Europa i Svijet
Hrvatska
Batman napustio Panathinaikos

Batman napustio Panathinaikos

Autor: Paulo Sarić

Veteran je nadimak dobio igrajući za mladu reprezentaciju Grčke zbog svoje sposobnosti da leti prema košu.

Grčki prvak Panathinaikos završio je suradnju sa svojim dugogodišnjim igračem Antonisom Fotsisom. Iskusni 36-godišnjak jedan je od simbola Zelenih čiji je dres, s kraćim prekidima nosio još od 1997. godine. Tijekom tog razdoblja osvojio je tri Eurolige s grčkim klubom i 19 domaćih trofeja. Fotsis je karijeru započeo u Ilysiakosu, a atenskom se gigantu priključio sa 16 godina. U mlađim je kategorijama bio razigravač što je uvelike oblikovalo njegovu kasniju karijeru. S godinama se primicao sve više košu, a posljednjih je sezona igrao na poziciji krilnog centra. Početkom tisućljeća odabran je na NBA draftu od strane tada Vancouver Grizzliesa, no u najjačoj ligi svijeta se nije dugo zadržao. Tek jednu sezonu u kojoj je nastupio u 28 utakmica sa zanemarivim prosjecima. Najbolju je partiju odigrao protiv Orlanda kojemu je zabio 21 koš.


Vratio se u redove Panathinaikosa u kojemu se ovaj put zadržao tek jednu sezonu. Zov Real Madrida je bio jači, a potom i onaj ruskih dolara koji su pokretali tada bogati i moćni Dinamo iz Moskve. Sredinom 2008. godine ponovno se vratio u Atenu, u jedni domaći klub za koji je nastupao u profesionalnoj karijeri, te je odmah osvojio trostruku krunu. Nakon tri sezone zaželio se nove strane avanture, a izbor je ovaj put pao na Italiju u kojoj je proveo dvije godine. Posljednje je četiri sezone nosio dres Panathinaikosa s kojim je nedavno stigao do novog naslova prvaka Grčke, prvoga u ovome tisućljeću koji je ostvaren u majstorici na gostujućem terenu.

Prošle je sezone za PAO u domaćoj ligi prosječno zabijao pet koševa uz 3.8 skokova po susretu.

Batman i dan danas drži rekord Eurolige u broju skokova na jednoj utakmici postavljen prije deset godina u susretu protiv Benettona. Grk je tog dana uhvatio 24 skoka.


Zamjenu za njega Panathinaikos je pronašao prije nekoliko tjedana u mladome Amerikancu grčkog podrijetla Zachu Augusteu. Nakon završetka sveučilišne karijere na Notre Dameu mladi se košarkaš odlučio zaputiti ka Europi. Umjesto da profesionalnu karijeru započne u domovini svojih predaka, kako se očekivalo, odlučio se za turski Muratbey Uşak Sportif. Tijekom prošle sezone u kojoj je bio suigrač bivšem igraču Zadra Marku Lyonsu prosječno je zabijao 12.8 koševa uz osam skokova što je privuklo interes grčkog giganta koji je tražio zamjenu za Fotsisa. Krajem prošlog mjeseca potpisao je ugovor s Panathinaikosom, s opcijom raskida ukoliko na Ljetnoj ligi dobije ponudu od NBA kluba. To se na koncu i dogodilo, no ugovori u najjačoj ligi svijeta nisu bili garantirani pa je Auguste odlučio uzeti vrapca u ruci umjesto goluba na grani. Razumljivo, znajući da taj vrabac vrijedi 500 000 eura godišnje.

- I više sam nego uzbuđen što mogu objaviti da ću se priključiti PAO-u iduće sezone. Veselim se što ću biti dio pobjedničke kulture Panathinaikosa. Čitav sam se život radovao trenutku kada ću konačno posjetiti Grčku, odakle mi je majčina strana obitelji podrijetlom. Košarka mi je dala tu mogućnost na čemu sam zahvalan. Znam da bi moji baka i djed bili ponosni, pokoj im duši – emotivnom je porukom na društvenim mrežama novi igrač Panathinaikosa potvrdio svoj dolazak u Atenu.


Hrvatska će ga publika imati priliku vidjeti u Zadru krajem rujna na četvrtom izdanju Zadar Basketball Tournamenta.