Hrvatska
Basketpress konferencija: Nije SF, već suradnja HKS-a i KIF-a

Basketpress konferencija: Nije SF, već suradnja HKS-a i KIF-a

Autor: Paulo Sarić

Najmodernije tehnologije u cilju napretka.

Među brojnim projektima koji su predstavljeni na Basketpress konferenciji koju je organizirao Hrvatski košarkaški savez kako bi košarkašku javnost i građane upoznao s učinjenim u prethodnim godinama ističe se onaj izobrazbe stručnjaka. 

Godinama su brojni treneri radili bez potrebne licence što je utjecalo na kvalitetu rada i kvalitetu košarkaše baze. Pokretanjem programa stručnog osporavanja trenera u suradnji sa zagrebačkim Kineziološkim fakultetom tome bi se trebalo stati na kraj.

Praćenje najtalentiranijih hrvatskih igrača

No, to nije jedina suradnja KIF-a i HKS-a. Nedavno je pokrenut projekt analize i praćenja najtalentiranijih hrvatskih igrača kako bi se mogle empirijski utvrditi te kvantificirati njihove karakteristike i igračke osobine.

- Nama se događalo da uopće nemamo podatke o igrama ili pokazateljima igrača iz mlađih uzrasta. Na primjer ne znamo što je Prkačin mogao u mladim godinama. Sada je tome kraj – kazao je Joke Vranković.

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu nabavio je profesionalnu dijagnostičku opremu vrijednu nekoliko stotina tisuća eura koja će se koristiti kako bi se pratio razvoj hrvatskih košarkaša.

- Ona nam omogućava detaljno praćenje brojnih karakteristika pojedinih igrača. U mogućnosti smo izraditi njihove virtualne avatare s nevjerojatnom preciznošću i analizirati potrebne aspekte. Do sada je obuhvaćeno 80-ak košarkaša, a kako se dobar glas brzo čuje već imamo i upite pojedinih NBA igrača. Jasno sama se dijagnostika mora i primijeniti, pa uz samo praćenje napretka dajemo sugestije kako ispraviti uočene pogreške i to radimo na način koji je trenerima razumljiv. Programe smo preuzeli i prilagodili iz najboljih euroligaških i NBA klubova – kazao je član stručnog savjeta HKS-a prof. dr. sc. Damir Knjaz.

Očekuje se nabava dodatne opreme, a uskoro bi se trebalo krenuti i s terenskim radom po hrvatskim regijama. Vjerujemo da će novoostvarena suradnja olakšati praćenje kvalitete rada i napretka te pomoći da hrvatski košarkaši ostvare svoj puni potencijal.