Europa i Svijet
Basket na Olimpijadi?

Basket na Olimpijadi?

Autor: Paulo Sarić

Uskoro dvije košarke na Olimpijskim igrama

Nakon što je u zadnjim trenutcima odbačena iz rasprave o uvrštavanju na Olimpijske igre koje su prošle godine održane u Rio de Janeiru, sve su veći izgledi da će se košarka 3 na 3 u dogledno vrijeme naći na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri. Možda već u Tokiju za tri godine.

Prema pisanju talijanskog Sky Sporta, Međunarodna košarkaška federacija već duže vremena agitira za uvrštavanje basketa među olimpijske sportove.

- Košarka 3 na 3 je zasigurno najpopularniji ulični sport. Bila bi izvrstan dodatak olimpijskoj ponudi – riječi su prvog čovjeka FIBA-e, Patricka Baumanna, koji smatra da nije nemoguće da ćemo basket gledati već u Tokiju.

No, problem takvoj ideji, osim kratkog vremenskog roka, predstavlja i činjenica da postoje sve glasniji pritisci struktura moći koje žele ograničiti maksimalni broj sudionika Olimpijskih igara na 10 500, što je nekoliko stotina manje negoli ih je bilo u Riju 2016. godine. A uvođenje novog sporta, pogotovo momčadskog, korak je u krivom smjeru. Ukoliko pretpostavimo da bi turnir imao 12 sudionika, to je još najmanje 48 sportaša, pošto svaka momčad uz tri igrača na terenu treba imati i zamjernu. A to je nezanemariv broj za zagovaratelje ograničenja broja sudionika.

- Mi bismo bili spremni pristati na kompromis ukoliko bi to pogodovalo uvođenju košarke 3 na 3 u olimpijski program. Pristali bismo na strožu regulaciju igrača koji sudjeluju na turniru u košarci 5 na 5 – ističe Baumann, vjerojatno pokazujući spremnost da se skreše broj igrača koji bi sudjelovali na Olimpijadi sa 12 na, recimo, deset i time oslobodi mjesto za uvođenje novog sporta.

- Gledali bismo dinamične desetominutne susrete, pravu bitku bez trenera i bez pauze za vrijeme koje uvijek morate donijeti pravu odluku – zaključio je prvi čovjek svjetske košarke, posebno naglašavajući utjecaj legendarnih dvoboja u harlemskom Rucker Parku na urbanu kulturu.