Intervjui
Benedikt Turudić: Njemačka ili Hrvatska? Hrvatska, naravno!

Benedikt Turudić: Njemačka ili Hrvatska? Hrvatska, naravno!

Autor: Teo Cilar Photo: Christian Schluter

Hrvat na Final Foru njemačkog kupa.

Njemačka Bundesliga jedna je od jačih Europskih liga, a u vikendu koji dolazi tamo se igra Final Four Magenta Sport BBL Kupa. Hrvatska će na završnici imati svojeg predstavnika, a ako ste mislili da je riječ o Euroligašu Bayernu i Leonu Radoševiću, promašili ste! Riječ je o Benediktu Turudiću (25, 207 cm) i njegovom Basketball Lowen Braunschweigu, najmlađoj ekipi Bundeslige. Prilika je to da malo bolje upoznamo ovog košarkaša koji igra na pozicijama krilnog centra i centra. 

Košarku je zavolio kako kaže zbog tri godine starijeg brata Dominika Petra Turudića, a broj 44 koji na dresu, također je zbog brata koji nosi taj broj. Rođen je u Njemačkoj, u Giessenu gdje je i napravio prve košarkaške korake i zaigrao za sve mlađe selekcije kluba. Kada je napunio 17 godina, dolazi u Zagreb gdje igra za juniore Cedevite s kojom je bio juniorski viceprvak države te osvojio sada već pomalo zaboravljeni kup Dražena Petrovića. Uslijedila je sezona u Albi iz Berlina za juniorsku U19 momčad poslije koje odlazi u Bundesligaša MSC Weisenfells gdje se zadržao četiri sezone. Od prošle je sezone član Basketball Lowen Braunschweiga, a za sada igra jako dobru sezonu u kojoj je najbolju utakmicu odigrao protiv Euroligaša Bayerna kojem je ubacio 17 poena, a bio je i jedan od najboljih igrača svoje momčadi u pobjedi protiv Albe iz Berlina. Trenutno je na prosjecima od 7 poena, 5.1 skokova i 1.7 asistencija po utakmici. 

Benedikt je najbolju utakmicu sezone odigrao protiv Bayerna (Foto: Christian Schülter)


Zanimljiva priča veže ga uz legendarnog Mateja Mamića.

- Moja agencija je Quorum Sport Agency  u kojoj je i gospodin Matej Mamić. S njime me povezuje duža priča, još od vremena kada sam bio u Cedeviti s 18 godina. Matej me doveo u Cedevitu i nije mi bilo teško odlučiti se koja će me agencija zastupati. Prezadovoljan sam da imam tu agenciju i tog čovjeka kraj sebe.

Matejevi savjeti Benediktu puno znače. Ipak je riječ o bivšem profesionalnom košarkašu, reprezentativcu, a između ostalog igrao je i njemačku Bundesligu gdje je nakon teškog pada i ozljede, zaključio igračku karijeru.

- Super je što se tiče toga. Bio je vrhunski igrač, bio je čak i trener, sportski direktor, sada je menadžer i mislim da ima puno iskustva u svim tim segmentima. Može mi tu puno pomoći sa svojim iskustvom, i na terenu i van terena.

Benedikt iza sebe ima nastupe za Hrvatsku U18 reprezentaciju, ali umiješao se tu Njemački savez koji je polagao prava na njega.

- Sa Hrvatskom U18 reprezentacijom bio sam na turniru u Kini, vodio nas je Darko Kunce. Bilo mi je to fenomenalno iskustvo. Igranje za Hrvatsku mi je uvijek bio san. Bio sam i na pripremama za Svjetsko prvenstvo s U19 reprezentacijom koju je vodio Ante Nazor.

- Dogodio se tada nesporazum sa FIBA-om, da Njemačka ima pravo na mene jer sam se rodio tamo i odradio cijeli omladinski staž do U18. Onda su oni uzeli to pravo i od tada više nisam igrao za reprezentaciju. Sada opet mogu birati u seniorskoj konkurenciji ako hoću igrati za Hrvatsku ili Njemačku.

