Kolumne
Basketball.hr - od Zagreba do Beograda

Basketball.hr - od Zagreba do Beograda

Autor: Branko Tabak

365 je prošlo dana - sretan nam rođendan i pozdrav iz BG!

Te 2017. godine cijeli svijet je pjevušio Despacito. Hrvatsko priobalje okupirali su flamingo luftići. Rijeka je postala prvak Hrvatske u nogometu. Rusija je isprašila Hrvatsku s Eurobasketa. U moru važnih i nevažnih činjenica ostat će zapisano i kako je te 2017. godine s radom započeo nacionalni košarkaški portal Basketball.hr.

Krenuli smo na put 17. svibnja 2017. godine iz Zagreba. Službeno, jer tog je dana u glavnom gradu Hrvatske održana prezentacija portala. U stvari bila je to prezentacija svega onoga što smo udarničku slagali daleko od očiju javnosti, desetak mjeseci prije povijesnog datuma,

Godinu dana nakon zagrebačke promocije nalazimo se u Beogradu odakle ćemo vam donositi zanimljivosti s najvažnijeg košarkaškog događaja u Europi, završnice Eurolige.

Glavni urednik Branko Tabak i fotograf Šime Zelić ispred beogradske Štark Arene

U tih 365 dana, od Zagreba do Beograda, postavili smo čvrste temelje projekta za kojeg smo obećali da neće plesati samo jedno ljeto. Krenula je i nadogradnja. Katovi se slažu jedan za drugim. Jedinstvena kadetska liga, veteranska košarka, 3x3 košarka, statistički kutak, NBA liga, Euroliga, ženska košarka, kolumne, intervjui, Prva muška liga, Druge lige, košarka u kolicima...Koliko visoko i široko ćemo ići ovisi i o onome što se događa na košarkaškim parketima i oko njih, rezultatima hrvatskih izabranih vrsti i hrvatskih klubova na međunarodnoj sceni, ali i rezultatima rada struke i čelnih ljudi hrvatske košarke. Ostalo je na nama.

Prva je godina našeg rada bila 'ispitivanje terena'. Istina, više se ispitivalo nas negoli smo mi ispitivali stanje u hrvatskoj košarci i vlastite dosege. Obećali smo polemičan, istinoljubiv i emotivan portal. Čini se da nas nisu ozbiljno shvatili. Kada se spoznalo da smo medij koji će stajati na braniku istinskih košarkaških i ljudskih vrijednosti počela su i prva čašćenja.

Vrlo brzo smo postali 'glavni krivci' za financijski slom Cibone i Zadra. Nije politika mogla devastirati u dva desetljeća negdašnje divove hrvatske košarke kao što smo mi svojim tekstovima u nepunih godinu dana. Zamjerana nam se jer pišemo o blokadama računa ili napumpavanju broja gledatelja. U tih 365 dana 'uništili smo sve dobro što je u hrvatskoj košarci napravljeno' pa su nam prozvali i grobarima lijepe naše košarke.

Iz Zagreba su nas prozivali zbog velike doze 'dalmatizacije' hrvatskog košarkaškog prostora, iz Sinja jer smo vidjeli pristranost sudačke trojke na utakmicama Alkar - Šibenik i Hermes Analitica - Alkar, iz Zadra zbog kritiziranja navijačkih nestašluka, iz Splita zbog detektiranja glavnih krivaca za nemili incident na utakmici Split-Zadar, iz HKS-a zbog ukazivanja na nelogičnost kažnjavanja klubova zbog nesportskih ispada navijača i igrača...

Uglavnom, smetnje smo izazivali kada bi progovarali o temama koje je isplativije preskočiti i o kojima je dosadašnja percepcija javnosti bila posve drugačija.

Pametniji i iskusniji, ulazimo u drugu godinu rada. Cilj se ne mijenja. Želimo ostati svoji, s obje noge na zemlji ispod obruča. A ako se nađemo i unutar kakvog, znat ćemo se izvući.