Europa i Svijet
Hrvatska
Baski preko Katalonaca do finala španjolskog prvenstva

Baski preko Katalonaca do finala španjolskog prvenstva

Autor: Branko Tabak

Kamo dalje (rođače)?

Ante Tomić je bio odličan u četvrtoj utakmici polufinalne serije ACB lige u kojoj je njegova Barcelona dočekala momčad Baskonije. Njegova igra nije bila dovoljna za pobjedu i produženje serije. Baski su slavili nakon produžetka 82-88. Barcelona je prvi puta povela u produžetku (82-79), no serijom 9-0 Baskonia je pokazala da je bolja i pripremljenija momčad u ovom trenutku.

Utakmicu je obilježio incident u kojem je sudjelovao upravo hrvatski centar, Isprovociran simulacijom protivničkog igrača Ilimanea Diopa, u sljedećem ga je napadu pogodio glavom u glavu i poslao na parket. Malo jači poljubac glavama prošao je bez ozbiljnih sudačkih sankcija pa je Tomić nastavio igru.

Zabio je ukupno 11 poena uz 9 skokova i 11 iznuđenih prekršaja.

Kojim smjerom će krenuti Tomićeva karijera dalje ostaje za vidjeti. U Španjolskoj je od 2010. i do danas osvojio tri kupa (uključujući ovogodišnji) i jedan naslov prvaka Španjolske.

Baskonia će se u finalu ogledati a aktualnim prvakom Europe Real Madridom predvođenim sjajnim mladim reprezentativcem Slovenije Lukom Dončićem.