Time-out
Basketball je ime košarka dobio u Zagrebu

Basketball je ime košarka dobio u Zagrebu

ZG vremeplov

U doba zastoja košarkaških natjecanja prilika je da se prisjetimo najvećih uspjeha zagrebačke košarke u posljednjih sedamdeset godina. Listajući knjigu ”Basketball je ime košarka dobio u Zagrebu” koja je izdana 2005.godine povodom 60. godina Košarkaškog saveza Zagreba dolazimo do niza zanimljivih informacija koji govore o razvoju košarke u našem glavnom gradu, najvećim uspjesima ženskih ekipa i muških momčadi, te o brojnim poznatim igračima i djelatnicima u košarci koji su obogatili košarkašku povijest Zagreba.

Prvi veliki trofej stigao je 1967.godine kada su košarkašice Trešnjevke postale prvakinje bivše države. Njihov rezultat plod je višegodišnjeg rada trenera Marijana Pasarića (napustio nas u rujnu 2016.godine) koji je deset godina ranije s juniorskom ekipom Jugomontaže osvojio naslov prvaka Jugoslavije. Sjajna Ružica Meglaj- Rimac (po kojoj se zove današnji ženski kup, a koja je zbog bolesti preminula 1996.godine) uz sestru Korneliju Meglaj Sobočan predvodila je sastav Trešnjevke koja je nakon ulaska u Saveznu ligu 1963.godine prekinula veliku dominaciju beogradskih klubova Crvene Zvezde i Radničkog koji su međusobno podijelili prva 22 naslova. Trešnjevka je kao klub nastao 15.kolovoza 1945.godine pod imenom ŽKK Element, a do imena Trešnjevka 1963.godine klub se još zvao Jedinstvo, Monter, Montažno i Jugomontaža, a nakon Trešnjevke tradicija je nastavljena kroz imena Industromontaže, Montinga i Montmontaže kako se klub zvao od 1988.

Imena Ružica Meglaj, Kaćuša Buljan, Jadranka Brković, Kornelija Meglaj, Zorica Pavčić, Ruža Vukmirović, Jagoda Šarić, Nena Pađen, Marica Buljan, Jasna Petrinović, Nada Kornfeld, Blaženka Borzić, Mira Žunac, Branka Oštrić i Marijan Pasarić (trener) ostat će vječno upisana zlatnim slovima kao sjećanje na prvi seniorski košarkaški naslov koji je u bivšoj državi stigao u Zagreb.

Treba reći da je Trešnjevka prije ovog uspjeha dva puta bila drugoplasirana ekipa u prvenstvu, a jednom je korak do naslova bila i Lokomotiva. O uspjesima Montinga (dva uzastopna naslova) govoriti ćemo u nastavku našeg ZG Vremeplova.