Ako bi se ukazala prilika zaigrati za jednu ili drugu seniorsku reprezentaciju, nije puno dvojio za koga bi igrao.

- Za Hrvatsku naravno!

Usporedio je igranje u Hrvatskoj gdje je branio boje Cedevite i Njemačku gdje trenutno igra vrlo dobru sezonu.

- Što se omladinskih pogona tiče, dosta je slično kao i kod naših klubova, Cedevite, Cibone, Zadra. U Njemačkoj su Alba Berlin i Bayern Munchen najjači što se tiče toga. Ima još par klubova kao što su Ulm, Bonn, Oldenburg  koji su dosta jaki što se omladinskog pogona tiče. Financijski je ogromna razlika od kadeta do seniora. Meni je žao što igrači iz Hrvatske moraju ići van da bi nešto napravili. Što se tiče omladinskog pogona, Cedevita je najjača od svih klubova gdje sam do sada bio. Sve je riješeno, smještaj, hrana, oprema, škola što u Njemačkoj nije baš toliko često. Što se seniorskog segmenta tiče, mislim da je svima jasno da je u Njemačkoj puno puno bolje.

U Benediktovoj igri ne nedostaje atraktivnosti (Foto: Christian Schlüter)


Veliki uspjeh ostvaren je u Kup natjecanju Magenta Sport BBL Pokal. Tamo je Benedikt sa svojom ekipom Basketball Lowen Braunschweig ostvario plasman u polufinale, a ovog vikenda očekuje ga završni turnir. Protivnik u polufinalu je Hakro Merlins Crailsheim dok drugi polufinalni par čine Alba Berlin i Niners Chemnitz.

- Moj Braunschweig je daleko najmlađa ekipa u ligi, tako da je ovo veliki uspjeh u inat svima koji su na početku sezone govorili da ćemo biti zadnji i ispasti iz lige. Ovo je za nas potvrda rada i truda koji svaki dan dajemo. Idemo u to polufinale kao i u svaku drugu utakmicu, da je pokušamo dobiti. Osim Albe koja je gotovo svake godine na Final Fouru, mi smo mislim zadnji put prije desetak godina bili na završnom turniru, a preostale dvije ekipe nisu se nikada plasirale tako daleko. Možda neka ekipa iznenadi ove godine i uzme kup.

(Foto: Christian Schlüter)


Benedikt je s Braunschweigom ove sezone već igrao u Bundesligi na gostovanju kod protivnika s kojim se susreće u polufinalu kupa. Izgubili su u produžetku. Za razliku od te utakmice, Braunschweig će biti slabiji za najboljeg igrača, ali i protivnici imaju nekih ozljeda pa bi s te strane trebali biti izjednačeni.

Koliko si zadovoljan svojim igrama ove sezone?

- Zadovoljan jesam, iako se nikada ne smije biti previše zadovoljan. Što se mene tiče, mislim da sam igrač koji ne gleda previše na statistiku nego na timski razvoj i sve što treba ekipi. Možda bi mogao zabiti koji poen više, ali sve u svemu, vrlo sam zadovoljan s razvojem ekipe. Evo sad smo morali dobiti Bayern, ali zbog par glupih situacija, na kraju smo izgubili u produžetku, ali vidi se taj napredak, ekipni i individualni.

(Foto: Christian Schlüter)


Želje smo ostavili za kraj.

San mi je oduvijek igrati za reprezentaciju pošto sam povezan sa Hrvatskom dosta. Oba roditelja su mi iz Hrvatske, često smo dolje. Inače mi je tata rodom iz Međugorja, mama iz Sarajeva. Naravno, želja je igrati Euroligu, rekao nam je za kraj Benedikt.

Njega i njegov Braunschweig možete gledati u subotu 19. veljače kada u 16:00 sati igra polufinale Magenta kupa protiv Creilsheima. Sretno!