispuniti ono što se očekuje od kluba poput našeg.

S Bartzokasom nije bilo problema prilikom raskida suradnje.

- Nikakvih. On je izvrsna osoba. Ljubazan i pristojan. Nikada nismo imali karakternih problema s njim. Savršeno razumije da se ovakve stvari ponekad događaju u velikim klubovima. Svjestan je da nije ispunio željene rezultate – dodao je drugi odgovorni čovjek u klubu za sportski segment, Albert Soler.

Upravo je preklapanje ovlasti Solera i Rodrígueza bio jedan od problema u ovosezonskoj Barceloni što će se narednim sezona izbjeći da način da će potonji dobiti veće ovlasti, ali i odgovornosti pri slaganju kockica za budućnost.

- Imamo dovoljno vremena. Cilj nam je kvalitetno odraditi posao u narednim tjednima i imati sve riješeno do 15. srpnja. Tražit ćemo trenera drugih karakteristika, drugačijeg profila – zaključio je košarkaški direktor Barcelone.